ΜΗΛΙΤΗΣ Ή ΜΠΥΡΑ?




O μηλίτης είναι ένα ποτό που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια...

Για πολλούς που αποφεύγουν τη γλουτένη είναι μια εναλλακτική στη μπύρα. Τι είναι τόσο ξεχωριστό για τη γλυκιά σύνθεση του ποτού και ποια τα πιθανά οφέλη για την υγεία και πώς συγκρίνεται με τα οφέλη της μπύρας;

Ο μηλίτης είναι ένα δημοφιλές ποτό στη Βρετανία εδώ και αιώνες- οι Βρετανοί εξακολουθούν να καταναλώνουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του μηλίτη που παράγεται παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια όμως αρχίζει να γίνεται πολύ αγαπητό σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι ο μηλίτης βρίσκεται στο προσκήνιο ωθεί πολλούς να συγκρίνουν τη σύνθεση του ποτού και τα δυνητικά οφέλη για την υγεία με αυτά της μπύρας - ειδικά καθώς είναι όλο και πιο δημοφιλής ως επιλογή χωρίς γλουτένη για τους λάτρεις της μπύρας που δεν μπορούν να πίνουν μπύρα.

Ομοιότητες και διαφορές που έχει ο μηλίτης με τη μπύρα

Ο σκληρός μηλίτης και η μπύρα διαφέρουν πολύ στη σύνθεσή τους. Ο μηλίτης παράγεται από ένα συνδυασμό μαγιάς και μήλων . Τα μήλα είναι μια σούπερ-τροφή που παρέχει βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά για την προστασία της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου διαβήτη και άσθματος. Επειδή οι περισσότερες μπύρες είναι απαλλαγμένες από χυμούς φρούτων, η διατροφική τους αξία φαίνεται διαφορετική από εκείνη του μηλίτη: Η σύνθεση της μπίρας, ζύμης, κριθαριού και άλλων σπόρων, παράγει μια ποικιλία διαφορετικών αντιοξειδωτικών και θρεπτικών ουσιών. Η μπύρα περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και βιταμίνη Β από το κρασί ή τον μηλίτη και περιέχει επίσης μια καλή δόση καλίου. Ορισμένες μπύρες μπορούν να παρέχουν το 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης φυλλικού οξέος, το οποίο αποτελεί απαραίτητο συστατικό του σχηματισμού και ανάπτυξης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Οφέλη για την υγεία

Η μετριοπαθής κατανάλωση οινοπνεύματος (που είναι ένα ποτό ανά ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία. Οι επιστήμονες μελετούν τα οφέλη για την υγεία των αλκοολούχων ποτών, όπως η μπύρα, το κρασί και των οινοπνευματωδών  ποτών από την αρχή του αιώνα και έχουν αποδείξει την ικανότητά του αλκοόλ να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, την γνωσιακής παρακμής και την άνοιας. Ωστόσο, τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που απαντώνται στην μπύρα και στον μηλίτη παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο υγιεινό είναι το κάθε ποτό.

Μία μελέτη που εξέτασε την αντιοξειδωτική περιεκτικότητα στους χυμούς φρούτων, τον μηλίτη και το τσάι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μηλίτης έχει τη δυνατότητα να περιέχει όσα αντιοξειδωτικά όπως το κρασί. (Εντούτοις, στο πλαίσιο της μελέτης, οι μερίδες του μηλίτη που αξιολογήθηκαν ήταν ανεξήγητα μεγαλύτερες από τα άλλα δοκιμασμένα ποτά, τα οποία μπορεί να αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών που αποδίδονται στον σκληρό μηλίτη.) Αυτά τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες κλπ) δρουν κατά ορισμένων τύπων καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης συνέκρινε δύο ποικιλίες μηλίτη χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο ζύμωσης και παραγωγής και βρήκε ένα τεράστιο φάσμα συγκέντρωσης πολυφαινόλης, καθιστώντας σαφές ότι τα επίπεδα των πολυφαινολών μπορούν να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την ποικιλία μήλων που χρησιμοποιούνται.

Στη διαδικασία παρασκευής μπύρας, οι πολυφαινόλες που απαντώνται στη φύση (συνήθως βρίσκονται στον λυκίσκο και τη βύνη) συχνά απομακρύνονται από τον ζυθοποιό, καθώς κάνουν τη μπύρα θολή. Αυτό συνήθως μειώνει την συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, πράγμα που σημαίνει ότι η στυπτικότητα (το αίσθημα πύκνωσης) που απαντάται σε μηλίτες και τα κόκκινα κρασιά, απουσιάζει αισθητά από την μπύρα. Σε σύγκριση με τον μηλίτη, η μπύρα έχει λιγότερη συγκέντρωση πολυφαινόλης. Ωστόσο, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Όρεγκον διαπίστωσε ότι ο λυκίσκος περιέχει συχνά φλαβονοειδή (έναν τύπο ένωσης πολυφαινόλης), τα οποία παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία στα κύτταρα. Τα οφέλη της μπύρας για την υγεία, επεκτείνονται και στην καρδιά: Ιταλοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η μετριοπαθής κατανάλωση μπύρας μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 31%.

Περιεχόμενο σε σάκχαρα

Η ποσότητα ζάχαρης ανά φιάλη είναι μια από τις μεγάλες διαφορές μεταξύ της μπύρας και του σκληρού μηλίτη. Η μπύρα δεν έχει ζάχαρη και η ζάχαρη προστίθεται συνήθως σε μικρές ποσότητες από τους ζυθοποιούς για να εξισορροπήσει την οξύτητα. Ο μηλίτης, ωστόσο, μπορεί να έχει αρκετά ζάχαρη. Στα πιο δημοφιλή brands μηλίτη υπάρχει ένα ευρύ φάσμα περιεκτικότητας σε ζάχαρη - από 15g (3 κουταλάκια του γλυκού) ζάχαρης ανά μερίδα, έως 23 γραμμάρια ζάχαρης (7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη) ανά μερίδα. Η μεταβαλλόμενη περιεκτικότητα σε ζάχαρη του μηλίτη είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας ζύμωσης: Οι γλυκοί μηλίτες ζυμώνοται αργά και επανειλημμένα μεταφέρονται (σε νέα δοχεία) για να στραγγίσουν τη ζύμη που τροφοδοτεί τα φυσικά σάκχαρα του μηλίτη. Οι πιο ξηροί μηλίτες (που σημαίνει ότι περιέχουν λιγότερη ζάχαρη) επιτρέπουν στη μαγιά να καταναλώνει την πλειοψηφία των φυσικών σακχάρων του μηλίτη και να έχει ως αποτέλεσμα ένα λιγότερο γλυκό ποτό με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Συγκριτικά, οι θερμίδες που βρίσκονται σε ένα μπουκάλι μπύρας ή μηλίτη παραμένουν παρόμοιες, αλλά οι μηλίτες είναι συνήθως υψηλότεροι σε υδατάνθρακες λόγω των υψηλότερων επιπέδων ζάχαρης. Λίγες ποικιλίες έχουν επιλογές "light", έτσι κατά μέσο όρο οι μηλίτες έχουν ελαφρώς υψηλότερες θερμίδες και υδατάνθρακες.

Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του μηλίτη ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο μήλων και εάν χρησιμοποιείται ποικιλία μήλων φτωχή σε πολυφαινόλες. τελικά θα χρειαστεί να πιείτε περισσότερα για να αποκομίσετε τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Βέβαια, οι επιπλέον θερμίδες και το αναπόφευκτο hangover δεν αξίζει τη έξτρα δόση αντιοξειδωτικών. Αν και η μπύρα είναι χαμηλή σε πολυφαινόλες, η θρεπτική της αξία ενισχύεται από τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β, καλίου και φολικού οξέος.

Η απόφαση είναι δικής σας. Οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό για να είναι πραγματικά οφέλη στην υγεία, πρέπει να πίνεται με μέτρο.  Ένα μπουκάλι από μια υγιέστερη μπύρα, έναν μηλίτη με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή ένα ποτήρι κρασί μπορεί να προσφέρει μια καλή δόση αντιοξειδωτικών – αναπόφευκτα πρέπει να μάθουμε να απολαμβάνουμε μόνο ένα ποτό.


 
Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις