Eνδιαφέρουσες πληροφορίες για τον κόσμο μας

Ποια είναι η χώρα με τον πιο παχύσαρκο πληθυσμό και ποια αυτή με τις περισσότερες χρονικές ζώνες; Μάθετε αυτές και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον κόσμο.



Ζούμε σε έναν αλλόκοτο κόσμο και αυτό αποδεικνύεται διαρκώς, όχι μόνο από τις καθημερινές μας εμπειρίες που αν τις παρατηρήσουμε από μια απόσταση θα αναθεωρήσουμε για το τι είναι και τι δεν είναι φυσιολογικό, αλλά και από όλα όσα μαθαίνουμε για μακρινές χώρες του κόσμου, όπως το ότι μερικές κάνουν χρόνια να δουν βροχή ή ότι σε άλλες, όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου θα δεις ζούγκλα.

Σε κάθε περίπτωση, μας ανακουφίζει να βλέπουμε το παράδοξο στον «απέναντι», παρά στον εαυτό μας, γι’ αυτό και ακολουθούν 20 περιπτώσεις περίεργων καταστάσεων στον κόσμο, που εντυπωσιάζουν!

Γαλλία: Η χώρα που καλύπτει τις περισσότερες χρονικές ζώνες

Η Γαλλία οφείλει αυτή την πρωτιά στα υπερπόντια εδάφη της που της δίνουν το προβάδισμα, με κάλυψη 12 συνολικά χρονικών ζωνών. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 11 ζώνες και η Ρωσία με 9.

Μαλδίβες: Η χώρα που –μάλλον- θα την καταπιούν τα κύματα της θάλασσας


Δημοσιευμένη  εικόνα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, μπορεί να είναι θέματα που αφορούν όλους μας, αλλά αν πλήξουν πρώτα κάποιους, αυτοί θα είναι οι κάτοικοι των Νήσων Μαλδίβων, καθώς το μέσο ύψος των νησιών είναι τα 1,8 μέτρα πάνω από το επίπεδο τη θάλασσας, το οποίο διαρκώς ανεβαίνει.

Ναουρού: Η χώρα με τον πιο παχύσαρκο πληθυσμό

Η νησιωτική χώρα του Ναουρού, στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, έχει πληθυσμό περίπου 14.000 κατοίκους, του οποίου το 95% είναι παχύσαρκοι, κάνοντάς την έτσι την πιο «χοντρή» χώρα του κόσμου. Αυτή η κατάσταση δεν οφείλεται φυσικά στις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού, παρά στην εισαγωγή των δυτικών fast-food συνηθειών στη χώρα, που συνέπεσε με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου τον 20ο αιώνα, όταν και ανακάλυψε η διεθνής κοινότητα το πολύτιμο φωσφορικό άλας που βρισκόταν στη χώρα.

Καναδάς: Η χώρα με τις περισσότερες λίμνες του κόσμου


Δημοσιευμένη  εικόνα

Ο μακρινός Καναδάς, έχει 3 εκατομμύρια λίμνες, που καλύπτουν το 9% της επικράτειάς του. Το πιο εντυπωσιακό είναι όμως ότι αυτό το 3% αποτελεί ουσιαστικά το 60% του συνόλου των λιμνών της γης, οι οποίες είναι συγκεντρωμένες στον Καναδά.

Γκουάμ: Η περιοχή με τους κοραλλένιους δρόμους

Το ηφαιστειογενές νησί του Γκουάμ που βρίσκεται στην Ωκεανία, δεν έχει φυσική άμμο, αλλά μπόλικα κοράλλια. Το κοραλλιογενές αυτό νησί, επιλέγει να χρησιμοποιεί λοιπόν, θρυμματισμένα κοράλλια για την παραγωγή ασφάλτου για την κατασκευή των δρόμων του, από το να εισάγει άμμο από εξωτερικές πηγές.

Νήσοι Φώκλαντ: Σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν 350 πρόβατα

Ο πληθυσμός των βρετανικών αυτών νήσων που βρίσκονται νότια της Αμερικής, αποτελείται από 3.000 ανθρώπους και μισό εκατομμύριο πρόβατα. Συνεπώς, το μαλλί είναι το κύριο προϊόν εξαγωγής και η πιο διαδεδομένη γλώσσα της περιοχής είναι τα… «προβατίσια».

Ρωσία: Η χώρα με τα περισσότερα τεθωρακισμένα

Δημοσιευμένη  εικόνα

Η ρωσία έχει το ρεκόρ με τα περισσότερα τανκς στο στρατό της, φτάνοντας τον αριθμό των 21.000! Ωστόσο, τα ρώσικα τεθωρακισμένα, είναι περισσότερο μια μνεία στην παλιά δόξα της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας. Εν αντιθέσει, οι ΗΠΑ, αν και κατέχουν αριθμητικά λιγότερα τανκς είναι πολύ πιο σύγχρονης τεχνολογίας.

Νίγηρας: Η χώρα με τον πιο νεαρό πληθυσμό

Ο νεαρός πληθυσμός μιας χώρας αναφέρεται στα άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών. Και σε αυτό το κομμάτι το ρεκόρ κατέχει η χώρα του Νίγηρα, με τον μισό πληθυσμό (49%) να μην έχει φτάσει καν στην εφηβεία του.

Ουκρανία: Το ταχύτερα φθίνον έθνος

Η φυσική μείωση του συνολικού πληθυσμού της Ουκρανίας, κατά 0,8% ετησίως, υπολογίζεται πως θα οδηγήσει στην ελάττωσή του κατά 30%, μέχρι το 2050.

Μάλτα: Η χώρα με τους περισσότερους μετανάστες

Δημοσιευμένη  εικόνα

Οι οικονομικές δυσκολίες της χώρας, σε συνδυασμό με την αύξηση των γεννήσεων, οδήγησαν πολλούς Μαλτέζους, να αναζητήσουν στο εξωτερικό μια καλύτερη ζωή. Η μετανάστευση ήταν τόσο έντονη, ώστε σήμερα καταλήγουν να κατοικούν περισσότεροι Μαλτέζοι στο εξωτερικό, παρά στην πατρίδα τους.

Μονακό: Η μικρότερη «χώρα» του κόσμου

Αν και το Βατικανό είναι μικρότερο σε έκταση από το Μονακό, δεν λογίζεται στην καταμέτρηση αφού δεν έχει μόνιμους κατοίκους. Έτσι το πριγκιπάτο του Μονακό παραμένει η μικρότερη επικράτεια του κόσμου, μικρότερη και από το Central Park της Νέας Υόρκης.

Σουρινάμ: Η χώρα που είναι σχεδόν ολόκληρη καλυμμένη από ζούγκλα

Το 91% της επικράτειας του Σουρινάμ, στη Λατινική Αμερική, καλύπτεται από ζούγκλα και το μισό εκατομμύριο κατοίκων του, «στριμώχνεται» κατά μήκος των ακτών του, κοντά στην πρωτεύουσα. Μονάχα ένα 5% του πληθυσμού, κυρίως ιθαγενείς, κατοικεί στην ενδοχώρα του Σουρινάμ.

Σιγκαπούρη: Η μεγαλύτερη χώρα με μηδενική αγροτική παραγωγή

Δημοσιευμένη  εικόνα

Είναι πολλά τα έθνη που δεν παρουσιάζουν καμία αγροτική δραστηριότητα, αλλά το μεγαλύτερο σε έκταση από αυτά, είναι η Σιγκαπούρη.

Παπούα Νέα Γουινέα: Η χώρα με τις περισσότερες ομιλούμενες γλώσσες


Αν και η επίσημη γλώσσα του έθνους είναι η αγγλική, μόνο ένα 2% την χρησιμοποιεί. Η Παπούα Νέα Γουινέα, είναι η χώρα με την μεγαλύτεραη γλωσσική ποικιλία, καθώς εντός των συνόρων της μιλιούνται πάνω από 820 γλώσσες, που συνολικά αποτελούν το 12% των ομιλούμενων γλωσσών ολοκλήρου του κόσμου.

Καναδάς: Η χώρα με τον πιο μορφωμένο πληθυσμό


Το 50% των Καναδών έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό κάνει τη χώρα αυτή, την πιο μορφωμένη συνολικά χώρα του κόσμου. Ακολουθεί το Ισραήλ με 45% και η Ιαπωνία με 44% εκπαιδευμένο πληθυσμό.

Λιβύη: Η «έρημη» χώρα


Η Λιβυη θεωρείται και είναι η πιο ξερή χώρα του κόσμου, δεδομένου ότι το 99% της επιφάνειάς της καλύπτεται από έρημο. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, περνούν δεκαετίες ολόκληρες, χωρίς ίχνος βροχής.

Ρωσία: Η χώρα που παράγει το περισσότερο οξυγόνο για τον υπόλοιπο πλανήτη


Δημοσιευμένη  εικόνα

Η Σιβηρία είναι η περιοχή της γης που φιλοξενεί το 25% των συνολικών δασών, τα οποία καλύπτουν μια έκταση μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή των ΗΠΑ, κάνοντας έτσι τη Ρωσία το μεγαλύτερο «παραγωγό» οξυγόνου στον κόσμο.

Αφγανιστάν: Η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα οπίου στον κόσμο


Στο Αφγανιστάν, παρά τις αμερικανικές δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή τα τελευταία χρόνια και θα περίμενε κανείς να επηρρεάσουν αρνητικά τις φυτείες, συνεχίζεται να παράγεται το 95% (!) της παγκόσμιας παραγωγής οπίου.

Ινδία: Η περισσότερο ποικιλόμορφη χώρα του κόσμου

Η Ινδία είναι χώρα που παρουσιάζει διαφοροποιήσεις μεταξύ των κατοίκων και περιοχών της, σχεδόν σε κάθε δυνατή πλευρά του κοινωνικού –και μη- φάσματος. Πολιτιστικά, οικονομικά, κλιματολογικά, φυλετικά, γλωσσολογικά, εθνολογικά και θρησκευτικά, η Ινδία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποικιλία!

ΗΠΑ: Η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους


Η χώρα που έχει βάλει πίσω από τα σίδερα, 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους, που αναλογούν στο 25% του παγκόσμιου έγκλειστου πληθυσμού της, δεν είναι άλλη από τις ΗΠΑ. Το 5% των Αμερικανών είναι τρόφιμοι φυλακών και ακολουθεί η Κίνα στη δεύτερη θέση με 1,5 εκατομμύρια φυλακισμένους και η Ρωσία με 870.000.



Δημοσιευμένη  εικόνα











ΠΗΓΗ:.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις