ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ




Η χοληστερόλη είναι αναγκαία για τον οργανισμό μας. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην σύνθεση των κυττάρων, και για αυτόν...
ακριβώς τον λόγο, ο οργανισμός μας την παράγει στα επίπεδα που την χρειάζεσαι. Αν, λοιπόν, ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε χοληστερίνη, και ειδικά στην “κακή”, LDL χοληστερόλη, αρχίζουν να σχηματίζονται πλάκες στις αρτηρίες, προκαλώντας μια σειρά προβλημάτων, από στεφανιαία νόσο μέχρι εγκεφαλικό.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως η διατροφική χοληστερίνη, όπως αυτή που βρίσκουμε στα αυγά, δεν σχετίζεται με την χοληστερόλη που βρίσκεται στο αίμα μας. Αυτά που πρέπει να περιορίσουμε είναι τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

Υπάρχουν πολλές δίαιτες με σκοπό να χαμηλώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Μερικά από τα κοινά τους στοιχεία είναι πως περιορίζουν την κατανάλωση των παραπάνω λιπαρών, αντικαθιστώντας τις τροφές που τα περιέχουν με πηγές ακόρεστων λιπαρών, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Επίσης, είναι σημαντικό να προσέχουμε το μέγεθος της μερίδας μας, ώστε να μην καταναλώνουμε υπέρογκες ποσότητες θερμίδων. Τρεις δίαιτες που το καταφέρνουν αυτό είναι η vegan διατροφή, η Μεσογειακή διατροφή και η διατροφή TLC.

Vegan διατροφή
Η vegan διατροφή αφαιρεί κάθε ζωικό προϊόν, όπως κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά, αλλά και μέλι. Καθώς η χοληστερίνη βρίσκεται μόνο στις ζωικές τροφές, η vegan διατροφή είναι η μόνη διατροφή που δεν θα μας προσφέρει καθόλου χοληστερίνη, ενώ την ίδια στιγμή γλιτώνουμε πολλά από τα κορεσμένα λιπαρά του κρέατος και των προϊόντων του. Ακόμα καλύτερα, η vegan διατροφή μας προσφέρει πολλά πολυακόρεστα λιπαρά, που είναι αναγκαία για να βοηθήσουν το συκώτι να ξεφορτωθεί την LDL χοληστερόλη, όπως και φυτικές ίνες, που βοηθούν και αυτές στην απομάκρυνσή της. Βέβαια, ακολουθώντας μία vegan διατροφή, ειδικά αν είμαστε απρόσεκτοι, βρισκόμαστε πιθανώς σε κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D, B12, αλλά και ψευδαργύρου. Το να αποφεύγουμε τα αυγά και τα ψάρια, επίσης μας στερεί σημαντικές ποσότητες των αναγκαίων λιπαρών ωμέγα-3, τις οποίες οφείλουμε να αναπληρώσουμε καταναλώνοντας φυτικές τροφές που τα περιέχουν, όπως ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.

Μεσογειακή διατροφή
Εναλλακτικά, αν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε μια vegan διατροφή, η Μεσογειακή μπορεί να είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή σας. Εστιάζει σε άφθονες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, συνεπώς λαμβάνουμε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που ο οργανισμός μας έχει ανάγκη, και τα ψάρια επιτρέπονται σε μέτριες ποσότητες, άρα καλύπτουμε και τις ανάγκες μας σε ωμέγα-3. Το κόκκινο κρέας δεν είναι απαγορευτικό, αλλά σίγουρα πρέπει να καταναλώνεται σπάνια. Τα κορεσμένα λιπαρά αντικαθίστανται από το ελαιόλαδο, που έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, οι ξηροί καρποί (με όλα τα υπέροχα θρεπτικά συστατικά τους) παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, και τα αυγά καταναλώνονται σε ικανοποιητικές ποσότητες. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως η Μεσογειακή διατροφή δεν έχει και αυτή τα προβλήματά της. Ένα από τα προβλήματα που πρέπει να προσέξετε είναι η υπερκατανάλωση θερμίδων, καθώς πολλές από τις τροφές που αποτελούν την βάση αυτής της διατροφής (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αμυλώδη λαχανικά) περιέχουν αρκετές, και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το μέγεθος της μερίδας μας.

Η δίαιτα TLC
Τα αρχικά αυτά σημαίνει Therapeutic Lifestyle Changes, άρα η έμφαση δίνεται και στην διατροφή, αλλά και σε αλλαγές στην καθημερινότητα, ώστε να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι περιορισμοί της είναι λιγότεροι από αυτούς της vegan διατροφής, αλλά η δομή της είναι πιο επιστημονικά δογματική. Συγκεκριμένα, οι κανόνες της ορίζουν πως λιγότερο από το 7% των καθημερινών θερμίδων θα προέρχονται από πηγές κορεσμένων λιπαρών, 25-35% από συνολικές πηγές λιπαρών, λιγότερα από 200 mg διατροφικής χοληστερίνης την ημέρα, και χαμηλές ποσότητες θερμίδων.

Άσχετα από το ποια διατροφή θα επιλέξετε, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να κάνετε τις σωστές αλλαγές στην διατροφή σας, περιορίζοντας τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, και αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ώστε να προφυλάξετε την υγεία σας.
 
Διάκος Θοδωρής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις