Αυτά είναι τα σημαντικότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco για το 2013!!!!

Το 2013 αποτελεί πλέον παρελθόν και η Unesco παρουσιάζει τα σημαντικότερα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τη χρονιά που μας πέρασε.
Οπως επισημαίνει σχετικό άρθρο στο National Geographic, τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς μπορεί να βρίσκονται σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική. Επιλεγμένες συνήθως για τη φυσική ή πολιτιστική τους σημαντικότητα, αυτές οι μοναδικές τοποθεσίες προστατεύονται και διατηρούνται από τις 187 χώρες που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά.
Καταρράχτες Βικτόρια - Ζάμπια και Ζιμπάμπουε
ΟΙ καταρράχτες αυτοί δημιουργούνται από τον ποταμό Ζαμπέζι, πέφτοντας από ύψος 100 μέτρων στα φαράγγια βασάλτη που εκτείνονται από τη νότια Ζάμπια ως τη Ζιμπάμπουε. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, το συγκεκριμένο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς καταλαμβάνει μια προστατευόμενη περιοχή που καλύπτει 718.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.


Τιμπουκτού - Μάλι
Το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς του Τιμπουκτού περιλαμβάνει τρία τζαμιά και νεκροταφεία και 16 μαυσωλεία που απεικονίζουν την κληρονομιά του ως κέντρο της ισλαμικής μάθησης στην Αφρική. Ανάμεσα στους σημαντικούς μουσουλμανικούς χώρους μελέτης, είναι το ιστορικό τζαμί Dingareyber, που απεικονίζεται εδώ.


Σινικό Τείχος - Κίνα
Χιόνι σκεπάζει το μεγάλο τείχος της Κίνας, έναν αρχιτεκτονικό άθλο που συνδέεται με περισσότερα από 2.000 χρόνια συγκρούσεων πολιτισμών. Εχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1987 και η αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά σημαντική δομή του αναγνωρίζεται ως αδιαμφισβήτητο επίτευγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.


Ορεινοί σιδηρόδρομοι - Ινδία
Οι τρεις ιστορικοί σιδηρόδρομοι της Ινδίας αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς παρουσιάζοντας τη σημασία τους στο εμπόριο και την τεχνολογική ανάπτυξη. Πρόκειται για τον Σιδηρόδρομο Darjeeling Himalayan (στη φωτογραφία), τον σιδηρόδρομο του όρους Νιλγκίρι και τον Σιδηρόδρομο Kalka Shimla Railway. Και οι τρεις τους ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν κατά τον 19ο αιώνα και χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα.


Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος - Αυστραλία
Η κοιλάδα κοραλλιογενών υφάλων γνωστή ως Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος είναι ο πιο εκτεταμένος του είδους στη Γη. Ξεκινώντας από τη βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας και φτάνοντας μέχρι την Παπούα-Νέα Γουινέα, ο ύφαλος φιλοξενεί μια σειρά από σπάνια είδη θαλάσσιας ζωής. Ανακηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1981.


Κάζα Μιλά - Ισπανία
Η οροφή του Casa Milàexhibits στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, αντανακλά το εκλεκτικό ύφος του Ισπανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί (1852-1926). Επτά από τα κτίρια του Γκαουντί συνθέτουν ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνωρίζοντας τη δημιουργικότητα και την καινοτομία του έργου του, όπως το Casa Mila, η La Sagrada Familia, και το πάρκο Güell. Ολα βρίσκονται μέσα και γύρω από τη Βαρκελώνη στη γενέτειρα του επονομαζόμενου «αρχιτέκτονα της Καταλονίας».


Ακτή Αμάλφι - Ιταλία
Η φυσική ομορφιά και η ιστορική σημασία της γραφικής Ακτής Αμάλφι οδήγησαν στην ένταξη της στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1997. Πόλεις κατά μήκος της ακτής, όπως το Ποζιτάνο, που απεικονίζεται εδώ, διαθέτουν σημαντικά αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά μνημεία μέσα στις γραφικές κοινότητές τους.


Πουέμπλο ντε Τάος - Νέο Μεξικό
Η προ-ισπανική αρχιτεκτονική του Πουέμπλο ντε Τάος αντικατοπτρίζει την πολιτιστική κληρονομιά των Ινδιάνων του Πουέμπλο. Ονομάστηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το 1992, και αποτελείται από κατοικίες που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για σπίτια, αποθήκες και ναούς.


Παλαιό Κεμπέκ - Καναδάς
Το αιωνόβιο ξενοδοχείο Fairmont Le ChâteauFrontenac με την ιστορική αρχιτεκτονική και θέα στον ποταμό Σαιντ Λόρενς στο Κεμπέκ είναι από τα παλαιότερα διατηρημένα κτίρια της Βόρειας Αμερικής. Ανακηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1985.


Μάτσου Πίτσου - Περού
Το «Ιστορικό Ιερό του Μάτσου Πίτσου» όπως το ονόμασε η UNESCO, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι ένα από τα πιο αξιόλογα ερείπια των Ινκας. Βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα των Ινκας Κούσκο στο σημερινό Περού, η αρχαία πόλη είναι ένα από τα πιο γνωστά αρχαιολογικά μνημεία του κόσμου.


Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις