ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ




Είναι επίσημο: η ηλιακή έγινε η φθηνότερη πηγή καινούργιας ενέργειας σε... χώρες χαμηλότερου εισοδήματος του τρέχοντος έτους, δίνοντας και στις δύο (εταιρείες και κυβερνήσεις) έναν άλλος λόγο για να ξεφορτωθούν τον άνθρακα και το φυσικό αέριο από τις ανανεώσιμες πηγες ενέργειας.

Τα στοιχεία από το Bloomberg New Energy Finance (BNEF) δείχνουν ότι η μέση τιμή της ηλιακής ενέργειας σε σχεδόν 60 χώρες μειώθηκε σε 1.650.000 US $ ανά μεγαβάτ κατά τη διάρκεια του 2016, ακριβώς κάτω από τον άνεμο σε US $ 1.660.000 ανά μεγαβάτ.

Αυτό είναι με βάση τις μέσες τιμές σε όλη 58 αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, και αυτό σημαίνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι μια όλο και πιο ελκυστική επένδυση για τις εταιρείες που επενδύουν σε νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον. «Η ηλιακή ενέργεια ως επένδυση έχει πάει από το τίποτα … πριν από πέντε χρόνια σε πάρα πολλά,» είπε ο Τομ Randall στο Bloomberg. «Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ιστορίας είναι η Κίνα, η οποία έχει ραγδαία ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας.»

Πέρυσι, η Κίνα επένδυσε 103 000 000 000 $ σε ηλιακά έργα, περισσότερο από ό, τι στις ΗΠΑ (44.100.000.000 $), το Ηνωμένο Βασίλειο (22.200 εκατομμύρια $) και η Ιαπωνία (36.200.000.000 $) μαζί. Οι τιμές έχουν επίσης πτώση στις δημοπρασίες, όπου οι ιδιωτικές επιχειρήσεις χτυπιούνται μεταξύ τους για τα μεγάλα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας. Τον Ιανουάριο, ένα νέο ρεκόρ χτυπήθηκε στην Ινδία με μια σύμβαση για την προμήθεια ηλιακής ενέργειας για $ 64 ανά μεγαβατώρα (MWh), και τον Αύγουστο, που είχε πέσει σε όλη τη διαδρομή προς $ 29.10 ανά μεγαβατώρα.

Για ένα κομμάτι του σχετικού πλαισίου, μεγαβάτ-ώρες (και κιλοβατώρες) είναι μονάδες ενέργειας, ενώ μεγαβάτ (και κιλοβάτ) είναι μονάδες ισχύος – ο ρυθμός με τον οποίο καταναλώνεται ενέργεια. Αν είστε σε ένα αυτοκίνητο, η ενεργειακή αξία θα είναι ισοδύναμη με την απόσταση που θα διανυθεί, και η τιμή ρεύματος θα είναι η ταχύτητα που ταξιδεύεις. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σθεναρά στην εποχή της υποτιμολόγησης [ορυκτά καύσιμα],» λέει ο BNEF πρόεδρος, Μιχαήλ Liebreich.Η Ηλιακή ενέργεια ανθεί για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κόστους του εξοπλισμού, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα σαν το σπίτι με τις μπαταρίες του Tesla, την αύξηση των επενδύσεων και την αύξηση στις καθαρές ενεργειακές πολιτικές.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις