Γιατί το Γκρίνουιτς είναι το κέντρο της παγκόσμιας ώρας;
Ώρα Γκρίνουιτς, σημείο μηδέν! Και γιατί παρακαλώ; Δεν έγινε τυχαία... Δείτε στη συνέχεια...
Όταν λοιπόν δημιουργήθηκε το παρατηρητήριο του Γκρίνουιτς το 1675, δεν ήταν η κύρια αρμοδιότητά να καταγράφει τον χρόνο, αλλά να επιλύει προβλήματα που αφορούν το γεωγραφικό μήκος της θάλασσας.
Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να επαληθεύσουν την εικασία ότι ο ρυθμός περιστροφής της Γης είναι σταθερός.
Για να το επιτύχουν αυτό, χρησιμοποίησαν 2 εκκρεμή - ρολόγια. Έτσι ξεκίνησε η καταγραφή του χρόνου στο Γκρίνουιτς.
Γκρίνουιτς χρόνοςΧρησιμοποιώντας αυτά τα ρολόγια ως σημείο αναφοράς, έφτιαξαν χάρτες με τα άστρα, για να εντοπίσουν τυχόν μετατοπίσεις των άστρων.
Έτσι αποφάνθηκαν (λανθασμένα) ότι η περιστροφή της Γης είναι σταθερή και έφτιαξαν ναυτικούς χάρτες για όλα τα γεωγραφικά μήκη, με σημείο αναφοράς το Γκρίνουιτς.
Μέχρι το 1770, όλοι οι θαλασσοπόροι τους χρησιμοποιούσαν. Οπότε, όταν έφτασε η ώρα να επιλέξουν τον πρώτο μεσημβρινό (Γεωγραφικό μήκος 0) η επιλογή ήταν προφανής: Το Γκρίνουιτς!
Έγινε το σημείο εκκίνησης τόσο για το γεωγραφικό μήκος όσο και για το χρόνο.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε επίσημα από την Μεσημβρινή Διάσκεψη (Meridian Conference), που πραγματοποιήθηκε στη Washington το 1884.
Πολλά χρόνια μετά, στη δεκαετία του 1940, ανακάλυψαν ότι η Γη μείωνε ή αύξανε ταχύτητα. Επομένως ο ουρανός κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν παρέμενε σταθερός.
Γκρίνουιτς παγκόσμια ώρα
Το 1986, η συντονισμένη παγκόσμια ώρα (UTC) έγινε η προτιμώμενη παγκόσμια ώρα. Ο συντονισμός της γίνεται στο Παρίσι και βασίζεται στις μετρήσεις ρολογιών σε 25 χώρες του κόσμου.
Πηγή
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου