Μια σπουδαία φωνή σίγησε για πάντα John Robert " Joe " Cocker

Joe Cocker - Festival du Bout du Monde 2013 - 068.jpg
Μια απο τις σπουδαιότερες φωνές στον χώρο του rock και του Blues σίγησε για πάντα. Ο John Robert "Joe" Cocker  οπως είναι το πραγματικό του όνομα εφυγε για το τελευταίο του ταξίδι δίνoντας την δική του μάχη με την επάρετο νόσο
Ο Αγγλος μουσικός γεννημένος το 1944 έγινε διάσημος στην δεκαετία του 1960 για την ιδιαίτερη φωνή
του αλλά και την μοναδική κινησή του οταν ερμηνευε τα τραγούδια kyr;ivw εκεινα των Beatles.(ας θυμηθούμε το "Α Little Help from My Friends" που πήγε στο Νο1 στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1968

Διακρίσεις, σημαντικές στην πολύχρονη μουσική του πορεία ,μια απο αυτές οταν πήρε το βραβείο Grammy το  1983 για το Νο1 που έκανε στην Αμερική με το τραγούδι "Up Where We Belong", ντουέτο με την Jennifer Warnes.
Το 2007 πήρε το χάλκινο βραβείο της πόλης του, και το 2008 το "Most Excellent Order of the British Empire"για την προσφορά του στην μουσική
Να σημειώσουμε για το τέλος οτι είναι στο ΝΟ 97 στην λίστα του περιοδικού Rolling Stone's με τους 100 greatest singers Κλείνοντας να αναφέρουμε και την φράση που είπε ο μάνατζερ του Cocker,ο Barrie Marshall,οτι "ο John ηταν χωρίς καμία αμφιβολία ο μεγαλύτερος rock/soul Βρεττανός τραγουδιστής"  

Υπηρέτησε με πάθος την σόουλ, τη ροκ αλλά και τη φολκ μουσική.
Η χαρακτηριστική βραχνή φωνή του και οι σπασμωδικές χορευτικές του κινήσεις, ήταν το σήμα κατατεθέν του.

Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 16 ετών, όταν μαζί με 3 φίλους του έφτιαξαν τους Cavalliers. Η πρώτη τους εμφάνιση ήταν σε ένα κέντρο νεότητας, όπου μάλιστα πλήρωσαν και είσοδο για να μπουν να τραγουδήσουν.
Οι Cavalliers διαλύονται μετά απο ένα χρόνο. Ο Κόκερ παρατά το σχολείο, πιάνει δουλειά σαν υδραυλικός αλλά δεν εγκαταλείπει τη μουσική. Με το νέο του συγκρότημα, τους Vance Arnold, τραγουδάει σε παμπ του Σέφιλντ. Το 1963, το συγκρότημα ανοίγει τη συναυλία των Rolling Stones.

joe cocker
Το 1966, μαζί με τον Chris Stainton, φτιάχνουν την Grease Band. Το όνομα το επέλεξε ο Κόκερ, το εμπνέυστηκε από μία αποστροφή του τζαζίστα Jimmy Smith, ο οποίος σε μία συνέντευξη του, είπε για έναν μουσικό ότι είχε πολύ γράσσο (grease). Προσελκύουν την προσοχή του παραγωγού των Moody Blues και ο Κόκερ κάνει την πρώτη του μικρή επιτυχία με το Marjorine.
Τότε περίπου ξεκινά τις διασκευές τραγουδιών των Beetles.
joe cocker woodstock
Το 1968 κάνει μία συγκλονιστική διασκευή του with a little help from my friends των Beetles. H συγκλονιστική του ερμηνεία στο φεστιβάλ του Woodstock έμεινε στη ιστορία. Λίγο μετά την εμφάνιση του, το φεστιβάλ διακόπηκε λόγω της καταιγίδας.
Το 1972 απελάθηκε από την Αυστραλία κατά την διάρκεια της τότε περιοδείας του. Ήταν συχνά μεθυσμένος επί σκηνής. Όμως στο studio ηχογραφήσεων ο Cocker ήταν ακόμα καταπληκτικός. Μέσα στην λίστα των επιτυχιών του περιλαμβάνονταν κομμάτια όπως το “Midnight Rider“, “You Are So Beautiful” και “Put Out The Light“.
Έχει τραγουδήσει κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά sountrack ταινιών: Το 1982, ερμηνεύει μαζί με Jennifer Warnes το Up where we belong, το τραγούδι που ταυτίστηκε με την ταινία «Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν», για το οποίο πήρε και το βραβείο Γκράμυ.
Το 1986 «ντύνει» μουσικά την Κίμ Μπάσινγκερ με ένα τραγούδι ύμνο στο στρηπτίζ: You can leave your hat on.

JOE COCKER

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις