FAZ: πόσο κοστίζει η διάσωση της Ελλάδας

Ειδικοι εκτιμουν οτι το κοστος για τη Γερμανια θα ειναι απο 40 εως 85 δισεκ. ευρω

Το ερώτημα "τι θα συμβεί στην περίπτωση στάσης πληρωμών από την πλευρά της Ελλάδας;" επιχειρεί να απαντήσει η Frankfurter Allgemeine, συμπεραίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα κοστίσει ακριβά στη Γερμανία.
Η γερμανική εφημερίδα αρχικά σημειώνει ότι μέχρι στιγμής, η διάσωση της Ελλάδας έχει κοστίσει στους διεθνείς πιστωτές 240 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς ωστόσο ο Γερμανός φορολογούμενος να έχει επηρεαστεί από το κόστος μέχρι στιγμής, καθώς, όπως σημειώνεται, τα χρήματα προήλθαν από τη γερμανική, κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.
Η FAZ επικαλείται τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η αποπληρωμή των χρημάτων που έχει δώσει το Βερολίνο στην Αθήνα ξεκινά το 2020, και μάλιστα, για ένα μέρος του χρέους, η αποπληρωμή ξεκινά το 2023.
Στο σενάριο της ελληνικής στάσης πληρωμών η εφημερίδα απαντά ότι κάτι τέτοιο θα κοστίσει ακριβά στη Γερμανία. 
Όπως εξηγεί η Frankfurter Allgemeine, από τα σχεδόν 142 δισεκ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα μέσω του ΕΤΧΣ, το 27% ανήκει στη Γερμανία. Επίσης από τα διμερή δάνεια που έλαβε η Αθήνα από τις χώρες της ΕΕ, συνολικού ύψους άνω των 52,9 δισεκ. ευρώ, περίπου το ένα τέταρτο προήλθαν από το γερμανικό κράτος. Σε αυτά προστίθενται τα 35,4 δισεκ. ευρώ από το ΔΝΤ. Συνολικά, η Γερμανία έχει συνεισφέρει στη διάσωση της Ελλάδας περίπου 65 δισεκ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, αυτό θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες στους πιστωτές της. Ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ εκτιμά ότι το κόστος για τη Γερμανία θα είναι 40 με 50 δισεκ. ευρώ. Πρόκειται για ένα κόστος το οποίο μπορεί να αντέξει η Γερμανία, σημείωσε ο ίδιος.

Χανς Βέρνερ Ζιν: Ξεχάστε τα χρήματα, η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν, είναι πεπεισμένος ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν μπορεί να αποφευχθεί: "Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Τα χρήματα δεν θα επιστραφούν, μπορούμε να τα ξεγράψουμε".
"Η Γερμανία θα έχει απώλειες έως 85 δισεκ. ευρώ. Αν συνεχίσουμε να δίνουμε το ένα πακέτο διάσωσης μετά το άλλο, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο", υπογράμμισε.

 http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις