ΝΕΡΟ , ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ

Νερό, το καλύτερο αναψυκτικό!
Ζεσταινόμαστε, διψάμε, υποφέρουμε, ιδρώνουμε, «λιώνουμε» κάτω από το λιοπύρι, στις τσιμεντένιες πόλεις, στις παραλίες, στα γραφεία, ακόμη και στο σπίτι μας! Και θέλουμε κάτι να πιούμε…

Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι -και ακόμη περισσότερο οι νέοι και τα παιδιά- προτιμούν τη γεύση των γλυκών αναψυκτικών, όταν θέλουν να ξεδιψάσουν. Ωστόσο, αυτά τα υπερ-γευστικά ποτά δεν είναι και τόσο καλά για τον οργανισμό μας, ειδικά σε σύγκριση με το νερό.
Μερικά στατιστικά στοιχεία είναι ενδεικτικά: Από τη δεκαετία του ’70, η κατανάλωση αναψυκτικών έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί, ενώ οι θερμίδες από αναψυκτικά φτάνουν έως και το 10% της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης - ειδικά στους νέους!
Ποια είναι, όμως, η εναλλακτική λύση; Η απάντηση είναι απλή: Το καλό, παλιομοδίτικο νερό, το οποίο, βέβαια, μπορεί να μην είναι και πολύ δελεαστικό!


Νερό vs αναψυκτικά
Μην πίνετε τις θερμίδες σας! Αν σας ενδιαφέρει να έχετε μια κομψή σιλουέτα, πρέπει να αντικαταστήσετε τα περισσότερα ποτήρια αναψυκτικών με το καλό νεράκι. Και μόνο με αυτήν την αλλαγή στις συνήθειές σας, θα έχετε μια σημαντική απώλεια βάρους!
Τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη και προσθέτουν περίπου 140 θερμίδες το ποτήρι στην καθημερινή σας δίαιτα! Μια μελέτη έδειξε ότι οι υπέρβαρες γυναίκες που αντικατέστησαν τα αναψυκτικά με νερό μείωσαν τη συνολική τους ενέργεια κατά 200.000 θερμίδες τον χρόνο! Επιπλέον, η επαρκής πρόσληψη νερού επιταχύνει τον μεταβολισμό κατά 30%! Το νερό είναι ένας εύκολος τρόπος για να χάσετε κιλά, ενώ η επαρκής κατανάλωσή του εξαφανίζει σε μεγάλο βαθμό τους πονοκεφάλους και τη δυσπεψία.
Βέβαια, μπορεί να νομίζετε πως είστε ασφαλείς, επειδή πίνετε light αναψυκτικά. Κι όμως! Και αυτά έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία καθώς και με τον διαβήτη τύπου 2, ενώ ένα αναψυκτικό καθημερινά έχει παρατηρηθεί πως αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Αν, πάλι, δεν σας νοιάζει αν θα χάσετε βάρος, σκεφτείτε το εξής: Τα αναψυκτικά διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών σχεδόν όσο το οξύ της μπαταρίας! Τα ποτά με ζάχαρη καλύπτουν τα δόντια, τα ούλα και τη γλώσσα σας για αρκετές ώρες αφότου τα πιείτε, με αποτέλεσμα να σπάει το σμάλτο στα δόντια σας, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στη σήψη. Το νερό δεν προκαλεί οδοντική αποσύνθεση. Στην πραγματικότητα, το νερό είναι φθοριωμένο και συμβάλλει στην ενίσχυση των δοντιών σας.
Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης τα οποία περιέχουν μερικά αναψυκτικά μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διουρητικό και αναγκάζει το σώμα να εκκρίνει υγρά μέσω των ούρων. Συνήθως όσοι πίνουν μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών χρειάζεται να χρησιμοποιούν συχνά την τουαλέτα! Έτσι, είναι πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση, τη δίψα και την κόπωση. Το νερό έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Το πόσιμο νερό μάς κρατά εντελώς ενυδατωμένους, ακόμη κι όταν κάνουμε δραστηριότητες κάτω από το φως του ήλιου.
Νερό: Αυτός ο αφανής ήρωας!

Το νερό διαδραματίζει -ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού- βασικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, διασφαλίζοντας ότι τα κύτταρά μας λειτουργούν σωστά. Το νερό απορροφά και διαχέει τη θερμότητα που παράγεται ως παρενέργεια του μεταβολισμού μας. Άλλωστε, με την εφίδρωση, αποβάλλονται υγρά από το δέρμα μας, κάτι που συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας του κορμιού μας.
Η αφυδάτωση εμποδίζει την ικανότητα του σώματός μας να δροσίζεται. Μάλιστα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, αν παραμείνουμε αφυδατωμένοι και εκτεθειμένοι στη ζέστη για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανίσουμε αδυναμία, πονοκεφάλους ή ζάλη. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί ακόμη και θάνατος.
Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κυρίως από νερό, το οποίο είναι το κύριο δομικό στοιχείο όλων των οργάνων μας. Με την κυκλοφορία του αίματος, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρά μας. Στο πεπτικό μας σύστημα, μας βοηθά να χωνέψουμε τα τρόφιμα και αποβάλλουμε τις τοξίνες.
Στην Ελλάδα -ειδικά το καλοκαίρι- τα 12 ποτήρια νερό θεωρούνται λογική ποσότητα. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην αίσθηση της δίψας, γιατί δεν είναι και τόσο ακριβής δείκτης ενυδάτωσης, αφού, όταν διψάσουμε, σημαίνει ότι έχουμε ήδη αφυδατωθεί!
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως έχουμε τη δυνατότητα να προμηθευόμαστε ασφαλές, καθαρό, πόσιμο νερό, χάρη στη συνεχή μέριμνα της ΕΥΔΑΠ.
Ο κίνδυνος της αφυδάτωσης
Η αφυδάτωση είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση κατά την οποία το σώμα μας έχει λιγότερο νερό απ’ όσο χρειάζεται. Όταν το νερό βρίσκεται μόλις 1% κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, αισθανόμαστε υπερβολική δίψα. Όταν είναι 5% κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, έχουμε λίγο πυρετό, ενώ, εάν είναι 10% χαμηλότερα του φυσιολογικού, μελανιάζουμε και δεν θα μπορούμε να περπατήσουμε!
Ο μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα. Η λήψη του πρέπει να αρχίζει με το πρωινό ξύπνημα και να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, ένα ποτήρι σκέτο νερό αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα αποτελεί μια πολύ ωφέλιμη συνήθεια!


Η χρόνια αφυδάτωση προκαλεί «ομίχλη του εγκεφάλου» και άλλα προβλήματα, που κυμαίνονται από πονοκεφάλους έως υψηλή αρτηριακή πίεση και μυϊκές κράμπες. Επιπλέον, στεγνώνει το δέρμα μας και τα μάτια μας φαίνονται βυθισμένα, κάνοντάς μας να φαινόμαστε μεγαλύτεροι από την ηλικία μας.
Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, το κορμί μας χάνει νερό πιο γρήγορα. Ως αποτέλεσμα αυτού, μπορεί να παρουσιαστεί μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών, η οποία προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών σπασμών, της αδυναμίας και του ακανόνιστου καρδιακού παλμού. Τέλος, η αφυδάτωση προκαλεί κακή αναπνοή.



Κάντε το νερό ένα νόστιμο… αναψυκτικό
Το φρέσκο νερό με γεύση φρούτων είναι μια καλή εναλλακτική λύση για να μειώσετε τα αναψυκτικά και τα χημικά πρόσθετα. Τα φρούτα, τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι αναζωογονητικές, ελκυστικές γευστικές πινελιές. Δημιουργήστε, λοιπόν, το δικό σας «αναψυκτικό», με ελάχιστη προσπάθεια.
- Αγοράστε ένα καλό γυάλινο μπουκάλι, μια κανάτα ή ένα θερμός. Μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στη δουλειά ή να το έχετε στο ψυγείο σας, ώστε η πρόσβασή σας σε αυτό να είναι εύκολη.
- Αγοράστε βαζάκια, ξύλινες κουτάλες, φρούτα, αρωματικά βότανα ή μπαχαρικά της αρεσκείας σας (μέντα, βασιλικός, δενδρολίβανο, λεβάντα, κανέλα κ.ο.κ.).
- Γεμίστε ένα ποτήρι ή μια κανάτα με νερό. Προσθέστε φέτες φρούτων. Για κάθε μερίδα, 4-5 φέτες φρούτων είναι αρκετές. Προσθέστε πάγο λίγο πριν να το σερβίρετε ή να το πιείτε.
- Χρησιμοποιήστε λίγο χυμό. Οποιοσδήποτε χυμός φρούτων μπορεί να προσφέρει καλή γεύση στο νερό. Ιδανικοί είναι οι χυμοί από βακκίνιο, ρόδι, σταφύλι και μήλο. Άλλωστε, οι χυμοί περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να ωφελήσουν και την υγεία σας, ενώ η μικρή ποσότητα δεν θα σας φορτώσει με πολλές θερμίδες. Τα περισσότερα φρούτα συνδυάζονται αρμονικά με το νερό, αλλά καλό είναι να χρησιμοποιείτε είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα, αλλά όχι αποξηραμένα. Η μπανάνα είναι το μοναδικό φρούτο που δεν πρέπει να διαλέξετε.
- Τα εσπεριδοειδή, όπως τα λεμόνια, τα λάιμ και τα πορτοκάλια, είναι κλασικοί ενισχυτές του νερού, αλλά και άλλες γεύσεις φρούτων μπορεί επίσης να σας δελεάσουν. Δοκιμάστε να συνθλίψετε φρέσκα σμέουρα ή καρπούζι στο νερό σας ή προσθέστε φέτες φράουλας. Το αγγούρι και ο φρέσκος ​​δυόσμος είναι ιδιαίτερα δροσιστικά - ειδικά το καλοκαίρι.


- Γίνετε δημιουργικοί με τον πάγο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι το παγωμένο νερό έχει καλύτερη γεύση από αυτό που σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. Οι γευστικοί κύβοι πάγου μπορεί να έχουν ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα με φέτες από φρέσκα φρούτα, φυλλαράκια μέντας ή παγάκια αγγουριού. Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε παγάκια από τσάι ή κύβους καφέ. Εάν θέλετε, χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και δημιουργήστε παγάκια σε διασκεδαστικά σχήματα, όπως τα αστέρια, οι κύκλοι ή ακόμα και τα ψάρια.

- Ρίξτε τσάι. Το πράσινο, το λευκό και το κόκκινο τσάι θεωρούνται γενικά καλύτερα απ’ ό,τι το μαύρο, επειδή περιέχουν ελάχιστη ή και καθόλου καφεΐνη. Και υπάρχουν αμέτρητες γεύσεις να επιλέξετε. Εάν ενδιαφέρεστε για πιο εξωτικές επιλογές και εκλεπτυσμένο τσάι, ξεκινήστε μια έρευνα γύρω από τις τεράστιες ποικιλίες τσαγιού που προέρχονται από όλα τα μέρη του πλανήτη.


- Αφήστε το νερό-αναψυκτικό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Το καλύτερο θα είναι να το αφήσετε πάνω από 8 ώρες, για πιο δυνατή γεύση.

- Μετά τον βρασμό λαχανικών (π.χ., καρότα), κρατήστε το νερό για μια γεμάτη βιταμίνες έκρηξη γεύσης.

- Προσθέστε μερικές σταγόνες ροδόνερου.

govastileto.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις