Οι σύχρονοι Έλληνες δεν έχουν ηθικό θάρρος

Οι σύχρονοι Έλληνες δεν έχουν ηθικό θάρρος (και ούτε το εκτιμούν)

Φανταστείτε πως είστε διοικητής ενός λόχου και σας διατάζουν να επιτεθείτε εναντίον πολλαπλάσιων καλά οχυρωμένων εχθρών χωρίς καμία υποστήριξη.
Είστε ικανός άνθρωπος και γνωρίζετε πως η διαταγή είναι παράλογη και οι άνδρες σας θα πεθάνουν χωρίς λόγο. Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Η μια επιλογή είναι να ακολουθήσετε τη διαταγή και να πεθάνετε ηρωικά.
Η άλλη είναι να αρνηθείτε να εκτελέσετε τη διαταγή. Θα σας περάσουν από στρατοδικείο για προδότη, αλλά θα σώσετε τη ζωή των ανδρών σας και θα έχετε προσφέρει υπηρεσία στην πατρίδα, αφού παραμένοντας εν ζωή οι άνδρες σας θα συνεχίσουν να πολεμάνε για αυτήν.
Η δεύτερη επιλογή είναι αυτό που ονομάζουμε ηθικό θάρρος (moral courage). Δυστυχώς, όμως ούτε υπάρχει, ούτε εκτιμάται στην Ελλάδα.
Έτσι για παράδειγμα, όλοι ήξεραν πως το μέτωπο στην Μικρά Ασία το 1922 ήταν αδύνατον να κρατηθεί αλλά κανείς δεν ήθελε να διατάξει υποχώρηση και να φανεί ως ο ηττοπαθής που πούλησε τη Μεγάλη Ιδέα. Για να μην έχει λοιπόν κανείς τη ρετσινιά του προδότη χάθηκαν τα πάντα.
Για να περάσουμε τώρα στη σύγχρονη εποχή όλοι γνώριζαν πως το Ασφαλιστικό Σύστημα στην Ελλάδα ήταν προβληματικό με τους εργαζόμενους πολύ λιγότερους από τους συνταξιούχους. Όποιος όμως προσπάθησε να το εκλογικεύσει ήταν προδότης, εχθρός του λαού και όργανο πουλημένων συμφερόντων. Έμειναν λοιπόν όλα ως είχαν μέχρι την κατάρρευση.
Επίσης, όλοι έβλεπαν τα χρέη της χώρας να μεγαλώνουν και την παραγωγική της βάση να συρρικνώνεται. Αλλά δεν ήθελαν να ενοχλήσουν κανέναν και άφηναν το πρόβλημα να μεγαλώνει μέχρι να καταστραφούν τα πάντα. Έτσι κανείς δεν τους κατηγόρησε ως λακέδες του κεφαλαίου.
Όλοι βλέπουν ακόμη και σήμερα την παιδεία να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο αλλά κανείς δεν τολμάει να πειράξει τίποτε και ενοχληθούν οι βολεμένοι. Κανένας δεν πάει να βγάλει το φίδι από την τρύπα και να κατηγορηθεί για αναλγησία, αντιεργατική συμπεριφορά και υπονόμευση των "κατακτήσεων" του αμαρτωλού παρελθόντος.
Δυστυχώς, για να γίνεις ο κακός και να προσπαθήσεις να κάνεις το σωστό πρέπει να έχεις αρχές. Πρέπει να το απαιτεί η συνείδησή σου. Όσοι όμως έχουν υπεύθυνη θέση στην Ελλάδα καταφεύγουν στις αρχές τους μόνο όταν τους βολεύει. Θυμάστε τη λίστα Λαγκάρντ; Όπως μας είπαν, για λόγους αρχής δεν έπρεπε να τη χρησιμοποιήσουμε γιατί είναι προϊόν υποκλοπής. Μόνοι οι υπανάπτυκτοι Γάλλοι και Γερμανοί τα κάνουν αυτά.
Για να λέμε την αλήθεια πάντως τέτοιος λαός είμαστε αυτούς αξίζουμε για ηγέτες. Έχουμε καταντήσει καιροσκόποι που κοιτάμε μόνο το σήμερα και έχει ο Θεός. Ψηφίζουμε όποιον τάξει τα περισσότερα και λαμβάνουμε ηγέτες ανάλογους με την ηθική αυτής της επιλογής μας. Και φυσικά μετά παραπονιόμαστε πως φταίνε αυτοί και όχι εμείς.
Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής, πολιτικά ανένταχτος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις