Τι είναι η βουλιμία και πως αντιμετωπίζεται;

Είναι γενικά γνωστό ότι ο δυτικός τρόπος ζωής με τις κακές διατροφικές συνήθειες και το πολύ στρες ευνοεί την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας.
Πολλές φορές τα προβλήματα αυτά οφείλονται σε παθολογικά αίτια, ενώ άλλες φορές φορές οφείλονται και σε ψυχολογικά, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τη βουλιμία.


Τι είναι η βουλιμία;

Η βουλιμία είναι μια πολύ σοβαρή διατροφική διαταραχή, που μπορεί να θέσει την υγεία μας σε κίνδυνο, να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων ή ακόμη και θάνατο.
το βουλιμικό άτομο τρώει κρυφά

Κάποιος που πάσχει από βουλιμία καταναλώνει αφύσικα μεγάλες ποσότητες τροφής, τις πιο πολλές φορές με πολλές θερμίδες και κρυφά.

Κατόπιν προσπαθεί να αποβάλλει τις θερμίδες που πήρε με επίσης αφύσικο τρόπο, συνήθως κάνοντας εμετό ή χρησιμοποιώντας κάποιο καθαρτικό.
γυναίκα κάνει εμετό λόγω βουλιμίας

Υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων, που μετά από ένα βουλιμικό επεισόδιο, επιδίδονται σε ανελέητη γυμναστική ή άσκηση γενικότερα, για να κάψουν τις θερμίδες που πήραν.

Η βουλιμία μπορεί να οφείλεται σε ένα πλήθος παραγόντων όπως το φύλο, η ηλικία, η κληρονομικότητα, η ψυχολογική κατάσταση, το στρες, ενδεχόμενα κοινωνικά ή οικογενειακά προβλήματα, καθώς και το περιβάλλον.

Όπως και να 'χει, πρόκειται για μια διαταραχή και το άτομο που πάσχει χρειάζεται άμεσα βοήθεια και υποστήριξη.
Πως αντιμετωπίζεται η βουλιμία

Γενικά η βουλιμία είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, η οποία πολλές φορές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Χρειάζεται πολλή προσπάθεια και συνεχή υποστήριξη από το περιβάλλον, ενώ απαιτεί και ισχυρή θέληση από τον πάσχοντα.

Οι κύριοι τρόποι αντιμετώπισης της βουλιμίας περιλαμβάνουν κυρίως τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς του ατόμου και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής ο οποίος περιλαμβάνει την πραγματοποίηση συχνών και μικρών γευμάτων.

Αυτός είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων τροφής και η ανάγκη του ατόμου να προκαλέσει εμετό.

Επίσης σημαντικό είναι το άτομο να αυξήσει την κοινωνικότητα του. Η παρουσία τρίτων θα το βοηθήσει, αλλά δεν πρέπει να νοιώθει ότι επιτηρείται.
κάνοντας παρέα το βουλιμικό άτομο θα ξεχαστεί

Απαραίτητο είναι, επίσης, να απασχολείται με άλλες δραστηριότητες ανάμεσα στα γεύματα για να ξεχνιέται και να ηρεμεί.

Αν παρ' ελπίδα προκαλέσει εμετό ή πάρει καθαρτικά για να αποβάλλει την τροφή που έφαγε, πρέπει να συνεχίσει κανονικά με τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση αν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος οικείος σας πάσχει από βουλιμία η επίσκεψη σε έναν γιατρό, ψυχολόγο ή/και διατροφολόγο είναι επιβεβλημένη. 

http://coolweb.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις