Πως να προστατέψετε τον υπολογιστή σας να μην πάθει ζημιά

Για να προστατέψετε τον υπολογιστή σας από προβλήματα και για να αποτρέψετε τυχόν ζημιά στον υπολογιστή και τα δεδομένα σας, απλά ακολουθήστε τα παρακάτω κολπάκια για καλή λειτουργία.

καλή λειτουργία υπολογιστή


Ας μπούμε λοιπόν στο ψητό!

1) Όταν κλείσετε τον υπολογιστή σας και θέλετε αμέσως να τον ξανανοίξετε, περιμέντε 5-10 δευτερόλεπτα αφού κλείσει και μετα ξανανοίξτε τον, μην τον ξανανοίξετε αμέσως!

2) Όταν χαλάει ο καιρός και αρχίζει να βροντάει, κλείστε τον υπολογιστή σας και βγάλτε τον από την πρίζα (μαζί και την οθόνη και τα υπόλοιπα περιφερειακά)

3) Φροντίστε ο υπολογιστής σας να μένει κρύος. Μην τον έχετε κοντά σε θερμαινόμενα σώματα και να του έχετε όσα ανεμιστηράκια χρειάζονται, ώστε να μην ζεσταίνονται πολύ τα διάφορα μέρη του.

4) Αποφύγετε το reset. Κάντε το μόνο σε έσχατη λύση. Επίσης, τερματίστε τον υπολογιστή σας κανονικά και σε καμία περίπτωση μην τον βγάζετε από την πρίζα αν δεν έχει κλείσει.

5) Ενώ βρίσκεται σε λειτουργία, μην αποσυνδέσετε κάποιον εσωτερικό δίσκο ή κάποια κάρτα εσωτερική (πχ PCI).

6) Κάντε τακτικά ανασυγκρότηση αν είναι απαραίτητο(για μηχανικούς δίσκους κι όχι για SSD).

7) Κάντε συχνά φορματ. Δεν χρειάζεται να φτάσετε στα δύσκολα σημεία όπου κρέμασαν τα πάντα. Έτσι, δεν θα θυσιάζετε τα πολύτιμα δεδομένα σας.
Μια πολύ καλή λύση, είναι να κάνετε image(με πχ το Norton Ghost) ένα φρέσκο format, και να το κάνετε επαναφορά. (Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες ψάχνοντας στο internet)

8) Φροντίστε να κρατάτε σωστά backups, σε άλλον σκληρό δίσκο ή οπτικά μέσα. Κανείς σχεδόν δεν το κάνει και δεν μπορεί να καταλάβει την σοβαρότητα, αν δεν την πάθει! Φροντίστε πριν την πάθετε!
format και backups


9) Κάντε ασφαλή κατάργηση των συσκευών σας πάντα. Αν δεν μπορεί να καταργηθεί, μην την αφαιρέσετε έτσι, κάντε επανεκκίνηση, ή κλείστε τον υπολογιστή σας και αφαιρέστε πχ το memory stick σας!

10) Μην καθαρίζετε με ΑΖΑΧ την οθόνη, χρησιμοποιήστε υγρά μαντηλάκια οθόνης, είναι αρκετά φθηνά και αγοράζετε μια ντουζίνα!

11) Μην είστε ανυπόμονοι: όταν κολλήσει το σύστημα και δεν ανταποκρίνεται, δώστε του λίγο χρόνο χωρίς να προσπαθήστε να ανοίξετε κάτι καινούριο. Έτσι, μπορεί πολλές φορές να επανέλθει, χωρίς να χρειαστεί να το κάνετε reset.

12) Μην έχετε μεγάλα ηχεία κοντά στην οθόνη ή στο κουτί του υπολογιστή σας.

13) Μην έχετε το κουτί σας κάτω κάτω. Φροντίστε να το βάλετε λίγο πάνω από το πάτωμα. Αυτό γιατί μαζεύει πολύ σκόνη (κι έτσι μπουκώνουν τα ανεμιστηράκια) και υπάρχει περίπτωση υπερθέρμανσης.

14) Αν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, ψάξτε το στο internet, ρωτήστε φίλους και προσπαθήστε να το λύσετε. Πολύ βασικό όμως είναι να ξέρετε τι κάνετε, αλλιώς μπορεί να κάνετε τα πράγματα πολύ χειρότερα!
Αν πιστεύετε πως είναι κάτι που ίσως να μην μπορείτε να χειριστείτε, καλύτερα πηγαίντε το σε κάποιον τεχνικό, μην το ρισκάρετε!

κολπάκια υπολογιστών
Τηρώντας αυτά τα κολπάκια, θα αποφύγετε προβλήματα και πονοκεφάλους σε ανύποπτες στιγμές.
Βέβαια, στον κόσμο των υπολογιστών, τα πάντα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, μακριά από μας!

Όμως, προσέχουμε, για να έχουμε και δεν μαθαίνουμε αφού την πάθουμε... 


http://coolweb.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις