Τι είναι το bitcoin

Το bitcoin είναι ένα "εναλλακτικό" νόμισμα ψηφιακής μορφής. Δεν έχει υλική υπόσταση πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χαρτονομίσματα ή κέρματα bitcoin.
bitcoinsΟυσιαστικά πρόκειται για έναν αλγόριθμο στον υπολογιστή ο οποίος παράγει νομίσματα με ένα συγκεκριμένο και απόλυτα αυτοματοποιημένο τρόπο.

Το λογισμικό είναι ανοιχτού κώδικα (open source) που σημαίνει ότι ο πηγαίος κώδικας είναι διαθέσιμος σε όποιον θέλει να τον επεξεργαστεί.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να αποκτήσει bitcoins ονομάζεται εξόρυξη (mining) κατά αντιστοιχία με την διαδικασία που ακολουθούσαν οι χρυσοθήρες του περασμένου αιώνα.

Η διαδικασία της εξόρυξης είναι ουσιαστικά η προσπάθεια επίλυσης ολοένα και δυσκολότερων υπολογιστικών προβλημάτων και τα εργαλεία των σύγχρονων κυνηγών είναι πανίσχυροι υπερυπολογιστές ή συστοιχία υπολογιστών με τεράστια υπολογιστική ισχύ.


Υπολογιστικό κέντρο για εξόρυξη bitcoins

Με τον τρόπο αυτό παράγονται ψηφιακά 25 Bitcoins κάθε 10 λεπτά. Ο ρυθμός πρόκειται να μειωθεί στο μισό το 2017 και θα υποδιπλασιάζεται κάθε 4 χρόνια.

Βέβαια το παράξενο αυτό νόμισμα μπορείτε να το αποκτήσετε κάνοντας οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω διαδικτύου για την οποία συμφωνείτε να μην πληρωθείτε σε συμβατικό χρήμα, αλλά σε bitcoin.

Κατόπιν μπορείτε να τα ξοδέψετε κάνοντας αντίστοιχα αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών, πάντα μέσω ίντερνετ.

ψηφιακό πορτοφόλι για bitcoinsΤο νόμισμα αυτό φυλάσσεται σε ψηφιακά πορτοφόλια, δηλαδή στην ουσία σε έναν φάκελο στον υπολογιστή ή/και σε προγράμματα cloud, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η ανταλλαγή των bitcoins γίνεται πολύ εύκολα, απλά με τη χρήση ενός προγράμματος, όπου κι αν βρίσκονται οι χρήστες, αρκεί να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του είναι ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά μεσάζοντες, όπως οι τράπεζες για τα συμβατικά χρήματα, κι έτσι δεν υπάρχουν έξοδα προμήθειας ή αμοιβές για τη μεταφορά.

Η μόνη κράτηση που γίνεται είναι της τάξης λίγων σεντ του ευρώ και αποδίδεται αποκλειστικά στους ελεγκτές, που είναι άνθρωποι που ελέγχουν την εγκυρότητα των συναλλαγών.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν φυλάσσονται πουθενά τα προσωπικά στοιχεία των συναλλασσομένων κάτι που το καθιστά πολύ ελκυστικό για αυτούς που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Για το λόγο αυτό βέβαια έχει κατηγορηθεί ότι ευνοεί παράνομες συναλλαγές και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμη και ανταλλακτήρια, δηλαδή υπηρεσίες που ανταλλάσσουν bitcoins με ευρώ, δολάρια, γιεν κλπ.


Για να μπορεί το νέο αυτό νόμισμα να είναι χρήσιμο σαν μέσο συναλλαγής πρέπει να διασφαλιστεί αφενός ότι θα κυκλοφορεί σταδιακά και αφετέρου ότι δεν θα αναπαράγεται σε άπειρη ποσότητα.

Για να επιτευχθεί αυτό έχουν θεσπιστεί κάποιοι κανόνες σύμφωνα με τους οποίους έχει προαποφασιστεί ότι θα κυκλοφορήσουν συνολικά 21.000.000 bitcoins και μάλιστα με μειωμένο ρυθμός παραγωγής ως 2140 οπότε και θα "κοπεί" το τελευταίο.

bitcoin mining
Για να καταλάβετε, στην αρχή η διαδικασία εξόρυξης ήταν πολύ ευκολότερη καθώς έψαχναν πολύ λίγοι άνθρωποι και ο αριθμός των bitcoin που έβγαιναν στην αγορά ήταν μεγάλος.
Με την πάροδο του χρόνου και καθώς το νέο νόμισμα κέρδιζε ολοένα και περισσότερους θαυμαστές, η δυσκολία αυξανόταν.

Κι αυτό γιατί αφενός τα "αποθέματα" άρχισαν να εξαντλούνται, δηλαδή "κοβόταν" λιγότερα "νομίσματα", και αφετέρου ο αριθμός των ανθρώπων που ψάχνει bitcoins αυξανόταν εκθετικά.

Σκεφτείτε κάτι σαν την εξόρυξη ενός φυσικού πόρου όπως π.χ. ο χρυσός, το ασήμι, το πετρέλαιο κλπ. 


http://coolweb.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις