Τραγούδια με πρωταγωνιστή… τον Ιησού

Μεγάλη Βδομάδα και το αίσθημα κατάνυξης είναι διάχυτο. Πολλοί ήταν φυσικά και οι μουσικοί που εμπνεύστηκαν από τη ζωή και το έργο του Θεανθρώπου και τον χρησιμοποίησαν ως βασικό θέμα των τραγουδιών τους.

Personal Jesus- Depeche Mode
Το τραγούδι αυτό που είναι ένα από τα μεγαλύτερα hits των Depeche Mode και είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο “Elvis and Me”,  ένα βιβλίο της χήρας του Elvis Presley, Priscilla, στο οποίο εξιστορούσε τη ζωή της με τον Βασιλιά. Όπως ανέφερε ο Martin Gore, είναι ένα τραγούδι για το να είναι κάποιος ο Θεός κάποιου άλλου, να του δίνει ελπίδα και να τον φροντίζει. Είναι για το πώς ο Elvis Presley ήταν ο άντρας και ο μέντορας της Priscilla, κάτι που συμβαίνει συχνά στις ερωτικές σχέσεις.
Jesus Christ Pose- Soundgarden
Ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των Soundgarden και του grunge κινήματος γενικότερα, μιλάει για την τάση των ανθρώπων να χρησιμοποιούν θρησκευτικά σύμβολα, και κυρίως τον Χριστό, για να δείξουν ότι είναι και αυτοί κάποιου είδους μάρτυρες, φωτογραφίζοντας έτσι τον τραγουδιστή των Jane’s Addiction, Perry Farrell.
Sympathy For The Devil- The Rolling Stones
Μιλώντας ως ο Εωσφόρος, ο Mick Jagger μας συστήνεται, και αναφέρει ότι βρισκόταν δίπλα μας, από την αρχή του κόσμου, ακόμα και όταν ο Ιησούς έζησε τις στιγμές της αδυναμίας και του πόνου, και ήταν η δική του παρέμβαση που έκανε τον Πόντιο Πιλάτο να νίψει τας χείρας του.  Πριν από όλες τις καταστροφές της ανθρωπότητας, ο Διάβολος καυχιέται στο κομμάτι για το πώς έκανε τον Ιησού να περάσει την εβδομάδα των Παθών και στη συνέχεια να βρει τον θάνατο στον σταυρό.  Jesus Was an Only Son- Bruce Springsteen
To “Αφεντικό”, αναφέρεται σε αυτό το κομμάτι, στην ανθρώπινη πλευρά του Ιησού, και στη σχέση με τη μητέρα του, τη Μαρία. Η παθιασμένη ερμηνεία του Springsteen κάνουν το άκουσμα συγκλονιστικό.
The Ballad Of John & Yoko-The Beatles
Το κομμάτι αυτό γράφτηκε στο μήνα του μέλιτος του Lennon και της Ono, στο οποίο ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη, είχαν διάφορα μπλεξίματα με το νόμο, ζήσανε ένα συνεχές κυνηγητό με τους φωτογράφους και σκηνοθέτησαν και την ιδιότυπη, πασίγνωστη “performance”,  “Bed In For Peace”. Για τον Lennon, όλη αυτή η ένταση τον έκανε να νιώθει σα να κουβαλάει ένα σταυρό.

Ροζίνα Αράπη
http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις