Τα 5 πιο παράξενα ποτά του κόσμου

Σε κάποια μέρη του κόσμου, οι ντόπιοι βαρέθηκαν νωρίς τη μπίρα και εφηύραν νέα ποτά όπως είναι το κρασί από μωρά ποντίκια ή το ποτό από φίδι. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ιστορία χιλιάδων ετών και ομολογουμένως είναι τόσο αηδιαστικά όσο ακούγονται.



Η Νότια Αμερική και η ευρύτερη περιοχή της Ασίας, έχουν παράγει στην ιστορία τους τα πιο αλλόκοτα ποτά του κόσμου και το πιο περίεργο, έστω βασιζόμενοι στις γεύσεις των δυτικών, είναι πως μερικά από αυτά, αν όχι όλα, παράγονται ακόμα και σε πολλές περιπτώσεις, με τον εκάστοτε ιδιόμορφο, παραδοσιακό τρόπο.
Chicha
Ένα από τα αρχαιότερα ποτά στη γη είναι το Chicha, του οποίου η βάση είναι το καλαμπόκι και συναντάται σε πολλές χώρες της Νοτίου Αμερικής. Οι έρευνες έχουν δείξει πως το Chicha έχει ιστορία χιλιάδων ετών, καθώς ανάγεται στην εποχή των Ίνκας, ενώ σήμερα καταναλώνεται μονάχα σε μερικά χωριά στο Περού, τη Βολιβία, την Κολομβία, το Εκουαδόρ και την Κοστα-Ρίκα.
Όσοι επιμένουν ακόμα και παρασκευάζουν την παραδοσιακή συνταγή αλέθουν τον αραβόσιτο και στη συνέχεια τον μασούν ώστε να υγράνουν τη ζύμη. Το ανθρώπινο σάλιο ενεργοποιεί το άμυλο, ενώ οι σχηματισμένες μπάλες του μασημένου αραβόσιτου μπαίνουν σε μεγάλες πήλινες δεξαμενές στις οποίες προστίθεται ζεστό νερό. Μετά από αρκετές μέρες ζύμωσης, το Chicha είναι έτοιμο για κατανάλωση. Το ποσοστό αλκοόλ του νοτιοαμερικάνικου αυτού ποτού φτάνει μέχρι και τα 3%, οπότε παραμένει ένα ελαφρύ ποτό.
Κρασί σαύρας
Μπορεί στους δυτικούς να μοιάζει τελείως απωθητική η ιδέα, αλλά το κρασί της σαύρας είναι πολύ δημοφιλές στην Κίνα. Κατά την προετοιμασία του ποτού, φυτό τζίνσενγκ και σαύρες τύπου Geko αναμιγνύονται σε ένα πήλινο δοχείο, που είναι ήδη γεμάτο με κρασί από ρύζι. Μετά από 12 μήνες, το μίγμα στραγγίζεται και το αποτέλεσμα είναι ένα πράσινο λικέρ. Το κρασί σαύρας θυμίζει στη γεύση brandy και λέγεται ότι βελτιώνει την όραση και προστατεύει από τα κακά πνεύματα. Kumis
Πολύ δημοφιλές στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας είναι το Kumis, που φτιάχνεται από γαϊδουρινό γάλα. Αναφορές στο Kumis, υπάρχουν ακόμη και σε κείμενα του Ηρόδοτου, από τον 5ο αιώνα π.Χ. κάτι που κάνει το ποτό επίσης ένα από τα αρχαιότερα. Για την παρασκευή του Kumis, το γάλα γαϊδούρας αφήνεται για ώρες ή και μέρες ακόμα να ζυμωθεί, ενώ ταυτόχρονα και καθ'όλη τη διάρκεια ανακατεύεται ώστε να μην πήξει. Η παραδοσιακή προετοιμασία του Kumis, θέλει το γάλα να τοποθετείται σε θήκη, δεμένο στη σέλα του αλόγου, ώστε να ανακατευθεί από τη φυσική κίνηση του αλόγου, κατά της διάρκεια της ημέρας.
Σήμερα παρασκευάζεται σε ξύλινες δεξαμενές και επειδή το γάλα γαϊδούρας είναι σπάνιο, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν αγελαδινό στο οποίο προσθέτουν σακχαρόζη. Το Kumis είναι και αυτό ένα ελαφρύ ποτό, με μέγιστο ποσοστό αλκοόλ το 2,5%.
Ποτό από φίδι
Το ποτό από φίδι θεωρείται ισχυρή θεραπεία για σωρεία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής ανικανότητας και της τριχόπτωσης.  Το συγκεκριμένο ποτό συναντάται σε πολλές αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ στα περισσότερα από αυτά τα ποτά, περιέχονται τα πιο δηλητηριώδη φίδια, όπως και μερικά ήδη κόμπρας.
  Κρασί από μωρά ποντίκια
Πολύ δημοφιλές σε Κίνα και Κορέα, το κρασί από μικρά ποντίκια θεωρείται θεραπεία για σχεδόν οτιδήποτε, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι προβλήματα στο συκώτι και είναι ένα από τα καλύτερα γιατροσόφια για τους Ασιάτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτούν γιατρό.
Για να φτιαχτεί το κρασί αυτό, ένας μεγάλος αριθμός από μωρά ποντίκια πνίγονται σε δεξαμενές γεμάτες με κρασί από ρύζι. Τα δε ποντίκια δεν μπορούν να υπερβαίνουν σε ηλικία τις 2-3 μέρες, ώστε να μην  υπάρχει ο κίνδυνος να έχει τρίχες το ποτό. Το μίγμα αποθηκεύεται σε σκοτεινό και ξηρό μέρος για περίπου ένα χρόνο, μέχρι να είναι έτοιμο να καταναλωθεί.
Δυο ποτηράκια από το ποντικοκρασί είναι αρκετά για να σας μεθύσουν, αλλά η αλήθεια είναι πως η φρικτή μυρωδιά και γεύση του, δεν θα επιτρέψουν ποτέ να  τελειώσετε ούτε το πρώτο ποτήρι.
 http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις