20 τεχνολογικά επιτεύγματα του 2014

Η χρονιά, που σιγά σιγά μας αποχαιρετά, ήταν σημαντική όσον αφορά στα επιτεύγματα στον τεχνολογικό τομέα, αφού οι επιστήμονες για άλλη μια φορά με τη δουλειά τους, κάνουν τη ζωή μας λίγο καλύτερη.
Από τον τρισδιάστατο εκτυπωτή, στο "μαγικό" φίλτρο κατά του ιού, που στέρησε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και στις τεχνολογίες, που επιβραδύνουν την καταστροφή του περιβάλλοντος, όπως θα διαπιστώσετε και φέτος, οι ατέλειωτες ώρες πειραμάτων και εργασιών, δεν πήγαν χαμένες.
Στην παρακάτω λίστα ακολουθούν είκοσι από τα τεχνολογικά επιτεύγματα που βραβεύθηκαν για τη σημασία και την πρωτοπορία τους.
1. Η τρισδιάστατη εκτύπωση αντικειμένων -  3-D

Τη χρονιά που πέρασε είδαμε αντικείμενα να τυπώνονται τρισδιάστατα από ειδικούς εκτυπωτές, κάτι που οι επιστήμονες μας υπόσχονταν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων.. Σήμερα, λοιπόν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορούμε να τυπώσουμε κάθε λογής αντικείμενο, μπορούμε, ακόμη, να τυπώσουμε μέχρι και ανθρώπινα όργανα, με στόχο τη χρήση τους στις μεταμοσχεύσεις από τους ιατρούς.
Σίγουρα, η τρισδιάστατη εκτύπωση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα γιατί με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούμε να αποκτήσουμε οτιδήποτε έχουμε ανάγκη. Οι επιστήμονες θεωρούν την ανακάλυψη ως μια από τις σημαντικότερες όλων των εποχών, αφού όπως υποστηρίζουν κάνει πραγματικά τη ζωή μας καλύτερη.
2. Μεταφραστής Νοηματικής Γλώσσας

Η MotionSavvy uni, ο μεταφραστής της νοηματικής γλώσσας στην καθομιλουμένη και το αντίστροφο είναι πλέον γεγονός με τη νέα ανακάλυψη που έκανε τη ζωή των χρηστών των δύο γλώσσαν ευκολότερη. Το Uni, είναι μια ταμπλέτα με αισθητήρες κινήσεων, που μετατρέπει τα σήματα σε λέξεις και τις λέξεις σε σήματα της νοηματικής γλώσσας, καθιστώντας την επικοινωνία για τους κωφάλαλους ακόμα πιο εύκολη. Είναι η πρώτη εφεύρεση που έχει τόση μεγάλη ζήτηση, μιας και βοηθά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η συσκευή διατίθεται στην αγορά με αντίτιμο198 δολαρίων.
3. Ασύρματο ηλεκτρικό ρεύμα- Witricity

Χρησιμοποιούμε ασύρματο σταθερό τηλέφωνο ή ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ωστόσο πάντα κάτι συνδέουμε στην πρίζα για να εξασφαλίσουμε την λειτουργία τους. Το Witricity που αποτελεί ένα εγχείρημα που βρίσκεται υπό τελειοποίηση από τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Toyota και η Intel, καθώς δοκιμάζεται ήδη στα αυτοκίνητα και του υπολογιστές των δύο εταιριών.
Η νέα αυτή τεχνολογική ανακάλυψη υπόσχεται την αποδέσμευση των ηλεκτρικών συσκευών από τη πρίζα, αφού θα μπορούν να φορτίζονται από μια κοινή βάση φόρτισης χωρίς καλώδια αλλά με σήμα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι την ερχόμενη δεκαετία όλες οι ηλεκτρικές συσκευές ενός δωματίου θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς σύνδεση στην πρίζα.
4. Ο πρώτος μίνι αντιδραστήρας που χρησιμοποιεί τις πυρηνικές αντιδράσεις για τη δημιουργία ενέργειας

Ο αντιδραστήρας High-beta fusion reactor, αποτελεί δημιουργία της Lockheed Martin, που θέλησε να φέρει την επανάσταση στη παραγωγή καθαρής πυρηνικής ενέργειας μέσω των αντιδράσεων πυρήνων υδρογόνου. Πρωταρχικός στόχος ήταν η δημιουργία ενός μικρού αλλά αποτελεσματικού αντιδραστήρα, κάτι που αποτελεί καινοτομία στον χώρο της πυρηνικής.
Ο αντιδραστήρας είναι κατασκευασμένος από μαγνητικούς καθρέφτες, που ελέγχουν τις αντιδράσεις και τη παραγωγή ενέργειας. Παρά τη σημασία του εγχειρήματος πολλοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τη λειτουργία του αντιδραστήρα, ωστόσο είναι σίγουρο πως αν υπάρξει επιτυχία τότε ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος.
5.Το έξυπνο διαστημικό σκάφος

Το Mangalyaan είναι το πανέξυπνο διαστημικό σκάφος που δημιουργήθηκε από Ινδούς επιστήμονες για να πλησιάσει και να μελετήσει τον κόκκινο πλανήτη. Οι ομάδα των Ινδών επιστημόνων κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να κατακτήσει έναν από τους μεγαλύτερους στόχους της αμερικάνικης υπηρεσίας διαστήματος, NASA,  της Ρωσίας και της Ευρώπης, που δεν έχουν παρά τις πολλαπλές τους επιχειρήσεις να καταφέρουν το συγκεκριμένο επίτευγμα, να δημιουργήσουν δηλαδή ένα διαστημικό σκάφος σε τόσο μικρό διάστημα και με ελάχιστα χρήματα.
Έτσι, το πιο αξιοζήλευτο στοιχείο του εγχειρήματος αποτελεί το γεγονός ότι για τη κατασκευή του έξυπνου διαστημικού σκάφους δαπανήθηκαν μόλις 74 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που θα χαρακτηριζόταν από τους ισχυρότερους διαστημικούς σταθμούς, ευτελές. Ωστόσο, τα λιγοστά χρήματα που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του δεν επέτρεψαν στο σκάφος να είναι πλήρως εξοπλισμένο, ώστε να έχει την ικανότητα να συγκεντρώσει τις βασικές πληροφορίες για τον Άρη, όπως τη μέτρηση του μεθανίου και τα στοιχεία σύστασης του εδάφους. Παρόλα αυτά το εγχείρημα δεν παύει να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανθρωπότητα.
6. Το φίλτρο που καταπολεμά τον Έμπολα

Το Hemopurifier είναι δημιούργημα της Aethlon Medical μιας εταιρίας που στόχευε στην δημιουργία ενός φίλτρου που θα φρέναρε τον θανατηφόρο ιό. Ο Έμπολα χαρακτηρίζεται από την ιατρική κοινότητα σαν ένας από τους πιο επικίνδυνους ιούς, γιατί έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να καταστρέφει την άμυνα του οργανισμού.
Αν, λοιπόν, υπήρχε τρόπος που θα ελάττωνε τον πολλαπλασιασμό του η αντιμετώπισή του θα ήταν σίγουρα ευκολότερη. Εδώ έρχεται να δώσει τη λύση το μαγικό αυτό φίλτρο που υπόσχεται να φρενάρει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού στο εσωτερικό του οργανισμού.
Το φίλτρο έχει δοκιμαστεί μόνο μια φορά σε έναν Γερμανό ασθενή και τα αποτελέσματά του, σύμφωνα με τους ειδικούς, που ευελπιστούν μια παρόμοια τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί και για άλλου ιούς όπως η ηπατίτιδα, ήταν εκπληκτικά.
7. Η καταγραφή του χάρτη του εγκεφάλου

Η χρονιά που πέρασε φαίνεται πως έφερε την επανάσταση στον χώρο της ιατρικής με την καταγραφή του "χάρτη" του εγκεφάλου. Το εύρημα των νευρολόγων θεωρείται ύψιστης σημασίας γιατί επιτρέπει την λεπτομερή καταγραφή του ανθρώπινου εγκεφάλου και των νευρώνων του, κάτι που επιτρέπει στους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα πως λειτουργεί η κεντρική "μηχανή" του ανθρώπινου οργανισμού.
Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν μια τόσο ολοκληρωμένη εικόνα του ανθρώπινου εγκεφάλου και για αυτό ευελπιστούν σε ένα καλύτερο αύριο για του ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με αυτόν, όπως μορφές όγκων ή και νευρολογικές παθήσεις.
8.  Το έξυπνο κινητό τηλέφωνο που προστατεύει την ιδιωτικότητα του ατόμου

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της γης αισθάνεται φόβο, σχετικά με την ανταλλαγή ιδιωτικών πληροφοριών μέσω των κινητών τηλεφώνων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που η διαρροή προσωπικών πληροφοριών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Έτσι, επιστήμονες βρήκαν τη λύση σχεδιάζοντας το Blackphone, του οποίου το λογισμικό θα βάζει πάνω από όλα τη προστασία των ιδιωτικών δεδομένων και των πληροφοριών. Ωστόσο κάτι τέτοιο προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά των αρχών που ισχυρίζονται ότι θα προκαλέσει προβλήματα στον εντοπισμό των εκάστοτε εγκληματιών.
9. Τσιπ υπολογιστών με νευρώνες
Συχνά, ακούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αργήσει να αποτελέσει μέρος της καθημερινής μας ζωής, όμως τείνουμε να πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στο μακρινό μέλλον, που από ότι φαίνεται δεν είναι και τόσο μακρινό αφού επιστήμονες δημιούργησαν μικροτσίπ με νευρώνες. Έτσι, έφεραν την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στη τεχνητή νοημοσύνη, κάνοντας τους υπολογιστές λίγο πιο ανθρώπινους.
Δεν είναι, λοιπόν, μακριά η μέρα που θα συνομιλούμε, κυριολεκτικά, με τον υπολογιστή μας ή κάποιο ρομπότ. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι όση εξέλιξη και να επιτευχθεί στη τεχνητή νοημοσύνη ο άνθρωπος θα είναι πάντα πιο έξυπνος. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι έτσι και δεν θα μας σταλεί κάποιος "Εξολοθρευτής" από το μέλλον.
10. Το έξυπνο κλιματιστικό που σου εξοικονομεί χρήματα

Το έξυπνο και οικονομικό κλιματιστικό γεννήθηκε από την ανάγκη ενός τεχνολογικού κατασκευαστή να δροσιζει το σπίτι του, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα. Έτσι, μια μέρα ο Garthen Leslie, γυρνώντας από τη δουλειά στο σπίτι του σκέφτηκε να φτιάξει ένα κλιματιστικό, που θα του εξοικονομούσε χρήματα, υπενθυμίζοντάς του πόσα χρήματα ξοδεύει κάθε φορά που το ανάβει. Ακόμη, το κλιματιστικό περιέχει αισθητήτρες που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του χώρου και λειτουργεί μόνο όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και υπάρχουν άνθρωποι στο σπίτι.
Μέχρι στιγμής η εταιρία που έχει αναλάβει το Aros καταγράφει περίπου 50.000 πωλήσεις του προϊόντος. Οι αγοραστές και χρήστες από τη πλευρά τους δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αγορά και υποστηρίζουν ότι το κλιματιστικό πραγματικά τους εξοικονομεί χρήματα.
11. Τροποποίηση γονιδιώματος

Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες, που ασχολούνται με τη γενετική, παρεμβαίνουν συνεχώς στα γονίδια είτε για να τα μελετήσουν, είτε για να διορθώσουν βλάβες που σχετίζονται με διάφορες ασθένειες. Τη χρονιά που πέρασε γενετιστές, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ, φαίνεται να δημιούργησαν δύο μαϊμούδες με παρόμοιο και επιλεγμένο, δηλαδή διαμορφωμένο από αυτούς, γενετικό υλικό για να μελετήσουν την ανάπτυξή τους. Στόχος της πρωτοπορίας είναι η διαμόρφωση και η τροποποίηση γονιδίων για τη μελέτη και αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών που σχετίζονται με αυτά.
12. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μπορεί να διανύσει έως και 177 χιλιόμετρα με μια φόρτιση

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν αποτελούν νέο επίτευγμα, αλλά αποτελεί η δημιουργία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που είναι ικανό να διανύσει έως και 177 χιλιόμετρα με μια μόνο φόρτιση. Πολλοί οδηγοί φοβούνται να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, γιατί όχι μόνο είναι πιο αργά από τα κανονικά αυτοκίνητα, αλλά και επειδή αν τελειώσει η μπαταρία μπορεί να μείνουν στη μέση του δρόμου. Τη λύση έρχεται να δώσει η BMW, που για πρώτη φορά συνδυάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς οδηγούς.
Το νέο μοντέλο της εταιρίας Η Ι3, εκτός από πολυτελές είναι οικολογικό, γιατί λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις χωρίς να σε αφήσει στη μέση του πουθενά, γιατί, ακόμη, και αν τελειώσει η μπαταρία υπάρχει ο εφεδρικός κινητήρας αερίου που μπορεί να την επαναφορτίσει αυτόματα.
13. Το θερμικό ραντάρ

Το θερμικό ραντάρ είναι δημιούργημα του Michael Dortch, ο οποίος κατασκεύαζε συστήματα παρακολούθησης για βιομηχανικά πάρκα στο Κολοράντο. Όταν οι πελάτες του ζήτησαν να κατασκευάσει ένα σύστημα παρακολούθησης που θα κάλυπτε τις περισσότερες ανάγκες τους, ο Dortch ανακάλυψε ότι μια τέτοια κατασκευή θα ξεπερνούσε τις 100.000 δολάρια, έτσι αποφάσισε να αναζητήσει μια φθηνότερη λύση.
Χρειάστηκαν 4 χρόνια για να δημιουργήσει το θερμικό ραντάρ που παρέχει υπέρυθρη κάλυψη, η οποία είναι ικανή να εντοπίσει ανθρώπους, πυρκαγιές, οχήματα και σχεδόν οτιδήποτε κινείται. Η ολοκληρωμένη έκδοση του μηχανισμού κοστίζει περίπου 16.000 δολάρια και υπόσχεται κάλυψη από οποιαδήποτε απειλή μπορεί να αντιμετωπίσει ένα εργοστάσιο, ένα σπίτι ή οποιοσδήποτε φυλασσόμενους χώρος.
14. Οι έξυπνοι ανεμόμυλοι παραγωγής αιολικής ενέργειας

Η αιολική ενέργεια αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας, για αυτό και οι επιστήμονες προσπαθούν με κάθε τρόπο να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγή. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι έξυπνοι ανεμόμυλοι που μπορούν να ανιχνεύσουν την ταχύτητα του ανέμου και να προβλέψουν τον καιρό, για να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Οι πρώτοι έξυπνοι ανεμόμυλοι είναι τοποθετημένοι σε μια περιοχή του Κολοράντο, όπου η παραγωγής αιολικής ενέργειας είναι σημαντική πηγή ενέργειας.
Οι επιστήμονες αισιοδοξούν η συγκεκριμένη τεχνολογία να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές παραγωγής αιολικής ενέργειας, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους κάτι τέτοιο θα διπλασιάσει τη παραγωγή, γεγονός που θα λύσει πολλά από τα προβλήματα του τομέα.
15. Το πρόγραμμα που δείχνει αν ο υπολογιστής σου έχει παραβιαστεί, ακόμη και από την κυβέρνηση

Η αλήθεια είναι ότι το 2014 ήταν μια από τις χρονιές που οι παραβιάσεις των υπολογιστών και των προσωπικών αρχείων έδιναν και έπαιρναν, ξεκινώντας από το παράδειγμα των διασημοτήτων του Χόλιγουντ, όπως η Τζένιφερ Λόρενς, μέχρι και τις διαρροές της Sony. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επιστήμονες δημιούργησαν το εργαλείο που μας δείχνει αν οι υπολογιστές μας έχουν παραβιαστεί ή έχουν μολυνθεί και από ποιους.
Το Detekt, ήρθε να φέρει την επανάσταση στον χώρο της πληροφορικής και να διασφαλίσει τα προσωπικά μας δεδομένα για να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια. Η υπηρεσία μπορεί να αποκτηθεί από όλους εντελώς δωρεάν μέσω διαδικτύου.
16. Atalanta, το πιο σταθερό ρομπότ του κόσμου

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που θα διαβεί όλα εκείνα τα σημεία του πλανήτη, που δεν μπορούν να διασχίσουν τα τροχοφόρα οχήματα ή τα ανθρώπινα πόδια. Το πιο εξελιγμένο ανθρωποειδές, όσον αφορά την κίνηση, δημιουργήθηκε από επιστήμονες της Boston Dynamics, που θέλησαν να τελειοποιήσουν τον τρόπο που περπατούν τα ρομπότ. Έτσι, έφτιαξαν ένα ρομπότ το περπάτημα του οποίου, είναι πιο σταθερό και από αυτό του ανθρώπου.
17. Οι φαγώσιμες συσκευασίες

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει για τη δημιουργία ένα σωρό αντικειμένων που τρώγονται, από ρούχα μέχρι διακοσμητικά αντικείμενα, τώρα ήρθαν και οι φαγώσιμες συσκευασίες, οι Wikipearls. Και επειδή μπορεί να σου ακούγεται νορμάλ, γιατί μιλάμε για ένα περιτύλιγμα που τρώγεται, δεν είναι και τόσο, μιας και το συγκεκριμένο περιτύλιγμα κάνει για κάθε λογής τροφή που θέλεις να αποθηκεύσεις, από τη σούπα της μαμάς μέχρι το γιαούρτι για τη δίαιτα, παράλληλα υπόσχεται τη διατήρησή τους στη μορφή και τη θερμοκρασία που τα είχες αποθηκεύσει.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η συγκεκριμένη συσκευασία είναι ανθεκτική σε όλες τις συνθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς άφοβα να τη βάλεις στη φωτιά, να τη βρέξεις να τη στεγνώσεις και ό,τι άλλο θες. Ο κατασκευαστής της Wikipearls υποστηρίζει ότι το μόνο που μπορεί να καταστρέψει τη συσκευασία είναι τα ανθρώπινα δόντια.
18. Oculus Rift, τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας

Οι λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών θα χαρούν ιδιαίτερα από τη συγκεκριμένη ανακάλυψη, η οποία υπόσχεται μια ζωντανή εμπειρία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Τα γυαλιά, που κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά από τον 16χρονο Palmer Luckey το 2009, τελειοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά, όταν η πατέντα αγοράστηκε από τον ιδιοκτήτη του Facebook για 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα γυαλιά επιτρέπουν στον χρήστη να "εισβάλλει" στο παιχνίδι και να έχει μια άμεση επαφή με τη δράση ή και να βελτιώσει την διαδικτυακή του επικοινωνία. Τα γυαλιά είναι αρκετά οικονομικά για να επιτρέψουν ακόμη και σε όσους δεν διαθέτουν πολλά χρήματα να τα αποκτήσουν.
19. Το δαχτυλίδι που μας ενημερώνει για τις τελευταίες πληροφορίες

Το Ringly, σαφώς και αποτελεί γυναικεία ανακάλυψη, είναι δημιούργημα της Christina Mercando, η οποία στην προσπάθειά της να είναι πάντα ενημερωμένη δημιούργησε το στυλάτο δαχτυλίδι. Η κατασκευάστρια του έξυπνου κοσμήματος θέλησε να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο του έξυπνου ρολογιού στην πιο κομψή εκδοχή του.
Το έξυπνο δαχτυλίδι φωτίζεται για να ειδοποιήσει την ιδιοκτήτριά του για τις νέες πληροφορίες που την ενδιαφέρουν. Για την υλοποίηση του εγχειρήματος η Mercando διέθεσε 1 εκατομμύριο δολάρια. Το πρώτο έξυπνο δαχτυλίδι κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο, στη τιμή των 1.000 ευρώ και πουλήθηκε μέσα σε ένα 24ώρο.
20. Blue Room, το δωμάτιο χαλάρωσης κρατουμένων

Επειδή και οι κρατούμενοι είναι άνθρωποι, έχουν και αυτοί το δικαίωμα να απολαμβάνουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Αυτή την άποψη είχαν και διάφοροι επιστήμονες που αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δωμάτιο με οθόνες για τη χαλάρωση των κρατουμένων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κρατούμενοι που μπαίνουν στην απομόνωση ή αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, είναι καλό να επισκέπτονται το "Μπλε δωμάτιο", οι οθόνες του οποίου προβάλλουν προσομοιωμένες φυσικές εικόνες που ηρεμούν τους κρατουμένους.
Έτσι, μετά τις τελευταίες ενδείξεις οι υπεύθυνοι των φυλακών του Όρεγκον χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το δωμάτιο χαλάρωσης για να βελτιώσουν τη συμπεριφορά των κρατουμένων τους.
Το πρόγραμμα σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες φυλακές ευελπιστώντας ότι τα θετικά αποτελέσματα θα συνεχίσουν.

Πηγή:  TIME και TechnologyReview
Το είδαμε εδω...
ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις