ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ





Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 11 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100, με την ταχύτερη αύξηση να σημειώνεται στην Αφρική και την Ασία.

Πόσοι άνθρωποι υπάρχουν στον κόσμο;

Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αλλά τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι υπήρχαν περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι το 1800, δύο δισεκατομμύρια το 1927, πέντε δισεκατομμύρια το 1987 και λίγο πάνω από επτάμιση δισεκατομμύρια σήμερα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 250 μωρά γεννιούνται κάθε λεπτό - περισσότερα από 130 εκατομμύρια το χρόνο. Προβλέπεται ότι θα φθάσουν τα 11 δισεκατομμύρια άτομα έως το 2100. Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 600 τοις εκατό σε 200 χρόνια

Οι περισσότερες εθνικές κυβερνήσεις προβάλλουν τις δικές τους προβλέψεις για τον πληθυσμό τους. Τα στοιχεία όμως των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα παγκοσμίως.

Από τη δεκαετία του 1960, κάθε χρόνο γεννιούνται περισσότερα αγόρια από κορίτσια. Περίπου 117 εκατομμύρια γυναίκες πιστεύεται ότι «λείπουν» στην Ασία και την ανατολική Ευρώπη - λόγω διακριτικής προτιμήσεως γιου και επιλογής σεξουαλικού προσανατολισμού λόγω φύλου.

Τα τελευταία 30 χρόνια, ορισμένες περιφέρειες εμφάνισαν έως και 25% περισσότερες γεννήσεις αγοριών από ό, τι κοριτσιών, γεγονός που αντανακλά τη συνεχιζόμενη χαμηλή κοινωνική κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών. Η επακόλουθη ανισορροπία μεταξύ των φύλων μπορεί να έχει επιζήμιες κοινωνικές επιπτώσεις όπως και η αυξημένη σεξουαλική βία και η εμπορία ανθρώπων.

Πού ο πληθυσμός αυξάνεται ταχύτερα - και που πιο αργά;


Σε γενικές γραμμές, οι ταχύτερες αυξήσεις πληθυσμού σημειώνονται στην Αφρική και την Ασία, οι οποίες θα έχουν 15 από τα 20 πιο πολυπληθέστερα έθνη μέχρι το 2050. Μέχρι εκείνη την χρονιά θα υπάρξουν περισσότεροι Νιγηριανοί απ ‘ ό, τι οι Αμερικανοί. Μέχρι το 2100, προβλέπεται ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων - σχεδόν 4 δισεκατομμύρια - θα είναι Αφρικανοί. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η πληθυσμιακή ανάπτυξη έχει σταματήσει ή έστω μειωθεί, σε περιοχές της Δυτικής Ευρώπης, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας.

Είναι αυτοί οι αριθμοί βιώσιμοι;

Είναι μια «λεπτή», «ευαίσθητη» ερώτηση. Εμπειρογνώμονες όπως ο Paul Ehrlich υποστηρίζουν ότι ο πληθυσμός του κόσμου έχει ξεπεράσει από καιρό τα βέλτιστα επίπεδα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το ίδιο το επιχείρημα περί υπερπληθυσμού είναι αμφιλεγόμενο, καθώς τείνει να δείξει το δάχτυλο στα φτωχότερα μέρη του κόσμου και όχι σε πλουσιότερες περιοχές, οι οποίες χρησιμοποιούν δυσανάλογα μεγάλους πόρους.

Τι επηρεάζει τη γονιμότητα;

Το ποσοστό γονιμότητας είναι ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν από κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία σε έναν πληθυσμό. Οι παράγοντες που την επηρεάζουν περιλαμβάνουν τη χειραφέτηση των γυναικών, την ευημερία, τις τεχνολογικές και οικονομικές αλλαγές και τις ευκαιρίες για οικογενειακό προγραμματισμό. Το επίπεδο εκπαίδευσης σε μια κοινωνία - ειδικά των γυναικών - είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόβλεψης για τον αριθμό των παιδιών που έχουν οι οικογένειες.

Ο παγκόσμιος μέσος όρος γονιμότητας είναι λίγο κάτω από 2,5 παιδιά ανά γυναίκα σήμερα. Τα τελευταία 50 χρόνια το παγκόσμιο ποσοστό γονιμότητας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, καθώς ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες έχουν μειωθεί στα μεγέθη της οικογένειας.

Στην προ-μοντέρνα εποχή, τα ποσοστά γονιμότητας 4,5 έως 7 παιδιών ανά γυναίκα ήταν κοινά. Τα υψηλά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας διατήρησαν την αύξηση του πληθυσμού σε χαμηλά επίπεδα. Καθώς βελτιώθηκε η υγεία και το προσδόκιμο ζωής ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού άρχισε να αυξάνεται και να μειώνεται ο ρυθμός γονιμότητας σε 2 παιδιά ανά γυναίκα.

Ένας αριθμός ρεκόρ γυναικών χρησιμοποιεί τώρα αντισύλληψη. Σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, το 64% των παντρεμένων και συγκατοικούντων γυναικών χρησιμοποίησαν σύγχρονες ή παραδοσιακές μεθόδους αντισύλληψης το 2015 - σημαντική αύξηση από το 36% το 1970. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν μεγάλες διαφορές μεταξύ και εντός περιφερειών και χωρών.

Η Αφρική έχει το χαμηλότερο ποσοστό γυναικών που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά και την υψηλότερη ανεκπλήρωτη ανάγκη στον κόσμο. Παρόλα αυτά, ορισμένες αφρικανικές χώρες έχουν κάνει τα μεγαλύτερα άλματα στη χρήση αντισύλληψης τα τελευταία 40 χρόνια και αναμένεται να αποκομίσουν τα μέγιστα κέρδη τα επόμενα 15 χρόνια.

Εάν οι γεννήσεις έχουν μειωθεί, γιατί ο πληθυσμός εξακολουθεί να αυξάνεται γρήγορα;


Φυσικά, τα ποσοστά γονιμότητας είναι μόνο η μισή ιστορία. Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο - πολύ περισσότερο σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, ποσοστό που είναι μικρότερο από το ήμισυ του αριθμού των γεννηθέντων.

Ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν πριν φτάσουν τα πέμπτα γενέθλιά τους έχει πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο, αν και οι πιθανότητες επιβίωσης ενός παιδιού παραμένουν εντελώς διαφορετικές και εξαρτώνται από το πού γεννιούνται. Η υποσαχάρια Αφρική έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας κάτω των πέντε ετών - 79 θανάτους για κάθε 1.000 γεννήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ένα παιδί στα 13 πεθαίνει πριν από τα πέμπτα γενέθλιά του. Αυτό συγκρίνεται με έξι για κάθε 1.000 στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και τέσσερα για κάθε 1.000 στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ταυτόχρονα, το προσδόκιμο ζωής είναι υψηλότερο από τα 80 χρόνια σε 30 χώρες και πάνω από 70 σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ποιο είναι το δημογραφικό μέρισμα;

Οι χώρες που καταφέρνουν να μειώσουν τα ποσοστά γονιμότητας μπορούν να επωφεληθούν από ένα δημογραφικό μέρισμα, αφού υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι στην εργασία από για να στηρίξουν τα παιδιά.

Όταν σημειώνετε ταχεία μείωση της γονιμότητας, ο νεαρότερος πληθυσμός δεν αναπτύσσεται πλέον τόσο γρήγορα και ταυτόχρονα η οικονομία ενισχύεται επειδή ο αριθμός των εργαζομένων ανά παιδί αυξάνεται. Αυτή ήταν η εμπειρία στις χώρες της Ανατολικής Ασίας όπως η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν στη δεκαετία του '70. Τώρα χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία επωφελούνται επίσης από το δημογραφικό μέρισμα.

Η συνέπεια της πτώσης της παιδικής θνησιμότητας, αλλά η συνέχιση της υψηλής γονιμότητας, είναι μια «διογκωμένη νεολαία» - ένας μεγάλος πληθυσμός νέων. Στην Αφρική, επειδή ο αυξανόμενος αριθμός ατόμων με ολοένα και περισσότερη μόρφωση δεν συνοδεύτηκε από θέσεις εργασίας, αυτό οδήγησε σε σημαντική ανεργία των νέων. Ένας νεαρός πληθυσμός προσφέρει πολλές δυνατότητες για την ανάπτυξη μιας χώρας, αλλά μόνο αν τα ταλέντα τους υλοποιούνται μέσω επενδύσεων. Όπου και όταν δεν δίνεται στήριξη στους νέους για να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται καθώς εισέρχονται στην αγορά εργασίας, τότε η οικονομία παρακμάζει.

Μια άλλη παγκόσμια δημογραφική μεταβολή είναι η γήρανση του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία, αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Καμπότζη, η Μογγολία και το Βιετνάμ, ο πληθυσμός άνω των 60 ετών θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.Φέτος, ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που είναι άνω των 60 ετών θα αυξηθεί για πρώτη φορά πάνω από το 1 δισεκατομμύριο. Μέχρι το 2050, προβλέπεται να είναι 2 δισ.. Αυτό εγείρει σίγουρα ερωτήματα, κυρίως με την οικονομική υγειονομική εξασφάλιση των ηλικιωμένων. Η πτώση των ποσοστών γεννήσεων μπορεί να σημαίνει ότι λιγότεροι νέοι εργαζόμενοι εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό σε μια εποχή που το κόστος υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής υποστήριξης που συνδέονται με τη γήρανση είναι πιθανό να αυξηθεί. Αλλά η γήρανση του πληθυσμού μπορεί να αποτελέσει αιτία για γιορτή. Αυτό σημαίνει ότι έχει υπάρξει εξέλιξη. Αρκεί να υπάρξει ανάλογη πολιτική.

Πηγή: tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις