Γιατί το Γκρίνουιτς είναι το κέντρο της παγκόσμιας ώρας;




Ώρα Γκρίνουιτς, σημείο μηδέν! Και γιατί παρακαλώ; Δεν έγινε τυχαία... Δείτε στη συνέχεια...

Όταν λοιπόν δημιουργήθηκε το παρατηρητήριο του Γκρίνουιτς το 1675, δεν ήταν η κύρια αρμοδιότητά να καταγράφει τον χρόνο, αλλά να επιλύει προβλήματα που αφορούν το γεωγραφικό μήκος της θάλασσας.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να επαληθεύσουν την εικασία ότι ο ρυθμός περιστροφής της Γης είναι σταθερός.

Για να το επιτύχουν αυτό, χρησιμοποίησαν 2 εκκρεμή - ρολόγια. Έτσι ξεκίνησε η καταγραφή του χρόνου στο Γκρίνουιτς.

Γκρίνουιτς χρόνοςΧρησιμοποιώντας αυτά τα ρολόγια ως σημείο αναφοράς, έφτιαξαν χάρτες με τα άστρα, για να εντοπίσουν τυχόν μετατοπίσεις των άστρων.

Έτσι αποφάνθηκαν (λανθασμένα) ότι η περιστροφή της Γης είναι σταθερή και έφτιαξαν ναυτικούς χάρτες για όλα τα γεωγραφικά μήκη, με σημείο αναφοράς το Γκρίνουιτς.

Μέχρι το 1770, όλοι οι θαλασσοπόροι τους χρησιμοποιούσαν. Οπότε, όταν έφτασε η ώρα να επιλέξουν τον πρώτο μεσημβρινό (Γεωγραφικό μήκος 0) η επιλογή ήταν προφανής: Το Γκρίνουιτς!


Έγινε το σημείο εκκίνησης τόσο για το γεωγραφικό μήκος όσο και για το χρόνο.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε επίσημα από την Μεσημβρινή Διάσκεψη (Meridian Conference), που πραγματοποιήθηκε στη Washington το 1884.

Πολλά χρόνια μετά, στη δεκαετία του 1940, ανακάλυψαν ότι η Γη μείωνε ή αύξανε ταχύτητα. Επομένως ο ουρανός κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν παρέμενε σταθερός.

Γκρίνουιτς παγκόσμια ώρα

Το 1986, η συντονισμένη παγκόσμια ώρα (UTC) έγινε η προτιμώμενη παγκόσμια ώρα. Ο συντονισμός της γίνεται στο Παρίσι και βασίζεται στις μετρήσεις ρολογιών σε 25 χώρες του κόσμου.

Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις