ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

 
Διαβάζω για το τι θα ισχύσει για το επικαιροποιημένο μνημόνιο τι θα ισχύσει και τι όχι.
Πρέπει ωστόσο να καταλάβουμε γιατί το λένε έτσι και τι ρόλο έχει στη ζωή μας. Καταρχάς λόγω του μνημονίου η Ελλάδα δεν μπορεί να φτιάχνει πενταετείς προϋπολογισμούς γιατί δεν το επιτρέπουν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έρχεται λοιπόν το επικαιροποιημένο μνημόνιο και λέει το εξής: Κάθε χρόνο θα ελέγχουμε τα στοιχεία και είτε θα συμφωνούμε για την εφαρμογή τους, είτε θα αναθεωρούμε πάντα προς τα πάνω , μην περιμένετε διαφορετικά.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο όπως λέγεται δεν ξέρουμε πότε τελειώνει. Δηλαδή, φέτος θα δούμε τα στοιχεία μέχρι το 2022, του χρόνου το 2019 θα δούμε τα στοιχεία μέχρι το 2023, κ.ο.κ Δεν τελειώνει ποτέ και επομένως τα μέτρα θα είναι εδώ δεν πρόκειται ποτέ να εκλείψουν με όποια κυβέρνηση και αν είναι πάνω.
Το φετινό πρόγραμμα περιέχει διάφορα καλούδια. Μειώσεις συντάξεων και μισθών , περικοπές στο αφορολόγητο, μειώσεις του φόρου σε πέντε νησιά που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση (Λέσβος , Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως) έτσι ως δώρο περίπου , αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ προς τα πάνω δηλαδή, πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το 2022 και νέα συμφωνία με τους θεσμούς για τα αντίμετρα.
Με λίγα λόγια, περιθώρια δεν υπάρχουν για κάτι άλλο, στη μέγγενη συνεχώς και στην πίεση μέχρι να το συνηθίσουμε πέρα για πέρα οι πάντες και όχι μόνο μερικοί.
Το θέμα όμως είναι ένα: Ότι ο κόσμος δεν φαίνεται να πιστεύει και πολύ ότι η σωτηρία είναι μπροστά του. Ότι υπολογίζει σε άλλη κυβέρνηση για καλύτερες ημέρες. Θεωρεί ότι και εκλογές να γίνουν το μείγμα λίγο ως πολύ θα είναι το ίδιο. Οι φράσεις θα αλλάξουν και τα πρόσωπα. Όλα τα άλλα θα παραμείνουν δυστυχώς ίδια και άρα δύσκολα τοπ περιβάλλον να γίνει καλύτερο.
Θα μου πείτε ότι οι αριθμοί άλλα λένε. Μπορεί. Οι άνθρωποι όμως παραμιλούν γιατί η λέξη ευημερία είναι πλέον άγνωστη για πολλά εκ. συμπολίτες μας.
 
 Βαγγέλης Γιακουμής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις