12 συμβουλές θωρακίζουν την υγεία

Οδηγός επιβίωσης για να γλιτώσετε, εγκεφαλικά, εμφράγματα και αυτοάνοσα νοσήματα
Έξαρση των καρδιαγγειακών παθήσεων και των αυτοάνοσων νοσημάτων προκαλεί η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα μας.
Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνονται ότι κρίση προκαλεί κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι συμβουλές που δίνουν για να θωρακίσουμε την υγεία του οργανισμού μας είναι οι εξής:
1. Περιορίστε τα κορεσμένα λίπη. Η μείωσή τους συμβάλλει στην «ενεργοποίηση» των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Αντικαταστήστε τα λιπαρά κρέατα και τα αλλαντικά με άλλες, άπαχες πρωτεΐνες (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι), που περιέχουν αμινοξέα απαραίτητα για το «χτίσιμο» των συστατικών του ανοσοποιητικού. Επίσης, τα άπαχα κρέατα είναι καλές πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου – δύο συστατικά των οποίων η έλλειψη μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
2. Ελέγξτε το βάρος σας. Η διατήρηση ενός σωστού σωματικού βάρους είναι πολύ σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων παίζει η κατανομή του σωματικού λίπους (αυτό που συσσωρεύεται στην κοιλιά και στη μέση είναι το πιο επικίνδυνο).
3. Καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια (λ.χ. σαρδέλες, σολομός, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα).
4. Μειώστε το αλάτι στο φαγητό: Να προτιμάτε φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα φτωχά σε αλάτι και να περιορίσετε το αλάτι που προσθέτετε στα φαγητά σας.
5 Να τρώτε καθημερινά δύο σαλάτες (ωμά ή/και βρασμένα λαχανικά) και τρία φρούτα.
6 Να καταναλώνετε προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης. Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων δημητριακών ολικής άλεσης (λ.χ. δημητριακά για πρωινό, ζυμαρικά και ψωμί ολικής αλέσεως) την ημέρα μειώνει κατά 25-30% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
7  Να πίνετε αλκοόλ με μέτρο. Οι γυναίκες μπορούν ημερησίως να καταναλώνουν  έως μία μερίδα αλκοόλ, ενώ οι άνδρες έως δύο (μία μερίδα είναι λ.χ. ένα ποτηράκι κρασί).
8 Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα. Η συστηματική φυσική δραστηριότητα συντελεί στη μείωση των τριγλυκεριδίων, αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη και συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους.
9 Κόψτε το κάπνισμα. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως όσοι κόβουν το κάπνισμα πριν από τα 45 τους χρόνια, κερδίζουν σχεδόν εννέα από τα συνολικώς δέκα χρόνια που «κόβει» το κάπνισμα από το προσδόκιμο επιβίωσής μας.
10 Περιορίστε τη ζάχαρη, τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τις καραμέλες, το λευκό ψωμί, τα μπισκότα κτλ. Που προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου.
11. Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα ω-3 παίζουν προστατευτικό ρόλο κατά της κατάθλιψης. Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια (λ.χ. σολομός, σαρδέλες), τα ιχθυέλαια, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.
12 Να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης. Καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, οι ηλιόσποροι, τα πορτοκάλια
http://www.inewsgr.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις