ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

  Αποτέλεσμα εικόνας για τα πτυχια δεν κανουν τον ανθρωπο
Η καλλιέργεια δε βρίσκεται στα βιβλία, τουλάχιστον όχι στα σχολικά. Πρέπει να την έχεις μέσα σου. Να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά.

Κάθε τέλος του μήνα οι ουρές στην τράπεζα είναι απελπιστικά μεγάλες και η αναμονή ατέλειωτη. Ο κόσμος συγχύζεται, νευριάζει, τσακώνεται.
Συνταξιούχοι και εργαζόμενοι προσπαθούν να κάνουν ο καθένας τη δουλειά του. Μια έγκυος γυναίκα ζητάει από τρία άτομα αν μπορεί να περάσει πρώτη γιατί πλησιάζουν οι μέρες της και δεν αισθάνεται καλά. Οι δυο την αφήνουν μετά χαράς. Είναι άνθρωποι μεγάλοι, αγράμματοι κατά πως τους έχω ακούσει να λένε.

Μετά από λίγο ακούγονται φωνές, στριγκλιές, βρισιές.
«Και ποια είσαι εσύ δηλαδή που θα περάσεις πρώτη, μωρή παλιοχαβούζα; Εγώ είμαι επαγγελματίας με τρία πτυχία και πετυχημένη καριέρα. Δε μπορεί εσύ να έχεις να κάνεις περισσότερα από εμένα. Τώρα τράβα πίσω και να μάθεις να περιμένεις.»
Η κοπέλα με τα μούτρα κατεβασμένα και εμφανή τα σημάδια της ταραχής στο πρόσωπό της, πήγε και κάθισε. Οι ηλικιωμένοι αγράμματοι άνθρωποι την πλησίασαν και της πρόσφεραν νερό κοιτώντας τον επαγγελματία σαν να τον λυπούνται και χωρίς να δώσουν συνέχεια.
Λίγες μέρες νωρίτερα ο ίδιος άνθρωπος με είχε στολίσει κανονικότατα, γιατί άργησε μια ώρα να περάσει στο ραντεβού του με τη γιατρό για την οποία δουλεύω, επειδή υπήρχε επείγον περιστατικό.
«Είσαι άσχετη, δεν κάνεις γι’ αυτήν τη δουλειά αφού δε μπορείς να προγραμματίσεις σωστά ούτε ένα ραντεβού και πάω στοίχημα ότι δεν έχεις τελειώσει και τίποτα και δεν ξέρεις που πάνε τα τέσσερα».
Δεν απάντησα. Σε τέτοιους ανθρώπους δε γυρίζεις κουβέντα. Μπορεί να έχουν ένα τοίχο γεμάτο πτυχία, αλλά αυτό δεν τους κάνει άξιους και αξιέπαινους. Δε χρειάζεται κανείς πτυχία για να είναι μορφωμένος.
Μορφωμένη είναι η κυρία που παρά την ηλικία της και το ότι χρησιμοποιούσε «πι» παραχώρησε τη θέση της στην έγκυο γυναίκα. Μορφωμένοι είναι αυτοί που περίμεναν υπομονετικά τρεις ώρες για να δούνε την γιατρό, έχοντας συναίσθηση του που βρίσκονται και του ότι κάποιος είχε πρόβλημα και έπρεπε να περάσει πριν από εκείνους, χωρίς να έχει ραντεβού.
Όσα γράμματα και αν μάθει κάποιος, όσα μεταπτυχιακά και διδακτορικά κι αν κάνει, αυτό δεν τον κάνει απαραίτητα μορφωμένο. Αν είναι αστοιχείωτος, κακιασμένος και δε μπορεί να συμπεριφερθεί σωστά στη ζωή του, οι γνώσεις του είναι απλά σκόρπιες θεωρίες που του πήζουν το μυαλό.
Από μόνες τους οι θεωρίες που έχει στουμπώσει στο κεφάλι του, δεν τον κάνουν πιο έξυπνο και άξιο άνθρωπο. Μορφωμένος είναι ο άνθρωπος που μαθαίνει από τη ζωή. Εκείνος που ξέρει να συμπεριφέρεται στους γύρω του κι ας υπογράφει με σταυρό. Εκείνος που έχει δυο και θα δώσει το ενάμιση για να βοηθήσει τον διπλανό του.
Μορφωμένος είναι εκείνος που θα σε σεβαστεί όταν μιλάς και θα αφήσει να τελειώσεις αυτό που έχεις να πεις για να πάρει τον λόγο, και δε θα μιλά ταυτόχρονα με εσένα διακόπτοντας σε όπως κάνουν οι πολιτικοί κάθε μέρα στις πρωινές εκπομπές, με πάρα πολύ εκνευριστικό τρόπο.
Δεν είναι τυχαίο πως κάποιοι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους τόση σοφία, χωρίς να έχουν μάθει ποτέ ιστορία, γεωμετρία ή φυσική. Είδαν τον κόσμο και είχαν τα μάτια ανοιχτά. Ένιωσαν και συναισθάνθηκαν. Κι έτσι πήραν την καλύτερη εκπαίδευση.
Αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να μορφώνουν εκείνους που έχουν λάβει ακαδημαϊκή μόρφωση αλλά δε ξέρουν να φερθούν στον συνάνθρωπό τους. Γιατί τί να το κάνω, αν έχει μάθει ο άλλος όλα τα λήμματα του wikipedia και έχει αποστηθίσει όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί πάνω στη Θεωρία Περίθλασης Ακτίνων Χ και Νετρονίων και έχει λάβει γενικές γνώσεις πάνω σε όλους τους τομείς επί χρόνια, όταν απέναντι σε έναν άνθρωπο δε ξέρει να φερθεί σωστά και ευγενικά και ανοίγει τον οχετό του ξεχνώντας καθετί που ξέρει;
Η καλλιέργεια δε βρίσκεται στα βιβλία, τουλάχιστον όχι στα σχολικά. Πρέπει να την έχεις μέσα σου. Να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά. Να βλέπεις τι γίνεται γύρω σου, να παίρνεις από το περιβάλλον σου πληροφορίες και να τις κάνεις κτήμα σου. Τότε μόνο θα μπορείς να λες πως είσαι όντως μορφωμένος, και ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις