Μαγικό ή απλά... παράδοξο;

Ο χρόνος είναι το πιο όμορφο παράδοξο

 

Αν έχεις δει τον ουρανό ένα οποιοδήποτε βράδυ, έχεις καταφέρει να δεις πίσω στον χρόνο. Κάποια από τα αστέρια που θαυμάζουμε, κάνοντας σκέψεις και όνειρα, είναι, ήδη, νεκρά. Είναι τόσο μακριά που το φως από αυτά χρειάζεται χιλιετίες για να φτάσει σε εμάς. Άρα, η εικόνα που βλέπουμε σήμερα, δείχνει πώς ήταν κάποτε, όχι πώς είναι.
Μαγικό ή απλά... παράδοξο;
Ο χρόνος είναι το πιο όμορφο παράδοξο
Ο χρόνος είναι μία ιδιαίτερη έννοια. Πάνω από όλα, είναι σχετικός. Τι είναι παρελθόν; Αυτό που συνέβη δέκα χρόνια πριν, η στιγμή κατά την οποία πληκτρολογήθηκε το προηγούμενο γράμμα από αυτό που διαβάζεις, ή και τα δύο; Μήπως τα πάντα είναι παρελθόν, σε σχέση με ό,τι μας αφορά; 
Αντιστοίχως, τι είναι μέλλον; Δεν είσαι, μήπως, ήδη στο μέλλον του εαυτού σου, όταν εκείνος ξεκίνησε να διαβάζει αυτήν την πρόταση; Και μέχρι να φτάσεις στο τέλος της παραγράφου, δεν θα είσαι πιο μπροστά στη νοητή γραμμή του χρόνου, σε σχέση με τώρα; Και τώρα; 
Μπορείς, ακόμα, να πεις, ότι ο καθένας υπάρχει μόνο στο παρόν. Κάθε στιγμή που περνά σε αυτόν τον κόσμο, βρίσκεται στο δικό του παρόν. Ναι, η στιγμή πριν 5 λεπτά ανήκει στο παρελθόν, αλλά δεν τη ζει τώρα, και όταν την έζησε, τη ζούσε στο παρόν.
Μπέρδεμα, το οποίο τα "θνητά" μας μυαλά αδυνατούν να ξεδιαλύνουν. Χρειάζεται να ανεβάσουν στροφές σε ανώτερα επίπεδα, να κάνουν βουτιά σε βαθύτερη γνώση, και ακόμα και τότε, χρειάζεται να αντέξουν στον παραλογισμό της μεγάλης σοφίας, για να βρουν το νόημα.
Ο χρόνος είναι το πιο όμορφο παράδοξο
Οπότε, ίσως να είναι πιο εύκολο για εμάς να φανταζόμαστε και να ερμηνεύουμε τον χρόνο με πιο απλούς όρους. Σήμερα, ζούμε στο παρόν. Το χθες είναι παρελθόν. Το αύριο είναι το μέλλον. Και αν θέλουμε, επεκτείνουμε αυτές τις περιόδους σε δεκαετίες ή αιώνες. Μέχρι εκεί.
Μπορούμε, όμως, να κάνουμε όνειρα ότι μια μέρα ο άνθρωπος θα καταφέρει να ταξιδέψει στον χρόνο. Και θα ήταν ψέμα να πει κανείς ότι δεν έχει σκεφτεί τι θα έκανε, αν είχε τη δυνατότητα να γυρίσει πίσω ή μπροστά τους δείκτες στο ρολόι της ζωής του.
Ταξίδι στον χρόνο. Αυτό κι αν είναι μπέρδεμα! Είναι εφικτό; Υπάρχουν συμπαντικοί νόμοι που το περιορίζουν; Κι αν ταξιδέψω στο παρελθόν, μπορώ να συναντήσω τον νεαρότερο εαυτό μου; Μπορώ να ταξιδέψω όσο μακριά θέλω στο μέλλον;
Τέτοιες ερωτήσεις έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση αυτών που ονομάζουμε "τα παράδοξα του χρόνου". Ερωτήσεις οι οποίες, με βάση τη σύγχρονη γνώση, έχουν φαινομενικά μόνο παράδοξες απαντήσεις. Μερικές από αυτές είναι:
Αν κάποιος άνθρωπος ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και σκοτώσει, για παράδειγμα, τη μητέρα του πριν τον γεννήσει ή τον παππού του πριν γνωρίσει τη γιαγιά του, δεν σημαίνει ότι έτσι, ο ίδιος δεν έχει υπάρξει ποτέ; Επομένως, πώς μπόρεσε να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο για να σκοτώσει;
Ο χρόνος είναι το πιο όμορφο παράδοξο
Αν κάποιος άνθρωπος ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και συναντήσει τον εαυτό του, δεν θα έπρεπε πριν ξεκινήσει το ταξίδι πίσω στον χρόνο να έχει ανάμνηση της στιγμής που όντας νεότερος είχε γνωρίσει τον εαυτό του από το μέλλον; 
Μπορεί κάποιος άνθρωπος να ταξιδέψει στο μέλλον, φτάνοντας σε μία στιγμή του χρόνου η οποία ξεπερνά τη χρονιά του θανάτου του; Αν ένας άνθρωπος από το 2015, ταξιδέψει στο 2100, αλλά έχει πεθάνει το 2080, πάει να πει ότι το 2100 θα είναι και νεκρός και ζωντανός;
Τα παράδοξα είναι αμέτρητα, και ουσιαστικά πραγματεύονται το ίδιο πράγμα. Η επιστήμη έχει επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ακόμα και η επιστημονική και φιλοσοφική κοινότητα είναι μπερδεμένη.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ταξίδι στον χρόνο είναι λογικά αδύνατο να συμβεί ποτέ. Άλλοι λένε ότι μπορεί κανείς να ταξιδέψει στον χρόνο, καθώς το σύμπαν θα εμποδίζει την πραγματοποίηση οποιασδήποτε πράξης που αλλάζει το παρόν του ταξιδευτή.
Υπάρχει, επίσης, η ιδέα των ατελείωτων παράλληλων σύμπαντων, η οποία λέει ότι κάθε πιθανό συμβάν στο παρελθόν ή στο μέλλον υπάρχει ήδη, σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε μία παράλληλη πραγματικότητα.
Μία ακόμα θεωρία είναι εκείνη που ορίζει τον χρόνο ως διάσταση και τον κόσμο ως ένα "block" τεσσάρων διαστάσεων, αντί ενός τρισδιάστατου χώρου ο οποίος επηρεάζεται από το πέρασμα του χρόνου. 
 Τι είναι χρόνος; Πώς μας επηρεάζει; Έχει σημασία; Και ποια είναι, τελικά, η ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο;

 http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις