Τι είναι η σκοτεινή ύλη

Τελικά υπάρχει σκοτεινή ύλη και αν ναι τι είναι ακριβώς; Ποια είναι η συνεισφορά της στο σύμπαν; Ας δούμε όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται!
Η σκοτεινή ύλη είναι μια μορφή ύλης που συναντάται στο διάστημα . Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια θεωρητική μορφή ύλης, ωστόσο οι σύγχρονοι ερευνητές πιστεύουν ότι πράγματι υπάρχει.
η σκοτεινή ύλη δεν φαίνεται από το τηλεσκόπιοΗ δυσκολία στην κατανόηση και την αποδοχή της οφείλεται στο γεγονός ότι η ύλη αυτή δεν είναι ορατή από τα τηλεσκόπια, για αυτό άλλωστε ονομάζεται και σκοτεινή, καθώς δεν αλληλεπιδρά με το φως ή την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Πάντως σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη όχι απλά υπάρχει, αλλά μάλιστα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του σύμπαντος.

Το σύμπαν, με τη μορφή που έχει σήμερα, αποτελείται από ύλη σε ποσοστό λιγότερο από το 1/3, ενώ το υπόλοιπο είναι ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη NASA μόλις το 4,6% του σύμπαντος είναι κανονική ύλη, το 24% είναι η λεγόμενη σκοτεινή ύλη, ενώ το υπόλοιπο 71,4% είναι μια ποσότητα ενέργειας που ονομάζεται σκοτεινή ενέργεια.

Επομένως, η σκοτεινή ύλη αποτελεί σήμερα περίπου το 84% της συνολικής ύλης που υπάρχει στο σύμπαν και περίπου το 1/4 της συνολικής σύστασης του.


η σύσταση του σύμπαντος
Πηγή φωτογραφίας: nasa.gov
Αφού, όμως, δεν μπορούμε να δούμε την σκοτεινή ύλη, πως ξέρουμε ότι υπάρχει;


Η ύπαρξη της σκοτεινής ύλης βασίστηκε στις παρατηρήσεις του Ελβετού αστρονόμου Fritz Zwicky όταν το 1933 μελετώντας την κίνηση μεγάλων γαλαξιών υπολόγισε την μάζα τους με δυο διαφορετικούς τρόπους.

 Ο Ελβετός αστρονόμος Fritz Zwicky
Ο πρώτος τρόπος που χρησιμοποίησε βασιζόταν στο φως που εξέπεμπαν τα ουράνια σώματα, ενώ ο δεύτερος, που ήταν ανεξάρτητος από το φως, βασιζόταν στις ταχύτητες των γαλαξιών.
Τελικά, οι μετρήσεις αυτές οδήγησαν τον Ελβετό αστρονόμο στο συμπέρασμα ότι η μάζα των γαλαξιών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη όταν υπολογιζόταν ανεξάρτητα από το φως.

Η παρατήρηση αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη ένδειξη για την ύπαρξη σημαντικής ποσότητας μη ορατής ύλης.

Σήμερα, η ύπαρξη της σκοτεινής ύλης βασίζεται κατά κύριο λόγο στη βαρυτική επίδραση που ασκεί στην κανονική ύλη και στα υπόλοιπα δομικά στοιχεία του σύμπαντος.

Το γεγονός πάντως, ότι ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει παρόλα αυτά δεν μπορούμε να την δούμε, καθιστά την σκοτεινή ύλη ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αστρονομίας. 


 http://coolweb.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις