Ποιες διατροφικές θεωρίες… εκνευρίζουν τους ειδικούς

Αποτοξίνωση, gluten-free, υδατάνθρακες είναι μερικές μόνο από τις διατροφικές έννοιες γύρω από τις οποίες «χτίζονται» θεωρίες. Τι πιστεύουν, όμως, οι ειδικοί για όλα αυτά που μας απασχολούν στη διατροφή και ποιες θεωρίες έχουν αρχίσει να τους… εκνευρίζουν;

Η τάση των τελευταίων χρόνων που μας θέλει να επιστρέφουμε στην υγιεινή διατροφή και να προσέχουμε τον εαυτό μας, σίγουρα είναι θετική. Από την άλλη πάλι, κάποιες θεωρίες και τάσεις έχουν αρχίσει να… κουράζουν τους ειδικούς, οι οποίοι γνωρίζοντας τις δυνατότητες ενός οργανισμού και τα οφέλη ενός υγιεινού lifestyle, ξέρουν που ξεκινάει και που τελειώνει ένας υγιεινός τρόπος ζωής και τι χρειάζεται, χωρίς υπερβολές.
Ας δούμε μερικές από τις θεωρίες που οι ειδικοί έχουν βαρεθεί να ακούν και τι πιστεύουν γι’ αυτές.
Χαμηλοί υδατάνθρακες
«Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο απ’ όλα είναι όταν έρχονται άνθρωποι και μου λένε ότι ακολουθούν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες, δεν τρώνε ζάχαρη κ.ο.κ.» αναφέρει η Marjorie Nolan Cohn, ειδικός σε διατροφικές διαταραχές, εκπρόσωπος της Academy of Nutrition & Dietetics και συγγραφέας. Η ίδια εξηγεί ότι οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε διάφορες διατροφικές ομάδες, από το ψωμί και τα γλυκά, μέχρι τα φρούτα και τα λαχανικά κι ότι όταν το εξηγεί στον κόσμο, καταλαβαίνουν ότι οι «χαμηλοί υδατάνθρακες» είναι μια φράση όχι και τόσο ακριβής.

Αποτοξίνωση
Η Monica Reinagel, διατροφολόγος, συγγραφέας και εκπαιδευμένη σεφ, αναφέρει ότι αν μπορούσε να διαγράψει μια λέξη από το διατροφικό λεξιλόγιο, αυτή θα ήταν η «αποτοξίνωση». Η ιδέα ότι κάποιες τροφές ή συστατικά μπορούν να επιταχύνουν ή να ενισχύσουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης στον οργανισμό είναι λίγο ανόητη σύμφωνα με την ίδια και όπως συμβουλεύει «ο καλύτερος τρόπος να γλιτώσετε από τις τοξίνες είναι να καταναλώνετε όσο το δυνατόν λιγότερες».
«Καθαρή» διατροφή
Όλοι μιλούν για «καθαρές» τροφές και «καθαρή» διατροφή, στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπάρχει ορισμός τέτοιου είδους, σύμφωνα με την Julie Upton, διαιτολόγο, συγγραφέα και συνιδρύτρια του διατροφικού site Appetite for Health. «Το να καταναλώνει κάποιες φυσικές, βιολογικές, μη επεξεργασμένες τροφές είναι σίγουρα καλό, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να το χαρακτηρίζουμε “καθαρό” αντί για υγιεινή διατροφή» εξηγεί η ίδια, η οποία πιστεύει ότι αυτή η τάση έχει οδηγήσει εταιρίες που παράγουν επεξεργασμένες τροφές να αναφέρονται σε «καθαρά» συστατικά, συμβαδίζοντας με το κλίμα της εποχής, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Με τον όρο «καθαρή» διατροφή δεν συμφωνεί και η συγγραφέας και σύμβουλος διατροφής Elizabeth M. Ward, η οποία πιστεύει ότι «καθαρή» διατροφή δεν σημαίνει απαραίτητα και ισορροπημένη και ότι οι ταμπέλες τέτοιους είδους διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε «καθαρούς» και «βρόμικους». Το καλύτερο, σύμφωνα με την ίδια, είναι να βελτιώσουμε όλοι τις διατροφικές μας συνήθειες, καταναλώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες επεξεργασμένες τροφές, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. 

Καλές και κακές τροφές
Η διαιτολόγος, συγγραφέας και αρθρογράφος διατροφής Elisa Zied αναφέρει: «Δεν μου αρέσει να λέω ότι υπάρχουν καλές και κακές τροφές. Δεν λέω ότι οι τηγανητές πατάτες δεν είναι γεμάτες θερμίδες, λιπαρά και νάτριο ή ότι το παγωτό δεν είναι πλούσιο σε λιπαρά και ζάχαρη, αλλά το να λέμε ότι είναι “κακές” τροφές εγείρει τύψεις και ενοχές σε όποιους τις καταναλώσουν. Το να τρώμε και να απολαμβάνουμε φαγητό δεν πρέπει να συνοδεύεται από τύψεις ή ντροπή, αλλά από απόλαυση. Κι αν μάθουμε να απολαμβάνουμε το φαγητό μας, θα δούμε ότι αισθανόμαστε ικανοποιημένοι με μικρότερες ποσότητες».
Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας
Η ιδρύτρια των Κέντρων Διατροφής Joy Bauer και ειδικός σε θέματα διατροφής, Joy Bauer, απαντάει σε αυτό με ένα τεράστιο «Όχι!». Όχι γιατί το πρωινό δεν είναι σημαντικό γεύμα, αλλά γιατί όλα τα γεύματα της ημέρας είναι σημαντικά, το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Κάθε ένα παίζει σημαντικό ρόλο στο να μας χαρίζει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, όπως εξηγεί η ίδια.

Χωρίς γλουτένη
Άλλη μια φράση που κυκλοφορεί πολύ τελευταία: «χωρίς γλουτένη» ή “gluten-free”. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Katherine Brooking του Appetite for Health, οι περισσότεροι από αυτούς που αποκηρύσσουν τη γλουτένη, δεν ξέρουν καν τι ακριβώς είναι και υπάρχουν λίγες αποδείξεις ότι αυτοί που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν τελικά να επωφεληθούν απέχοντας από την πρωτεΐνη αυτή του σιταριού.
Τα φρούτα έχουν πολλή ζάχαρη
Μπορεί τα φρούτα όντως να περιέχουν φυσικά σάκχαρα, ταυτόχρονα, όμως, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Τα σταφύλια, για παράδειγμα, αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες ανά φλιτζάνι και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Κ. Το να απολαμβάνουμε τη γλυκιά γεύση είναι κάτι φυσιολογικό και το να παίρνουμε σάκχαρα από φρούτα, αντί για επεξεργασμένα γλυκά είναι έξυπνη επιλογή, τονίζει η διαιτολόγος, τηλεπερσόνα και συγγραφέας Dawn Jackson Blatner.

Φτιαγμένο με «απλά» υλικά
Ακούμε πολύ συχνά για διάφορα προϊόντα ότι παρασκευάζονται με απλά υλικά, που μπορούμε να δούμε και να προφέρουμε εύκολα. Αυτές οι τροφές, όμως, είναι συνήθως γκουρμέ παγωτά, μπισκότα, γλυκά, βούτυρο ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν λίγα συστατικά. Το πρόβλημα είναι, σύμφωνα με την Julie Upton, ότι όλα αυτά τα προϊόντα συνήθως δεν έχουν κάποιο διατροφικό όφελος και αποτελούνται πολύ συχνά από ζάχαρη, αλάτι, κρέμα και λάδι, συστατικά που δεν λείπουν ούτως ή άλλως από την καθημερινότητά μας. Αν θέλετε απλά τρόφιμα με απλά υλικά, προτιμήστε αυτά με ένα συστατικό: μήλα, μπανάνες, μπρόκολο, ξηρούς καρπούς, αβγά, άπαχη πρωτεΐνη και ψάρι, για αρχή. Αποτελούν απλές τροφές, είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και σας παρέχουν μεγάλα οφέλη. 

 http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις