ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ



Εκτενές αφιέρωμα σε επιλεγμένα ελληνικά νησιά πραγματοποίησε ή ηλεκτρονική έκδοση...
της Telegrapgh, παρουσιάζοντας τους κρυμμένους θησαυρούς τους. Κάθε ένα ελληνικό νησί από μόνο του αποτελεί ένα ξεχωριστό σύμπαν, σημειώνει ο ταξιδιωτικός συντάκτης της Telegraph. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι πλέον οι προσεγγίσεις ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα νησιά γίνεται εύκολα και γρήγορα, καθώς πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές όπου η μετάβαση σε αυτά φάνταζαν αργή ιεροτελεστεία... Τώρα οι ναυλωμένες πτήσεις αλλά και τα γρήγορα δρομολόγια των ταχύπλοοων σκαφών συνθέτουν το χάρτη των γρήγορων μετακινήσεων στην Ελλάδα. Μάλιστα εκτιμά ότι το 2019 αναμένεται ο στόλος των υδροπλάνων να πλαισιώσει τις θαλάσσιες μεταφορές και δια αέρος.

Για το συντάκτη του άρθρου είναι πρόκληση να ανακαλύψει κανείς το ιδανικό για εκείνον νησί, αφού καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε 6.000 νησιά, σημειώνοντας ότι κάθε ένα από αυτά τα νησιά κρύβει τα δικά του μυστικά, αρκεί όπως λέει να τα αναζητήσει κανείς.

Για την Κέρκυρα τονίζει ότι παρά της εντυπωσιακές της παραλίες και την πλούσια βλάστηση της, το νότιο τμήμα της έχει διαφύγει του μαζικού τουρισμού, παρακινώντας τους αναγνώστες να ανακαλύψουν αυτή την πλευρά του νησιού. Εκεί όπως εξηγεί θα έχουν την ευκαιρία να δουν φλαμίνγκο στους υγροβιότοπους της Λευκίμης αλλά και να κολυμπήσουν στην παραλία Γαρδένου.

Στη Σαντορίνη μπορείς να ξεφύγεις... από τα ζευγάρια που κάνουν το μήνα του μέλιτος αλλά και τους επισκέπτες των κρουαζιεροπλοίων, αρκεί να πας στην ενδοχώρα του νησιού και συγκεκριμένα στον Πύργο, το πιο καλοδιατηρημένο οικισμό του νησιού.

Στην Ιθάκη η ανταμοιβή του επισκέπτη είναι πανέμορφες παραλίες, αλλά και τα εκπληκτικά μονοπάτια για πεζοπορία, όπως το μονοπάτι για την εκκλησία του Ανώγη, όπου ζητάς το κλειδί της... από το μοναδικό καφενείο του χωριού.

Στην Αντίπαρο μπορείς να εξαφανιστείς αρκεί, όπως λέει να πας στο μικρό νησάκι Δεσποτικό για να εξερευνήσεις το αρχαίο ησυχαστήριο του Απόλλωνα που ανακαλύφτηκε μόλις το 1997.

Στην Άνδρο που προσελκύει κυρίως Έλληνες τουρίστες, ο συντάκτης εκτός από τα χωριουδάκια του νησιιού, καλεί τους επισκέπτες να επισκεφτούν και το μουσείο της σύγχρονος τέχνης.

Η Μύκονος ενώ στο παρελθόν αποτελούσε στάση των επισκεπτών για να πάνε στη Δήλο, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, πλέον οι όροι έχουν αντιστραφεί και έγινε το επίκεντρο των Κυκλάδων.

Για την Κρήτη, σημειώνει ο συντάκτης, ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση του αρχαιολογικού χώρου στο ψαροχώρι με το όνομα Σίσι αλλά και η επίσκεψη στον κόλπο του Μιραμπέλου.

Τα Παλιά Βλαχάτα της Κεφαλονιάς, το χωριό φάντασμα εξαιτίας των σεισμών του 1953 παίρνει πάλι ζωή για 3 ημέρες τον Αύγουστο. Εκεί 3 με 5 Αυγούστου λαμβάνει χώρα ένα εξαιρετικό φεστιβάλ.

Στους Παξούς και στους Αντίπαξους υπάρχουν δεκάδες μυστικοί κολπίσκοι όπου μπορείς να προσεγγίσεις με το δικό σου σκάφος.

Στην Ύδρα, η μούσα πολλών καλλιτεχνών, αποτελεί πεδίο δράσης καλλιτεχνικών δρώμενων το παλιό σφαγείο του νησιού. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται για το Hydra School Project.

Στην Αλόννησο ο επισκέπτης θα ανακαλύψει το ναυάγιο ενός εμπορικού πλοίου που χρονικά τοποθετείται περίπου το 425 πΧ.

Στην Αμοργό απαραίτητη είναι η επίσκεψη στα καφενεία του νησιού που έχουν διατηρήσει την παλιά τους αίγλη.

Το Μεγανήσι, αυτό το μικροσκοπικό νησί του Ιονίου, πλέον μπαίνει στο στόχαστρο επιφανών αλλά και μεγιστάνων της οικονομίας, ανάμεσα τους ο εμίρης του Κατάρ και ο Τζεικοπ Ροθτσάιλντ.

Στη Λέσβο, ένας άλλος κρυμμένος θησαυρός περιμένει τους επισκέπτες να τον ανακαλύψουν και συγκεκριμένα στο μουσείο Τεριάντ. Εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν πίνακες των Πικάσο. Μιρό, Σαγκάλ και Ματίζ, δωρεές του συλλέκτη και τεχνοκριτικού Στρατή Ελευθεριάδη. Αναφορά γίνεται και στον Έλληνα ζωγράφο Θεόφιλο.

Η Κύθνος σταδιακά ξεχωρίζει για τις εναλλακτικές της προτάσεις που αφορούν στην ευεξία και το διαλογισμό, που συνοδεύονται με γευστικές χορτοφαγικές προτάσεις.

Για τις Σπέτσες που επιλέγονται για τη φινέτσα τους και τις αθλητικές διοργανώσεις, ο συντάκτης κάνει μεταξύ άλλων μνεία στην αναβίωση του υπαίθριου σινεμά Τιτάνια, που πρόσφατα άνοιξε, μετά από χρόνια εγκατάλειψης.

Στην Ικαρία ο επισκέπτης πρέπει να ανακαλύψει τα μαγειρικά μυστικά της μακροβιότητας, όπως και να αναζητήσει τα θεραπευτικά βότανα του νησιού. «Είναι το νησί που οι άνθρωποι ξεχνάνε να πεθάνουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τα Κουφουνήσια, τα δίδυμα νησιά Άνω και Κάτω Κουφουνήσι, είναι μια όαση για τους λάτρεις της απομόνωσης. Παρά το μικρό τους μέγεθος... οι γαλάζιες ακτές τους είναι σημείο αναφοράς.

Στην Κίμωλο η εξερεύνηση της γίνεται με τα πόδια... και απαραίτητη είναι επίσκεψη στο σκιαδί, ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο.

Τέλος τα γειτονικά νησιά Τήνος και Άνδρος έχουν χαραχτεί με αρχαία πέτρινα μονοπάτια, τα οποία ο επισκέπτης πρέπει να τα διαβεί. Στην Τήνο απαραίτητη είναι η επίσκεψη στο μουσείο Μαρμαροτεχνείας. Την ίδια στιγμή η Άνδρος διαθέτει 160 χλμ σηματοδοτημένων μονοπατιών.


Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις