Νέα αρχή με ηρεμία, μακροζωία και καινούργια εμφάνιση

Το 2013 αποτελεί παρελθόν και τα 2014 (ε, εντάξει όχι ακριβώς) μυστικά που μας επιφυλάσσει η νέα χρονιά, αποκαλύπτονται ευθύς αμέσως.

Όλο τον χρόνο επιθυμούμε διακαώς τρία βασικά πράγματα: νέο και σφριγηλό κορμί, ηρεμία και το μυστικό της μακροζωίας. Η απάντηση δε βρίσκεται στα μαγικά γιατροσόφια και ελιξήρια, καλά κρυμμένα από τους λίγους. Αντίθετα, είναι μία και μόνο καθημερινή δραστηριότητα που όλοι κάνουμε: ο ύπνος.
Ύπνος, φαγητό και απώλεια βάρους: Το τρίπτυχο αυτό της…αποτυχίας μας πλέον μπαίνει στη σωστή του φόρμουλα. Οι λίγες ώρες ύπνου είναι τεκμηριωμένα η βασική αιτία της αύξησης του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας. Ωστόσο, μια σειρά από μελέτες ρίχνουν φως στις διάφορες πτυχές της πολύπλοκης αυτής σχέσης.
Οι λίγες ώρες ύπνου σημαίνουν αυτόματα περισσότερες ώρες φαγητού (ή τσιμπολογήματος), γεγονός που οδηγεί στην απόκτηση βάρους. Τα σνακ αργά το βράδυ μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν, αντίθετα αποτελούν στην ουσία τη «ρίζα του κακού».
Στις παράπλευρες απώλειες προσθέστε την κόπωση της επόμενης ημέρας, η οποία αποτελεί τροχοπέδη για την τακτική άσκηση και την καλύτερη ευκαιρία για να συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος σπίτι-δουλειά- καναπές-ψυγείο. Και μην ξεχνάτε ότι η κόπωση και η έλλειψη ύπνου «ανοίγουν» την όρεξη όχι για υγιεινές τροφές αλλά για έτοιμα φαγητά και σνακ που είναι οι απόλυτες θερμιδικές βόμβες.
Σε μια μελέτη μάλιστα του 2012, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βραχυπρόθεσμα η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε  αυξημένα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης που προκαλεί πείνα διαταράσσοντας τον μεταβολισμό.
Ύπνος και μνήμη: Η απάντηση σε ένα δραστήριο και κοφτερό μυαλό είναι ο ποιοτικός
ύπνος. Κατά τη διάρκεια της ταχείας κίνησης των ματιών ή στάδιο REM του ύπνου, όπως είναι γνωστό, ο εγκέφαλος συνεχίζει να είναι ενεργός και λειτουργεί όπως όταν είμαστε ξύπνιοι. Για τον λόγο αυτόν, το στάδιο αυτό σχετίζεται με εκείνο της μάθησης και της μνήμης. Μελέτη του 2013 μάλιστα αναφέρει, ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο εγκέφαλος μεταφέρει τις μνήμες από τη βραχυπρόθεσμη «αποθήκευση» στη μακροπρόθεσμη, κάνοντας «χώρο» στην ουσία για περισσότερες πληροφορίες.
Με απλά λόγια, η έλλειψη ύπνου συμβάλλει στον εκφυλισμό του εγκεφάλου και των λειτουργιών του.
Ύπνος και μακροζωία: Εάν είστε από εκείνους που δεν προλαβαίνουν να κοιμηθούν
τουλάχιστον ένα 8ωρο τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες όχι μόνο για τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών απειλητικών για την ζωή, όπως είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή προσβολή και ο καρκίνος, αλλά και για να νοσήσετε σε μικρότερη ηλικία από οποιαδήποτε μάλιστα αιτία.
Οι άνθρωποι που κοιμούνται συνήθως λιγότερες από 6 ώρες το βράδυ, έχουν 12% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 25 χρόνια από εκείνους που αφιερώνουν 6 με 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, αναφέρουν σχετικές έρευνες.
Άρα η λύση είναι μία: πάρτε τη μεγάλη απόφαση για το 2014, απενεργοποιήστε κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και υπολογιστές και προσπαθήστε να αφιερώσετε ένα 8ωρο στον καθημερινό σας ύπνο. Η γνωστή ατάκα «θα κοιμηθώ όταν πεθάνω» έχει πάψει να ισχύει προ πολλού.

http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις