LEVERPOOL vs REAL


Ένα θρυλικό ζευγάρι με ομοιότητες και μεγάλες διαφορές

Ενα ραντεβού, δυο τεράστιοι σύλλογοι με περισσότερα κοινά απ΄ όσα νομίζουν! Ρεάλ και Λίβερπουλ τελείωσαν τη σεζόν με τεράστια διαφορά από την κορυφή, 25 βαθμούς οι Κόκκινοι από τη Σίτι, στο -17 η Ρεάλ από τη Μπαρτσελόνα. Και οι δυο οδηγούνται από έναν απίθανο σκόρερ, διαθέτουν χαρισματικούς προπονητές και πάνω απ όλα έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ευρωπαϊκή τους περιπέτεια. Οπως τόνισε και ο Τόνι Κρόος «Το Champions League απελευθερώνει ειδικές δυνάμεις στην Ρεάλ Μαδρίτης». Αδικο δεν έχει, αφού με τρεις κατακτήσεις την τελευταία τετραετία η Βασίλισσα γράφει τη δική της μοναδική ιστορία.
Από την άλλη πλευρά, στη Λίβερπουλ πιστεύουν πως μια... μυστική δύναμη τους σπρώχνει όταν πρόκειται για την Ευρώπη! Η πρόσφατη ιστορία τους δικαιώνει, με δυνατή νεανική ομάδα, ένας κόουτς που λατρεύεται σαν ήρωας στο Ανφιλντ, ένας εκκωφαντικός αποκλεισμός της κορυφαίας και πλουσιότερης ομάδας της Αγγλίας και μια απίθανη επίθεση την οδήγησαν στο Κίεβο! Και οι οπαδοί των δυο πιστεύουν πως η μοίρα τους το... χρωστά!
Εκεί είναι που οι ομοιότητες σταματούν. Παρότι οι φετινοί φιναλίστ μοιράζονται κάποιες ίδιες παράλληλους είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι έχουν τον ίδιο... πυρήνα. Το Λίβερπουλ ως περιοχή έχει δείξει στο Νησί την διαφορετικότητά του. Είναι ένα μέρος με συγκεκριμένη και ιδιαίτερη προσφορά, με τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης να ξεπερνούν τους άλλους με αναλογία 10 προς 1 και όπου πάντα υπάρχει έντονο πολιτικό ενδιαφέρον!
Την στιγμή που ο Πρίγκηπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ ενώνονταν με τα ιερά δεσμά του γάμου, ένα μπαρ στο κέντρο του Λίβερπουλ έκανε ένα πάρτι με τίτλο «Γ...ω τους Βασιλικούς». «Οι άνθρωποι της Δημοκρατίας του Λίβερπουλ», γράφει ένα μεγάλο πανό στην εξέδρα των οπαδών των Reds. «Δεν είμαστε Άγγλοι, είμαστε Scouse (σ.σ. είναι η διάλεκτος που μιλούν στο Λίβερπουλ)», λέει ένας εκ των οπαδών.
Η ομάδα της Λίβερπουλ ήταν πάντα το πιο δυνατό... όπλο του κόσμου, αλλά και της περιοχής. Η τωρινή ομάδα έχει Γερμανό τεχνικό, την καθοδηγεί ένας Αιγύπτιος ο Σαλάχ κι έχει αρχηγό από την περιοχή του Σάντερλαντ. Ακόμα κι έτσι ο κόσμος βρίσκει σε εκείνους τα στοιχεία μαχητικότητας και πίστης, αλλά και του στιλ παιχνιδιού των Reds. Αυτό το στιλ όλα ή τίποτα για έναν αγώνα!
Όλο το πρότζεκτ είναι δομημένο στην ιδέα ότι η Λίβερπουλ πάντα είναι μαχήτρια και πάντα παλεύει για την δύναμη και την αξία των αγώνων. Σαν να είναι ένας μοναχικός ξιφομάχος απέναντι σε έναν άψογα εξοπλισμένο στρατιώτη. Όλο αυτό δούλεψε και απέδωσε κιόλας. Η ομάδα έφτιαξε τις συνθήκες με έναν διεθνώς αναγνωρισμένο προπονητή, έναν σέντερ μπακ αξίας 75 εκατ. λιρών και τον νέο κορυφαίο επιθετικό της Ευρώπης. Φτιάχνοντας μία ομάδα που έδειχνε αουτσάιντερ σε μία άκρως δυναμική... μηχανή.
Η εικόνα της Μαδρίτης έχει κάτι διαφορετικό. Μία... βασιλική κληρονομιά, ένα σήμα με τέτοια δυναμική, αλλά και μεγάλους θριάμβους. Είναι η ομάδα που έχει βάση της την πρωτεύουσα της Ισπανίας και είναι το επίκεντρο της χώρας. Η βασική της ανταγωνίστρια από την πόλη είναι η Ατλέτικο και ο αντίπαλος και το άλλο... άκρο η Μπαρτσελόνα.
Η Ρεάλ είναι κάτι που φαντάζει ως ανάποδο ή εντελώς αντίθετο. Οι ψηφοφόροι της Μαδρίτης στο μεγαλύτερό τους κομμάτι στηρίζουν το Λαϊκό Κόμμα, ένα συντηρητικό πολιτικό κόμμα στην Ισπανία. Η ομάδα αυτή έχει συνδεθεί πολλές φορές με το σύστημα που επικρατεί, αλλά και το κατεστημένο στην χώρα. Όπως είχε πει κάποτε ο τότε τεχνικός της Μπαρτσελόνα Λουίς Φαν Χάαλ «Ο Φράνκο ήταν το απόλυτο... αφεντικό στην Μαδρίτη. Η κεντρική διακυβέρνηση ήταν πάντα υπέρ της πόλης και της Ρεάλ και η ομάδα αυτή έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης εξαιτίας του Φράνκο».
Η αλήθεια δεν είναι ακριβώς έτσι, όμως είναι σίγουρο πως η Μαδρίτη ως πόλη και η Ρεάλ ως ομάδα είναι οι «φρουροί» του παλαιού καθεστώτος, του παλαιού τρόπου διακυβέρνησης, αλλά και γενικότερα υπέρ της όποιας πολιτικής δύναμης είναι πάνω στα πράγματα και έχει τη μεγαλύτερη ισχύ. Ο σκοπός της είναι πάντα η κυριαρχία. Η απόλυτη κυριαρχία, οι διακρίσεις και τα τρόπαια και τα μετάλλια. «Στην Μπαρτσελόνα ποτέ δεν θα υπήρχε τέτοια πορεία και ο τρόπος που κάνουμε εμείς τα πράγματα», σχολίασε ο Μαρσελο. «Εμείς είμαστε η Ρεάλ», συμπλήρωνε την περίοδο του φετινού αποκλεισμού της Μπαρτσελόνα από το Champions League.
Δεν υπάρχει άλλος παίκτης που να υπηρετεί πιο καλά και άρτια τη νοοτροπία, την προσέγγιση και την λογική της Ρεάλ από τον Κριστιάνο. Από την σιδερένια θέληση και πίστη του μέχρι τις αγωνιστικές του ικανότητες κα δεξιότητες μέχρι την σωματοδομή του.
Στην Ρεάλ υπήρξαν και πέρυσι και φέτος δύσκολες στιγμές. Ωστόσο, όταν ήρθαν τα πολύ... ζόρικα η ομάδα έβγαλε χαρακτήρα, αλλά και μεγάλη αποφασιστικότητα. Άλλοι θα τα είχαν παρατήσει με προβάδισμα 3-0 της Γιουβέντους. Όχι η Ρεάλ όμως. Όχι ο Κριστιάνο. Ακόμα και προς το τέλος το έβλεπαν ως την απόλυτη πρόκληση.
Απέναντι στην Μπάγερν στους ημιτελικούς παρά τις δεδομένες δυσκολίες με τον τρόπο που έπαιζε η Ρεάλ και αντιμετώπιζε τα ματς φανέρωνε πως δεν υπήρχε αμφιβολία για το ποιος θα περνούσε. Μόλις το ματς τελείωσε βγήκαν και οι μπλούζες «όλα για το Νο13».
Η Λίβερπουλ έχει τρομερή φόρμα ως προς το σκοράρισμα στα νοκ άουτ ματς με 17 γκολ σε 6 αγώνες. Δείχνει πως σε αυτόν τον τομέα είναι πιο δυνατή από κάθε άλλη φορά. Η Ρεάλ από την άλλη δεν πάει στον τελικό σε τόσο καλή κατάσταση όμως έχει την πίστη, την θέληση και τον Κριστιάνο. Όπως γράφτηκε στην Mundo Deportivo: «Η Ρεάλ είναι ήδη νικήτρια. Γιατί; Γιατί η Λίβερπουλ θα... διαλυθεί' από τον θρύλο της Ρεάλ».

Πηγή: gazzetta.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις