Mια φορά και ένα καιρό...

alt
Μια φορά και ένα καιρό...  περιμέναμε να φτάσει χάραμα Κυριακής για να κατέβουμε, στον ομφαλό της ενημέρωσης, την Ομόνοια, να χαζέψουμε στους πάγκους των εφημεριδοπωλών και να διαλέξουμε «φρέσκα» κυριακάτικα φύλλα.
Το πρωινό μας έβρισκε να απολαμβάνουμε τον καφέ συντροφιά με την ανάγνωση της εφημερίδας σε μια ιερή τελετουργία.
Σήμερα, οι εραστές αυτής της συνήθειας λιγόστεψαν δραματικά και μάλλον όσοι απέμειναν είναι εκείνοι που λόγω ηλικίας δεν ανέβηκαν στο τρένο της εξέλιξης.


Πλέον ο υπολογιστής έχει τον πρώτο λόγο στην καλημέρα και την επαφή με τον "έξω" κόσμο. Μακριά από το τραπέζι της κουζίνας ή τον καναπέ, απομονωμένοι, συχνά μαλώνοντας με τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού για το ποιος θα πλοηγηθεί πρώτος... Θυμίζει τόσο την εποχή που κάθε οικογένεια είχε μόνο ένα αυτοκίνητο και όλοι το ήθελαν με την ίδια επιτακτικότητα...   
Η επίσκεψη στο περίπτερο ή στα ψιλικά της γωνίας, μοιάζει με κιτρινισμένη φωτογραφία, αφού μια συνεχώς διογκούμενη μερίδα προτιμά το Ιντερνετ, την ηλεκτρονική ειδησεογραφία και την επικοινωνία με ηλεκτρονική μορφή, με τις νεότερες ηλικίες να σαρώνουν σε γνώση σαν να γεννήθηκαν εξοικειωμένοι με το σερφάρισμα.
Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι για 9 στους 10 νέους το διαδίκτυο δεν είναι απλά παιχνίδια ήfacebook, αλλά πρόκειται για την στο έπακρο αξιοποίηση των δυνατοτήτων ως βασικό μέσο επικοινωνίας.

Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, σε 800 σχολεία υπάρχουν περισσότερα από 5.000 εκπαιδευτικά ιστολόγια, τα οποία έχουν φτιαχτεί από μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και διαβάζονται από 95.000 μοναδικούς επισκέπτες κάθε μήνα.
Με μεγάλο ποσοστό γονέων ωστόσο να παραπονείται, τόσο για τον χρόνο που διαθέτουν οι μαθητές μπρος στον υπολογιστή, όσο και για τους κινδύνους από την πλοήγηση. Το γεγονός αποδίδεται στον χαμηλό βαθμό εξοικείωσής τους με το Ιντερνετ.
Αυτή η ηλικιακή ομάδα κινείται πιο συντηρητικά στη χρήση του διαδικτύου, αρκείται σε αποστολή-λήψη μηνυμάτων, αναζήτηση πληροφοριών, ανάγνωση ειδησεογραφίας... με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον ηλεκτρονικό Τύπο κατά τις πρωινές ώρες, μεταξύ 9-12 το μεσημέρι.
Για τις νεαρότερες ηλικίες οι συγκεκριμένες ώρες παρουσιάζουν κάμψη, λόγω των σχολικών υποχρεώσεων, φουλάρουν όμως από το απόγευμα. 
«Γονείς» του Διαδικτύου θεωρούνται οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες, UCLA, οι οποίοι συνέδεσαν με ένα καλώδιο μήκους 4,5 μέτρων δύο υπολογιστές.
Και ζήσαμε εμείς καλά και οι νεότεροι... καλύτερα; 

Λαμπρινή Κατσαβάρου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις