9 σενάρια γύρω από την καταστροφή της Γης

Δεν είναι λίγες οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχει «γεννήσει» η κινηματογραφική βιομηχανία, με θέμα την καταστροφή της Γης. Άλλοτε ευθύνονται εχθρικοί εξωγήινοι και επικίνδυνα φανταστικά πλάσματα, άλλες φορές μετεωρίτες και αστεροειδείς και άλλες πανδημίες και θανάσιμοι ιοί.
Κι ενώ όλα αυτά τα σενάρια βασίζονται στην αστείρευτη φαντασία ορισμένων ταλαντούχων σεναριογράφων και σκηνοθετών, υπάρχουν ορισμένοι επιστήμονες που εκφράζουν (πραγματικές) ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη μας.

Μάλιστα, πολλές από τις προβλέψεις των επιστημόνων φαντάζουν ακόμη πιο τρομακτικές από αυτές που βλέπει κανείς στις κινηματογραφικές οθόνες.
Δείτε παρακάτω μερικές από τις τρομακτικές, επιστημονικές προβλέψεις για το μέλλον της Γης και της ζωής επάνω σε αυτήν, όπως τις παρουσίασε το livescience.com:
  • Υπερθέρμανση του πλανήτη
Σενάρια γύρω από την καταστροφή της Γης (1)
Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή με την οποία είναι αντιμέτωπος ο πλανήτης, όπως συμφωνούν πολλοί επιστήμονες.
Εξαιτίας αυτής οι ακραίες καιρικές συνθήκες που παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της Γης μπορεί να γίνουν ακόμη πιο… ακραίες: μεγαλύτερη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές, πλημμύρες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας κ.ά.
Η κλιμάκωση των αλλαγών θα έχει επιφέρει πείνα, κατάρρευση του οικοσυστήματος και θα μετατρέψουν τη Γη αναμφισβήτητα σε ένα αφιλόξενο μέρος για να ζει κανείς.
  • Αστεροειδής
Σενάρια γύρω από την καταστροφή της Γης (2)
Υπάρχουν ορισμένοι επιστήμονες που φοβούνται, ότι αυτό που έχει γίνει σενάριο στο Χόλιγουντ, μπορεί όντως να συμβεί στην πραγματικότητα: ένας αστεροειδής να εξαφανίσει τη Γη.
Άλλωστε όπως προτείνουν ορισμένοι ειδικοί, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν όταν ένας αστεροειδής συγκρούστηκε με τη Γη. Το 1908 στην περιοχή Τουνγκούσκα της Σιβηρίας ένας μετεωρίτης κατέστρεψε μια έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
  • Απειλή πανδημίας
Σενάρια γύρω από την καταστροφή της Γης (3)
Νέοι παθογόνοι μικροοργανισμοί εμφανίζονται κάθε χρόνο. Πρόσφατα είχαμε τα κρούσματα με SARS (οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), τη γρίπη των πτηνών και τον κορονοϊό MERS στη Σαουδική Αραβία.
Μια θανατηφόρα ασθένεια θα μπορούσε να μεταδοθεί σαν «αστραπή» στον διασυνδεδεμένο πλανήτη μας.
«Η απειλή μιας παγκόσμιας πανδημίας είναι πολύ πραγματική» όπως υποστηρίζουν στο βιβλίο τους «Biology» οι συγγραφείς Joseph Miller και Ken Miller.
  • Μηχανική/τεχνητή καταστροφή
Σενάρια γύρω από την καταστροφή της Γης (4)
Οι φυσικές καταστροφές δεν είναι οι μόνες που φοβίζουν τους επιστήμονες.
Το 2011 η επιστημονική κοινότητα συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη ότι ερευνητές είχαν κατασκευάσει μια μεταλλαγμένη εκδοχή του ιού της γρίπης των πτηνών H5N1, η οποία ήταν μεταδιδόταν μέσω του αέρα σε κουνάβια.
Αυτό πυροδότησε φόβους ότι τεχνητές, θανατηφόρες ασθένειες θα μπορούσαν κατά λάθος να ξεφύγουν από τα επιστημονικά εργαστήρια, ή ακόμη και να απελευθερωθούν σκόπιμα, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας πανδημίας.
  • Μύκητες
Σενάρια γύρω από την καταστροφή της Γης (5)
Αν και οι βακτηριακές απειλές είναι επικίνδυνες, οι μύκητες είναι ακόμη πιο επικίνδυνοι, υποστηρίζει ο David Wake, επιμελητής του μουσείου σπονδυλωτών και ζωολογίας στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.
«Είχαμε μια νέα ασθένεια με μύκητες σε αμφίβια, που είχε καταστροφικές συνέπειες» ανέφερε ο ίδιος μιλώντας για το θανατηφόρο κυτριδιομύκητα που μαστίζει τους πληθυσμούς βατράχων στις ΗΠΑ.
Ένας ισοδύναμος θανατηφόρος μύκητας που θα μπορούσε να εξαπλωθεί στον ανθρώπινο πληθυσμό θα ήταν… παντελώς καταστροφικός «καθώς οι επιστήμονες δε γνωρίζουν το ίδιο πολλά για την αντιμετώπιση των μυκητιασικών λοιμώξεων, όσο για τις βακτηριακές» πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στο LiveScience.
  • Πυρηνικός πόλεμος
Σενάρια γύρω από την καταστροφή της Γης (6)
Πολλοί επιστήμονες εξακολουθούν να εκφράζουν φόβους ότι το τέλος της Γης θα προέλθει από έναν πυρηνικό πόλεμο… αν τα πυρηνικά όπλα που διαθέτουν πολλές χώρες του κόσμου πέσουν σε «λάθος χέρια».
  • Επιδρομή από… ρομπότ
Σενάρια γύρω από την καταστροφή της Γης (7)
Μπορεί ο «Εξολοθρευτής» να είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως οι δολοφονικές μηχανές δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.
Πολλοί επιστήμονες της πληροφορικής πιστεύουν ότι η εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη είναι… κοντά.
  • Υπερπληθυσμός
Σενάρια γύρω από την καταστροφή της Γης (8)
Το 18ο αιώνα ο Thomas Malthus είχε προβλέψει ότι η αύξηση του πληθυσμού της Γης θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικό λιμό και επιβάρυνση του πλανήτη.
Βέβαια, δε συμφωνούν όλοι με την άποψη αυτή: αρκετοί εκφράζουν την άποψη ότι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού θα σταθεροποιηθεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, και πως η ανθρωπότητα θα βρει τον τρόπο να αποφύγει τις αρνητικές συνέπειες.
  • Το φαινόμενο της χιονοστιβάδας
Σενάρια γύρω από την καταστροφή της Γης (9)
Κι ενώ όλα τα παραπάνω σενάρια θα μπορούσαν να συμβούν, οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαινόμενο της χιονοστιβάδας με πολλαπλές εκδηλώσεις, είναι πιο πιθανό.
Για παράδειγμα, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να αυξήσει τον επιπολασμό των παθογόνων και να προκαλέσει αλλαγές στο κλίμα. Εν τω μεταξύ, θα επηρεαστούν τα οικοσυστήματα κάνοντας πιο δύσκολη την παραγωγή τροφίμων, καθώς δε θα υπάρχουν μέλισσες για την επικονίαση των φυτών και δέντρα για να συγκρατούν το νερό.
Έτσι, αντί για μια επική καταστροφή, πολλές μικρές αλλαγές θα επιδεινώσουν τη ζωή στη Γη.
Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις