ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΟ 2018 , Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ




Η Ρωσία για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία διοργάνωσε στο έδαφός της το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλων απ’ όλον τον κόσμο κατέφθασαν σε αυτήν τη μακρινή και άγνωστη, σε αυτούς, βόρεια χώρα, για να παρακολουθήσουν ωραίο ποδόσφαιρο από τις ισχυρότερες εθνικές ομάδες του κόσμου. Για πρώτη φορά στην ιστορία το Μουντιάλ διεξάχθηκε στην Ανατολική Ευρώπη και σε δύο ηπείρους ταυτόχρονα: στην Ευρώπη και στην Ασία.

Τους φιλάθλους περίμεναν 11 μεγάλες πόλεις και 12 γήπεδα, ειδικά(δωρεάν) τραίνα και λεωφορεία, ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών, ειδικά προετοιμασμένες υποδομές. Οι μεγάλες αποστάσεις της Ρωσίας καλύπτονταν γρήγορα και με βολικά δρομολόγια που συμπεριελάμβαναν και μετεπιβιβάσεις μέσω άλλων πόλεων. Πραγματικά, το εύρος της ρωσικής γης αντικατοπτρίστηκε και στο εύρος της ίδιας της ποδοσφαιρικής γιορτής: για την ασφάλεια των επισκεπτών στις πόλεις υποδοχής ενεπλάκησαν πάνω από 15 χιλιάδες συνεργάτες των Σωμάτων Ασφαλείας, πάνω από 20 χιλιάδες εθελοντές-βοηθοί, δημιουργήθηκαν ειδικά εμπορικά και διατροφικά δίκτυα για τους αλλοδαπούς. Ως αποτέλεσμα, το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ένα από τα πιο θεαματικά και πιο ασυνήθιστα (με τη θετική έννοια) στην ιστορία της διεξαγωγής αυτής της διοργάνωσης.

Ο Νότος της Ρωσίας ήταν μία αποκάλυψη για τους ξένους επισκέπτες (ειδικά για τους προερχόμενους από την Λατινική Αμερική), σαν κάποιου είδους «ζεστό» παραμύθι: οργιαστική βλάστηση, μεταξύ άλλων και από αυτήν που αποκαλείται «αιώνιο πράσινο», ζεστός καιρός ακόμη και τη νύχτα. Οι ξένοι επισκέπτες με έκπληξη ανακάλυψαν ότι στην περιοχή ευδοκιμούν τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, οι ακακίες και άλλα φυτά χαρακτηριστικά για τα θερμά κλίματα

Σύμφωνα με τα πολυάριθμα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, οι αλλοδαποί φίλαθλοι έχουν εκπλαγεί με την ειλικρίνεια και τον ανοιχτό χαρακτήρα των Ρώσων, με τη διάθεσή τους για βοήθεια, με την απουσία, σε αυτούς, ρατσισμού. Και δεν ήταν μόνο οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και οι εθελοντές που έδιναν απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα των ξένων επισκεπτών. Σε μια τόσο μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία είναι πολύ δύσκολο κανείς να χαθεί, γιατί είναι αδύνατο να… αποφύγει τη βοήθεια των ντόπιων κατοίκων. Και ακριβώς τέτοιου είδους συναντήσεις μένουν στη μνήμη των φιλάθλων για πολλά χρόνια. Σε ό,τι αφορά, πάλι, τις Ρωσίδες κοπέλες, οι συναντήσεις με αυτές έγιναν το πιο δημοφιλές αντικείμενο για αστεία, κριτική και ενθουσιώδη άρθρα. Οι γνώμες άλλαξαν, ωστόσο το γενικό φόντο της ενημέρωσης δεν άλλαξε: η Ρωσία απ’ όλες τις απόψεις αποδείχθηκε φιλόξενη χώρα.

Όμως η επιτυχημένη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν χωρούσε στα προαποφασισμένα σχέδια «ενημέρωσης» ορισμένων (ξένων) ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη θέση κατέχουν παραδοσιακά τα βρετανικά και τα ουκρανικά ΜΜΕ. Εξαιτίας των αρνητικών δημοσιευμάτων του βρετανικού Τύπου, στη Ρωσία ήλθε ο μικρότερος δυνατός αριθμός Άγγλων φιλάθλων: όχι περισσότεροι από 13 χιλιάδες άτομα. Όσο για την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουκρανίας, αυτή αποφάσισε να διώξει από πάνω της κάθε ευθύνη για τους δημοσιογράφους της χώρας της, αρνούμενη να τους χορηγήσει διαπιστεύσεις. Βέβαια, η ίδια η εθνική ομάδα της Ουκρανίας απέτυχε να προκριθεί στην τελική φάση της διοργάνωσης. Οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες προήλθαν, πάντως, από την Κίνα και τις ΗΠΑ, χώρες που επίσης δεν προκρίθηκαν στην τελική φάση του Μουντιάλ. Από τις χώρες που συμμετείχαν στη διοργάνωση, ο μεγαλύτερος αριθμός προήλθε από το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Γερμανία. Όλοι, ωστόσο, εγκατέλειψαν τη Ρωσία αρκετά νωρίς, λόγω των αποτυχημένων εμφανίσεων των εθνικών τους ομάδων.

Εν παρόδω, σε λίγες μέρες (την Κυριακή 15 Ιουλίου) το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας ολοκληρώνεται. Ήδη γνωρίζουμε τα ζευγάρια του μεγάλου (Γαλλία – Κροατία) και του μικρού τελικού (Αγγλία – Βέλγιο). Οι Ρώσοι, και οι ξένοι φίλαθλοι με λύπη αποχαιρετούν ο ένας τον άλλον. Και πώς αλλιώς;! Για πολλούς επισκέπτες αυτή ήταν η μοναδική δυνατότητα για να δουν από κοντά τη Ρωσία, ενώ για την πλειοψηφία των Ρώσων αυτή ήταν η μοναδική ευκαιρία για να συναντήσουν ξένους επισκέπτες.
 

Του Ντμίτρι Κερασίδη*
*Μετάφραση από τα Ρωσικά: Βασίλης Μακρίδης

**Ο Ντμίτρι (Δημήτρης) Κερασίδης είναι Ρώσος, ελληνικής καταγωγής, δημοσιογράφος, μπλόγκερ και θρησκειολόγος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις