5 λόγοι για να γυμναζόμαστε κάθε μέρα...

Ορίστε 5 λόγοι για να γυμναζόμαστε κάθε μέρα...

Γνωρίζουμε πόσο καλό κάνει η γυμναστική στο σώμα και το πνεύμα. Οι ειδικοί συνιστούν συστηματική άσκηση περίπου τρεις ώρες την εβδομάδα ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να έχουμε καλύτερη διάθεση.

Ωστόσο, ακόμη και μία μόνο προπόνηση μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Δείτε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας μετά από λίγη ώρα γυμναστικής.

1. Μπορεί να αλλάξει το DNA


Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 στη Σουηδία έδειξε ότι λίγα λεπτά γυμναστικής έχουν σαν αποτέλεσμα τις μεταβολές στα μυϊκά κύτταρα. Το DNA αποτελεί «κληρονομιά» των γονιών μας, όμως οι καθημερινές μας συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων. Η γυμναστική, για παράδειγμα, επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων σε επίπεδο δύναμης και μεταβολισμού.

2. Έχουμε καλύτερη διάθεση


Όταν γυμναζόμαστε, ο εγκέφαλος ξεκινά να απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές όπως οι ενδορφίνες, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε όμορφα. Επίσης, απελευθερώνεται σεροτονίνη, ένας άλλος νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει τη διάθεση.

3. Προστατευόμαστε από το διαβήτη


Η γυμναστική επηρεάζει σημαντικά το μεταβολισμό του λίπους στους μύες. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι μόλις μία προπόνηση αυξάνει τη συσσώρευση λίπους στους μύες, με αποτέλεσμα την αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το διαβήτη.

4. Έχουμε καλύτερη συγκέντρωση


Η αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο λόγω της γυμναστικής βοηθά τα κύτταρα να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά. Έτσι, παραμένουμε σε εγρήγορση και συγκεντρωνόμαστε καλύτερα.

5. Αντιμετωπίζουμε το στρες


Ο Αμερικανικός Σύλλογος για το Άγχος και το Στρες εκτιμά πως το 14% του πληθυσμού καταφεύγει στη γυμναστική προκειμένου να απαλλαγεί από το στρες. Η γυμναστική βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που επιδρούν στα κέντρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα ευεξίας.
onmed.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις