Υγιεινά διατροφικά tips για το 2014

Τώρα που τελείωσε το 2013 και ετοιμάζετε το ετήσιο πλάνο σας για το 2014 και όλα όσα θέλετε να διορθώσετε ή να αλλάξετε με το νέο έτος, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε στους προγραμματισμούς σας και τον καίριο τομέα της διατροφής.

Επιλέξτε τους στόχους σας, βάλτε έναν στόχο πίσω από όλες σας τις προσπάθειες, φροντίστε να είστε συνεπείς στο πρόγραμμα και όλα θα πάνε καλά. Μπορείτε και τα κιλά που σας «βαραίνουν» να χάσετε και τη χοληστερίνη σας να ρίξετε, ακόμα και να αυξήσετε την ενέργειά σας αν εντάξετε στη δίαιτά σας τις σωστές τροφές, χωρίς πρωτίστως να τις νιώθετε αγγαρεία.
Για όλα υπάρχει ο σωστός τρόπος και ο καλύτερος από όλους είναι εκείνος που γίνεται με πρόγραμμα. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και το 2014 θα είστε μεν ένα χρόνο γηραιότεροι, αλλά σίγουρα πιο υγιείς.
Βρείτε το κίνητρο που χρειάζεστε
Σκεφτείτε, για ποιο λόγο κάνετε συνήθως δίαιτα και ορίστε ρητά το κίνητρο σας που θα σας κάνει να ακολουθήσετε έναν υγιέστερο τρόπο ζωής, που με τη σειρά του θα σας οδηγήσει στην απώλεια των περιττών κιλών. Είτε είναι για να… χωρέσετε στο καλό σας το κουστούμι, είτε για να φορέσετε εκείνο το κόκκινο φουστάνι που έχετε να βάλετε από τα βαφτίσια της κόρης σας, αρκεί να βρείτε ένα καλό κίνητρο και να κινηθείτε ξεκάθαρα και αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.


Οργανώστε το πλάνο δράσης σας
Για κάθε τι μεγαλεπήβολο που βάζετε σαν στόχο, είτε αυτό είναι να ρίξετε το κορίτσι των ονείρων σας, είτε να κάνετε κορμί «φέτες» για το επόμενο καλοκαίρι, χρειάζεστε πρόγραμμα. Οργανώστε ένα πλάνο με στάδια και βήματα για να καταφέρετε καλύτερα τους στόχους σας και να μην πελαγώσετε από τον όγκο της δουλειάς. Όλα θέλουν τον τρόπο τους και το πρόγραμμά τους και κάθε στόχος επιτυγχάνεται πάντα βήμα-βήμα.

Βάζετε εφικτούς στόχους

Όπως σε όλους τους τομείς της ζωής μας, θέτουμε στόχους, που για να τους πετύχουμε, εργαζόμαστε μεθοδικά και με συνέπεια. Για να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους, καλό είναι να τους έχουμε επιλέξει σωστά ώστε να είναι εφικτοί, ρεαλιστικοί και λογικοί στα επιτρεπόμενα χρονικά πλαίσια της καθημερινότητάς μας. Ένας ανέφικτος στόχος, δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης, αφού δεν θα εκπληρωθεί και εν τέλει θα απογοητεύσει εκείνον που τον έχει θέσει. 

Πίνετε περισσότερο νερό
Ένας από τους εύκολους στόχους που μπορείτε να θέσετε για το νέο έτος, είναι να πίνετε περισσότερο νερό. Κάθε χρόνο το λέμε, ποτέ δεν το κάνουμε ή ακόμα και αν ξεκινήσουμε ελπιδοφόρα, γρήγορα κουραζόμαστε να πίνουμε τα 10 περίπου ποτήρια νερό που χρειάζεται ο οργανισμός μας σε καθημερινή βάση.
Το νερό καθαρίζει τον οργανισμό και όσο σημαντικό είναι να κάνουμε μπάνιο εξωτερικά, άλλο τόσο είναι να κάνουμε και εσωτερικά. Φροντίστε φέτος, τουλάχιστον αυτόν τον στόχο να τον τηρήσετε μέχρι να γίνει καθημερινή συνήθεια και όχι ακόμα μια προσθήκη στη λίστα με τα ανεκπλήρωτα του νέου έτους.


Γίνετε χορτοφάγος για μια ημέρα της εβδομάδας
Είναι δύσκολο για τους περισσότερους να αποκλείσουν το κρέας από τη διατροφή τους, αλλά αν για μια μέρα της εβδομάδας καταφέρετε να εστιάσετε σε χορτοφαγικές συνταγές, θα έχετε πετύχει κάτι σημαντικό. Όχι μόνο θα κάνετε οικονομία στο πορτοφόλι σας, επιλέγοντας τις εναλλακτικές του κρέατος που είναι τα περισσότερα όσπρια, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύσετε ουσιαστικά τη διατροφή σας με περισσότερες φυτικές ίνες και πολύτιμο φολικό οξύ.


Και οι παρασπονδίες επιτρέπονται

Μην είστε ποτέ τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας, ώστε να μην του επιτρέπετε τυχόν παρατυπίες και ολισθήματα από το πρόγραμμα. Κανείς δεν είναι τέλειος και πως να είναι άλλωστε, όταν οι πειρασμοί και οι λιχουδιές υπάρχουν παντού και πάντα. Μια παρασπονδία όμως δεν είναι λόγος για να παρατήσετε τελείως το στόχο σας. Κάθε μέρα που ξεκινάει, είναι καινούργια και μια νέα ευκαιρία για να μπείτε πάλι σε πρόγραμμα. 

Κρατήστε διατροφικό ημερολόγιο
Η διατήρηση ημερολογίου με όσα τρώμε καθημερινά μοιάζει όχι μόνο βαρετή, αλλά και χρονοβόρα ενασχόληση. Κανείς δεν έχει ούτε το χρόνο, ούτε και τη διάθεση να καταγράφει σε καθημερινή βάση τι έφαγε και πως το έφαγε. Αν σκεφτούμε όμως σε πόσα άλλα πράγματα σπαταλάμε το χρόνο μας, τότε αξίζει  μια δεύτερη σκέψη για την καταγραφή των προσλαμβανόμενων τροφών, καθώς έτσι θα εντοπίσουμε καλύτερα τυχόν λάθη και θα αντιληφθούμε, αν τελικά η σωστή διατροφή που λέμε ότι κάνουμε, είναι όντως σωστή.

Δε χρειάζεται να είστε γλαφυροί στην περιγραφή. Συντομογραφίες όσων καταναλώνετε σε ένα σημειωματάριο που θα βρίσκεται μόνιμα στο τραπέζι της κουζίνας, είναι ένας τρόπος να γίνει εύκολα η δουλειά και να είστε σίγουροι πως τα αποτελέσματα θα εκπλήξουν και εσάς τους ίδιους


 http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις