ΠΕΡΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ





Κυνηγοί σκουπιδιών διαστήματος

H ευρωπαϊκή διαστημοσυσκευή RemoveDebris, ένα πιλοτικό διαστημικό «ψαράδικο-σκουπιδιάρικο», το πιο εξελιγμένο του είδους του μέχρι σήμερα, θα εκτοξευθεί στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να δοκιμασθούν νέες τεχνολογίες, ώστε να μειωθούν τα διάφορα διαστημικά σκουπίδια που έχουν αυξηθεί επικίνδυνα.

Όχι μόνο οι δορυφόροι, αλλά ο ίδιος ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) και οι αστροναύτες του κινδυνεύουν, όπως έδειξε ένα θραύσμα που θρυμμάτισε το παράθυρο του σταθμού το 2016.

Το Remove Debris, μια δορυφορική πλατφόρμα βάρους περίπου 100 κιλών, έχει σχεδιασθεί και κατασκευασθεί από κοινοπραξία ευρωπαϊκών αεροδιαστημικών εταιρειών και πανεπιστημίων με επικεφαλής το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ και με χρηματοδότηση της ΕΕ. Προγραμματίζεται να εκτοξευθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι με ένα πύραυλο Falcon 9 της Space Χ.

Αρχικά η συσκευή αυτή θα «δέσει» στον ISS και στη συνέχεια θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική αποστολή της. Θα απελευθερώσει στο διάστημα ως τεχνητούς στόχους δύο νανοδορυφόρους CubeSat διαμέτρου δέκα εκατοστών ο καθένας και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να τους πιάσει, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά ένα αλιευτικό καμάκι κι ένα δίχτυ . Μόλις πιάσει το «σκουπίδι» θα το σύρει στην ατμόσφαιρα της Γης, ώστε να καεί εκεί από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Από το 1957 που ξεκίνησε η διαστημική εποχή, οι χιλιάδες εκτοξεύσεις έχουν θέσει σε τροχιά γύρω από τη Γη δεκάδες χιλιάδες άχρηστα αντικείμενα και μικρά ή μεγάλα θραύσματα. Εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 7.600 τόνοι διαστημικών σκουπιδιών γύρω από τον πλανήτη μας και μερικά θραύσματα κινούνται με ταχύτητες 48.000 χιλιομέτρων την ώρα, γεγονός που τα καθιστά τρομερή απειλή για τους περίπου 1.200 εν ενεργεία δορυφόρους και τους διαστημικούς σταθμούς, τωρινούς ή μελλοντικούς.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, υπάρχουν στο διάστημα 750.000 θραύσματα μεγαλύτερα του ενός εκατοστού και 166 εκατομμύρια μεγαλύτερα του ενός χιλιοστού, που κάνουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) να θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα αντιμετώπισης διαστημικών σκουπιδιών.

Ευρωιμπεριαλισμός

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πλαγίως ή ευθέως, επιστρέφει ως νεοαποικιακή δύναμη στην Αφρική. Μεγάλα εταιρικά συγκροτήματα αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις, προβαίνουν συνήθως χωρίς αποζημίωση σε έξωση των αγροτών από τις παραδοσιακές καλλιέργειες και επιβάλλουν νέες, με εξωστρεφή προσανατολισμό.

Το φαινόμενο προσλαμβάνει τέτοιες διαστάσεις, ώστε μια οργάνωση όπως η ActionAid μιλάει ευθέως για καθεστώς αποικιοκρατίας, με δράστη την Ε.Ε. Σε μια προβολή του ντοκιμαντέρ «Countries for sale?» («χώρες προς πώληση;»), η οργάνωση ρίχνει φως στα διαδραματιζόμενα σε μια μόνο από τις 20 χώρες της Αφρικής: Η χώρα είναι η Μαδαγασκάρη, οι δράστες είναι ευρωπαϊκές εταιρείες, τα θύματα είναι φτωχοί αγρότες, οι συνεργοί στο έγκλημα της εκμετάλλευσης και της μεταφοράς πόρων από διατροφικές σε ενεργειακές χρήσεις (βιοκαύσιμα) είναι οι εγχώριοι κυβερνητικοί «Κουϊσλινγκ».

Το κακό όμως δεν περιορίζεται στην αφρικανική κλίμακα. Σε διαδηλώσεις με αφορμή τη χάραξη νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ε.Ε. που έγιναν προ διετίας, η Ραμόνα Ντουμινιτσίου της οργάνωσης EcoRuralis, είπε στους ευρωβουλευτές, «στη Ρουμανία υπάρχουν πάνω από 4 εκατομμύρια αγρότες. Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ακούσει: σταματήστε την αποστράγγιση των κοινών μας πόρων από τις εταιρείες… Θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στα αγροκτήματά μας και να μην καταλήξουμε να μαζεύουμε φράουλες όπως αλλού στην Ευρώπη…»

«Όταν ήρθαν οι ιεραπόστολοι, οι Αφρικανοί είχαν τη γη και οι ιεραπόστολοι κρατούσαν τη Βίβλο. Μας έμαθαν να προσευχόμαστε με τα μάτια κλειστά. Όταν τα ανοίξαμε, εκείνοι είχαν τη γη κι εμείς κρατούσαμε τη Βίβλο.»
Γιόμο Κενυάτα – Ο πρώτος ηγέτης της Κένυας από την ανεξαρτησία της το 1963 έως το θάνατό του το 1978

Ευρωπαϊκό ηλιακό τηλεσκόπιο

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει πλέον στην προκατασκευαστική φάση του Ευρωπαϊκού Ηλιακού Τηλεσκοπίου (European Solar Telescope-EST). Πρόκειται για ένα καινοτόμο τηλεσκόπιο ανοίγματος τεσσάρων μέτρων, το οποίο έχει σχεδιασθεί με σκοπό να μελετήσει το πιο κοντινό μας άστρο, τον Ήλιο, με μία χωρίς προηγούμενο χρονική και χωρική ανάλυση.

Το νέο τηλεσκόπιο θα είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα όργανα και θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τα μαγνητικά φαινόμενα της ηλιακής ατμόσφαιρας. Το τηλεσκόπιο θα εγκατασταθεί στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας και η έναρξη της λειτουργίας του προγραμματίζεται για το 2027.

Η κατασκευή και λειτουργία του αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Ηλιακά Τηλεσκόπια (European Association for Solar Telescopes), η οποία ιδρύθηκε το 2006. Η Ένωση αποτελείται από ηλιακούς φυσικούς 17 ευρωπαϊκών χωρών, ενώ μέλος της έγινε πρόσφατα και το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Εθνικός εκπρόσωπος στην Ένωση είναι η δρ. Γεωργία Τσιροπούλα, διευθύντρια ερευνών στο ΙΑΑΔΕΤ, η οποία είναι και μέλος του Συμβουλίου που επιβλέπει τις εργασίες για την προκατασκευαστική φάση του τηλεσκοπίου.

Τα πιο βρώμικα λαχανικά και φρούτα


Στην Αμερική ένας κατάλογος με τα πιο βρώμικα φρουτολαχανικά ανέδειξε τις φράουλες ως πρωταθλητή… Στον σχετικό διαγωνισμό, όπου εκτέθηκαν 47 προϊόντα, μία μόνο φράουλα βρέθηκε να περιέχει 20 είδη φυτοφαρμάκων! Ακολουθούν το σπανάκι και μετά τα νεκταρίνια, τα μήλα, σταφύλια, ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια, ντομάτες, σέλερι, πατάτες και γλυκές πιπεριές (και οι καυτερές πιπεριές με υπολείμματα από τοξικά εντομοκτόνα, που προσβάλουν το ανθρώπινο νευρικό σύστημα ). Το 70% των 38.800 αγροτικών προϊόντων που εξετάστηκε παρουσίασε δείγματα μόλυνσης. «Αν δεν μπορείτε να βρείτε ή δεν έχετε τα χρήματα για βιολογικά τρόφιμα, μαγειρέψτε αυτές τις τροφές, γιατί τα φυτοφάρμακα διασπώνται όταν τα μαγειρεύεις», είναι μια προειδοποίηση που δίνεται προς τους καταναλωτές .Εξάλλου ένας καλός τρόπος για να μπορέσουν οι καταναλωτές να μειώσουν τον κίνδυνο είναι να πλένουν τα προϊόντα με νερό για περίπου 30 δευτερόλεπτα, ενώ κάποια νεότερη έρευνα αναφέρει ότι το πλύσιμο πρέπει να γίνεται με ένα μείγμα νερού και σόδας. Στον αντίποδα υπάρχει μία λίστα με τα 15 πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά: Τα αβοκάντο είναι στην πρώτη θέση και ακολουθείται από το καλαμπόκι, ανανά, λάχανο, κρεμμύδια, κατεψυγμένα μπιζέλια, παπάγια, σπαράγγι, μάνγκο, μελιτζάνες, πεπόνι, ακτινίδια, κουνουπίδι και μπρόκολο.

Πηγή: e-dromos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις