ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΙΩΠΗ !



Λίγο πριν ανοίξουμε τα μάτια μας τυλιγόμαστε από εξωτερικούς θορύβους. Ο πρώτος θόρυβος είναι το ξυπνητήρι, ακολουθεί η μουσική, ο ήχος της καφετιέρας. Ζούμε τη ζωή μας μέσα σε ήχους, όχι μόνο εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς. Το μυαλό μας κατακλύζεται από σκέψεις, η μία διαδέχεται την άλλη ασταμάτητα. Τελικά, η εξωτερική αναταραχή του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την εσωτερική φλυαρία του νου δεν αφήνει πολλά περιθώρια να αφουγκραστούμε πραγματικά τη σιωπή.
Αλλά νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η σιωπή είναι αρετή και πρέπει να δουλέψουμε προς την απόκτησή της. Είναι τόσο παλιά όσο και ο χρόνος. Έχει υμνηθεί χιλιάδες χρόνια πριν από φιλοσόφους και ποιητές, και συνεχίζει να τονίζεται η σπουδαιότητά της ως δεξιότητα. Αμέτρητες ρήσεις γράφτηκαν με υψηλά διδάγματα: «Τα υπόλοιπα είναι σιωπή», «Στη σιωπή δεν μπορείς να κρύψεις τίποτα, όπως μπορείς στα λόγια», «Οι σειρήνες όμως έχουν ένα όπλο πιο φοβερό κι απ’ το τραγούδι: τη σιωπή τους», «Δεν έχουμε κανένα σίγουρο μέσο, εκτός ίσως από τη σιωπή, για να εκφράσουμε τις σκέψεις μας», «Η σιωπή είναι καμωμένη από λέξεις που δεν έχουν ειπωθεί».
Αφαιρώντας τον θόρυβο μένει η σιωπή
Η σιωπή προσφέρει ένα άνοιγμα που δεν μπορεί να οριστεί άμεσα, μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο για να ξεθάψουμε τα μυστήρια και τα μαθήματα που υπάρχουν μέσα σε αυτήν. Στη μέση όλων των θορύβων, βρίσκεται η σιωπή. Είναι παντού γύρω μας. Πρέπει να μάθουμε να ξεσκεπάζουμε τον θόρυβο από τη λήψη αποφάσεων και συνειδητά να προσπαθούμε την επίτευξή της. Και δεν μένει παρά να αφαιρέσουμε την ένταση και το άγχος από το περιβάλλον μας, να επαναφορτίσουμε τις εσωτερικές μπαταρίες μας, και να δημιουργήσουμε ειρήνη με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας. Όταν υπάρχει σιωπή, υπάρχει χρόνος για ενδοσκόπηση επιτρέποντας τον αληθινό εαυτό να μιλήσει, όχι το εγώ ούτε το συνειδητό μυαλό, αλλά ο αληθινός εαυτός που συνδέεται με τη ροή της ενέργειας γύρω μας.
Σε ποιες περιπτώσεις λοιπόν πρέπει να ενσωματώσετε τη σιωπή στην καθημερινότητά σας και στις διαπροσωπικές σας σχέσεις και με ποιον τρόπο;

Μην μιλάτε για λίγο… :
1. Κατά τη διάρκεια έντασης
Είναι ωραίο να είσαι σιωπηλός παρέα με κάποιον.
~ Kurt Tucholsky, 1890-1935, Γερμανοεβραίος σατιρικός συγγραφέας
Ένας από τους καλύτερους χρόνους χρήσης της δύναμης της σιωπής είναι κατά την ένταση και σύγκρουση. Όταν κάποιος λοιπόν σας φωνάζει ή σας επιπλήττει, κρίνεται σοφή επιλογή να μην ανταπαντήσετε. Η πιο αποτελεσματική λοιπόν αντιμετώπιση μίας τέτοιας κατάστασης είναι να  κρατήσετε όλη την ενέργειά σας απλά κοιτάζοντας το άλλο πρόσωπο λέγοντας… τίποτα. Κατά αυτόν τον τρόπο αφήνετε να καταλαγιάσει ο θυμός του προσώπου χωρίς να επιτείνετε την αναζωπύρωσή του.
2. Μην πατάτε πάνω στη φωνή του συνομιλητή σας
Σιωπηλός; Α, είναι σιωπηλός! Μπορεί να σιωπήσει καλά.
Τη σιωπή αυτού του ανθρώπου είναι υπέροχο να την ακούς.

~ Thomas Hardy, 1840-1928, Άγγλος συγγραφέας & ποιητής
Η σιωπή αποδεικνύεται σημαντικό εργαλείο όταν συζητάτε με τους φίλους σας και την οικογένειά σας. Απλά αφήστε τους να εκφραστούν και ακούστε τους προσεκτικά. Παρατηρήστε τις εκφράσεις του προσώπου τους και τις κινήσεις τους, για να αναγνωρίσετε και να συλλάβετε όλα τα νοήματα. Προφανώς, υπάρχουν φορές που διακόπτετε τον συνομιλητή σας. Ωστόσο, όταν το κάνετε, βεβαιωθείτε ότι πραγματοποιείτε για να διασαφηνίσετε και να διευκρινίσετε ορισμένα σημεία.
Με τον καιρό θα διαπιστώσετε ότι, αναπτύσσοντας και εξασκώντας την αρετή της σιωπής, περισσότεροι άνθρωποι θα απευθύνονται σε εσάς, για να υποβάλλουν τους προβληματισμούς τους.
3. Κουτσομπολιό
Αν δεν μπορείς να πεις κάτι καλό για κάποιον άλλο, καλύτερα μη μιλήσεις.
Στον εργασιακό χώρο πάντα υπάρχουν άτομα που αγαπάνε τα κοινωνικά σχόλια. Το κουτσομπολιό να θυμάστε ότι είναι μεταδοτικό. Όταν κάποιος σχολιάζει ανθρώπους, τους οποίους δεν συμπαθούμε, έχουμε τη φυσική τάση να εκφράσουμε αβίαστα τη γνώμη μας δίχως όρια. Προσπαθήστε να μην εμπλακείτε σε μία παρόμοια κατάσταση χρησιμοποιώντας τη δύναμη της σιωπής.
4. Όταν το σπίτι είναι άδειο
Η κυρία Dalloway πάντα κάνει δεξιώσεις για να σκεπάσει τη σιωπή.
~ Virginia Woolf, 1882-1941, Βρετανίδα συγγραφέας
Η σιωπή του σπιτιού μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική για μερικούς ανθρώπους, και ως εκ τούτου υπάρχει μία φυσική ανάγκη να καλυφθεί το κενό της. Ορισμένες όμως φορές η σιωπή είναι αναγκαία. Βοηθά στην επεξεργασία των γεγονότων της ημέρας ή στον σχεδιασμό όσων θέλουμε να συμβούν κατά τη διάρκειά της. Επιπλέον, ο σιωπηλός χρόνος είναι αναγκαίος για να επαναπροσδιορίσουμε τις επιλογές μας, να θέσουμε νέους στόχους, να ονειρευτούμε τη ζωή μας μελλοντικά, να λάβουμε αποφάσεις για την επίτευξή τους και να διορθώσουμε τα σφάλματά μας.

Και ακούστε τη σιωπή
1. Ο διαλογισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να συνδεθείτε με τον κόσμο της σιωπής χωρίς οποιαδήποτε παρεμβολή θορύβου. 15 λεπτά το πρωί, 15 λεπτά το βράδυ η επικέντρωση στην αναπνοή σας μπορεί να επιφέρει θαύματα τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα. Είναι τότε που επιτυγχάνεται ένα επίπεδο βαθιάς εσωτερικής ηρεμίας.
2. Βρείτε μια ήσυχη γωνιά στο σπίτι σας και διαβάστε το αγαπημένο σας βιβλίο χωρίς παρεμβολές. Πιείτε τον καφέ σας το πρωί έξω στην αυλή, αντί μπροστά από μια τηλεόραση. Δεν είναι ακριβώς ήσυχα εκεί έξω, αλλά ακούγοντας την ηρεμία της Φύσης θα ηρεμήσετε εσωτερικά.
3. Απενεργοποιήσετε το ραδιόφωνο κατά την οδήγηση. Δώστε στην πράξη της οδήγησης πλήρη προσοχή, ενώ παράλληλα θα εκπλαγείτε από το τι θα παρατηρήσετε γύρω σας!
4. Κατά την πεζοπορία αφήστε το iPod στο αυτοκίνητο. Αφουγκραστείτε τους ήχους της γης.
5. Απολαύστε ένα σιωπηλό βράδυ. Αποσυνδέστε το laptop και το κινητό σας τηλέφωνο. Σκόπιμα διαγράψτε «το μυαλό του παρελθόντος και του μέλλοντος». Αφήστε το μυαλό μόνο να «είναι».
Σας προτρέπουμε μόνο να γιορτάσετε  την ομορφιά ορισμένων ήχων, τις κραυγές ενός νεογέννητου μωρού, την τέχνη της μουσικής, το γέλιο ενός παιδιού.
_______________________
~ Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων
     Πηγή: flowmagazine.gr
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις