Πως να ξεχωρίζουμε τις ωφέλιμες από τις βλαβερές τροφές.

Η υγεία μας εξαρτάται από τις τροφές που τρώμε. Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν όλες οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες που έγιναν για την καταπολέμηση των ασθενειών. Για να εξασφαλίσουμε την πολυπόθητη υγεία μας, πρέπει να πάρουμε την ευθύνη της διατροφής στα χέρια μας. Πρέπει να ελέγχουμε όλες τις τροφές που τρώμε, πρέπει ν’ αποκτήσουμε όλες τις γνώσεις που χρειάζονται για να ξεχωρίζουμε τις ωφέλιμες από τις βλαβερές τροφές.

Ποιές είναι οι βλαβερές τροφές που πρέπει να φύγουν απ’ το τραπέζι μας επειδή προκαλούν καρκίνο και άλλες αρρώστειες.
1) Οι βιομηχανοποιημένες τροφές επικεφαλής των οποίων βρίσκονται η άσπρη ζάχαρη και τα προϊόντα του άσπρου αλευριού. Από τις τροφές αυτές έχουν αφαιρεθεί πολύτιμες βιταμίνες και τα περισσότερα μεταλλικά άλατα. Ο οργανισμός μας για να αφομοιώσει τα συστατικά των τροφών αυτών αναγκάζεται να «κλέψει» τις βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα που λείπουν, από τα αποθέματα που διαθέτει. Έτσι δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην υγεία μας και εμφανίζονται οι διάφορες εκφυλιστικές αρρώστιες (καρκίνος, καρδιοπάθειες, αρθριτικά, διαβήτης δυσκοιλιότητα κλπ.)

2) Οι παστεριωμένες και νεκρές τροφές. Τ’ αλλαντικά, τα παστά, οι κονσέρβες το κρέας και τά ψάρια. Αυτές οι τροφές πρέπει να φύγουν από το τραπέζι μας γιατί έχει αποδειχτεί ότι δημιουργούν αρρώστιες και χειροτερεύουν τις υπάρχουσες. Η κρεατοφαγία άλλωστε έρχεται σε αντίθεση με το νόμο τηο αγάπης. Το «ου φονεύσεις» ισχύει και για τα ήμερα και άκακα ζωντανά που τρώμε. Η αγάπη που πρέπει να έχουμε στα ζώα και η κρεοφαγία είναι έννοιες αντίθετες, δεν είναι δυνατό να συμβιβασθούν. Βέβαια άν βρεθούμε σε ανάγκη, αν πέσει καμμιά πείνα θα φάμε απ’ όλα για να επιζήσουμε. Τη στιγμή όμως, που μας προσφέρονται ένα σωρό άλλες υγιεινές και ωφέλιμες τροφές, γιατί να τρώμε ακατάλληλες και βλαβερές τροφές; γιατί να παραβαίνουμε την εντολή «ου φονεύσεις»;

3) Όλα τα «αναψυκτικά» που προσφέρονται σε μποτίλιες η σε κονσέρβες (δεν τα κατονομάζουμε ειδικά γιατί δεν εξαιρείται κανένα). Πολλά από αυτά, έστω και αν δεν έχουν χημικά συντηρητικά, απορίπτονται γιατί συσκευάζονται μέσα σε μεταλλικά κουτιά η σε χαρτοκούτια με επένδυση πλαστικού ή αλουμινόχαρτου η οποία είναι πολύ ανθυγιεινή. Να πίνετε χυμούς μόνο από φρέσκα φρούτα εποχής (πορτοκάλια ρόδια σταφύλλια κλπ.). Φτιάξτε ένα τέτοιο χυμό και συγκρίνετε τον με ένα κονσερβοποιημένο και πέστε μας μετά άν έχουμε δίκιο.

Υγιεινές τροφές που πρέπει να προστεθούν στο τραπέζι μας.

Διώχνοντας απ’ το τραπέζι μας τις βλαβερές τροφές που σας περιγράψαμε παρά πάνω, στη θέση τους πρέπει να βάλουμε μια σειρά από άλλες υγιεινές τροφές οι οποίες είναι οι εξής:

1) Οι ξηροί καρποί, (αμύγδαλα, καρύδια, φυστίκια, φουντούκια, κουκουνάρι κλπ). Πρόκειται για μιά εξαιρετική τροφή που όμως είναι περιφρονημένη και ξεχασμένη απ’ τον σημερινό άνθρωπο. Περιέχουν τα πάντα, ό,τι χρειαζόμαστε για υγεία και μακροζωία. Πρωτεΐνες 15-30%, λάδι (λίπος) σε ποσοστό 40-60% και το λάδι αγνό, αιθέριο, που δέν έχει επέμβει ανθρώπινο χέρι να το νοθεύσει και να το καταστρέφει. Περιέχουν ακόμη υδατάνθρακες, σε ποσοστό 15 - 20% Είναι ένα συστατικό που δίνει δυνάμεις, ένέργεια να κινηθούμε, να εργαστούμε κλπ. Αυτό το συστατικό λείπει απ’ το κρέας και τις άλλες ζωικές τροφές. Επίσης οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλές βιταμίνες και αφθονία μεταλλικών αλάτων. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως. Οι ξηροί καρποί για να είναι ωφέλιμοι πρέπει να είναι ωμοί και φρέσκοι. Αν ψηθούν και αλατιστούν καταστρέφονται τα συστατικά τους, μας τα τρώει η φωτιά και το αλάτι. Πως τρώγονται οι ξηροί καρποί. Πολλοί παραπονιούνται ότι οι ξηροί καρποί τους δημιουργούν βάρος στο στομάχι. Ναι, όταν έχουν φάει ένα φόρτωμα και προσθέσουν και από πάνω ξηρούς καρπούς, ασφαλώς θα είναι βαρείς. Οι ξηροί καρποί δεν είναι τροφή για συμπλήρωμα άλλων τροφών, είναι αυτοτελής κυρία τροφής Πρέπει να τους τρώμε νηστικοί, προτιμότερο μουσκεμένους απ’ το βράδυ, αφαιρών- τας την εξωτερική φλούδα (ιδίως απ’ τα αμύγδαλα απ’ τα οποία αφαιρείται δύσκολα). Συνδυάζονται με ξερά φρούτα (σύκα - σταφίδες - δαμάσκινα κλπ) φρέσκα φρούτα, (ιδίως τα μήλο), όπως και λίγο ψωμί και τσάι με μέλι. Το τσάι να γίνεται μέ τσάι του βουνού, φασκόμηλο χαμόμηλι κλπ. Ένα γεύμα την ημέρα πρέπει ν’ αποτελείται απ’ τις πάρα πάνω τροφές που σας αναφέραμε. Προσέχτε όμως να μη τρώτε μεγάλες ποσότητες γιατί οι ξηροί καρποί είναι δυνατή τροφή. Η ποσότητα εξαρτάται απ’ το στομάχι που έχετε, την όρεξη, τη δουλειά που κάνετε κλπ. Βάλτε στο πρόγραμμα τους ξηρούς καρπούς. Στην αρχή ίσως και να μη σας πολυαρέσουν, αν επιμείνετε όμως, πολύ σύντομα το στομάχι σας θ’ αναγνωρίσει τους λησμονημένους και αγαπημένους φίλους του και θα τους καλοδέχεται.

2) Τα δημητριακά (Ρύζι, στάρι, καλαμπόκι, σίκαλι, κριθάρι κλπ). Οι άνθρωποι απ’ τους αρχαίους χρόνους γνώριζαν την μεγάλη αξία των δημητριακών. Ονομάστηκαν δημητριακά προς τιμή της θεάς Δήμητρας που ήταν θεά της Γεωργίας. Η επιστήμη σήμερα, επιβεβαιώνει τη μεγάλη αξία των δημητριακών. Η χημική ανάλυση του καρπού των δημητριακών, αποδεικνύει ότι τα προϊόντα αυτά περιέχουν: Πρωτεΐνες 7-15% , υδατάνθρακες 50-70%, λίπος 1 - 5%, άφθονες βιταμίνες (A Β Ε) και πολλά μεταλλικά άλατα. (Φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, νάτριο μαγνήσιο κλπ) Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι τα χημικά συστατικά του ανθρωπίνου σώματος, είναι περίπου τα (δια, μ’ εκείνα των καρπών των δημητριακών. Ο σημερινός όμως άνθρωπος αγνοώντας τη μεγάλη αξία των δημητριακών, εγκατέλειψε αυτή τη θεόσταλτη τροφή και τη θεώρησε ότι είναι κατάλληλη μόνο για τα ζώα. Τα ζώα καλοτρέφονται και ο ίδιος τρέφεται με τα σκουπίδια που παράγουν οι βιομηχανίες, γεμάτα με καρκινογόνο δηλητήρια. Η ανάγκη της υγείας όμως, πολύ σύντομα θα μας υποχρεώσει να επανέλθουμε στις εξαιρετικές αυτές τροφές. Όσο γρηγορότερα το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα.

Πως μαγειρεύονται Είναι καλύτερα να τα μουσκεύουμε από το βράδυ. Το πρωί να τα πολτοποιούμε στο μίξερ και κατόπι να τα μαγειρεύουμε εκτός από το ρύζι το οποίο δεν χρειάζεται πολτοποίηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως. Το ρύζι πρέπει να είναι ανεπεξέργαστο. Για να γίνουν πιό νόστιμα προσθέτουμε κρεμύδι, μαϊντανό άνιθο, ρίγανι, ντοματα κλπ. Τα δημητριακά μαγειρεύονται τα καθένα χωριστά ή και σε συνδυασμούς μεταξύ τους, π.χ. στάρι, κριθάρι καλαμπόκι μαζί. Αν έχουμε μύλο μπορούμε να τα κάνουμε αλεύρι και να τα μαγειρεύουμε. Ανάλογα με το άλεσμα χονδρό - ψιλό μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά είδη φαγητών. 3 -4 γεύματα την εβδομάδα πρέπει να αποτελούνται από δημητριακά.

3) Τα όσπρια (Φακές, φάβα, φασόλια, ρεβύθια κ.λ.π.) Τα όσπρια είναι μιά πλήρης τροφή, περιέχουν πρωτεΐνες 24-35%, λίπος 2-18% , υδατάνθρακες 35-60%, άφθονες βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Επειδή είναι πολύ δυνατή τροφή για να μη βαρυστομαχιαζουμε θα πρέπει να προσέχουμε τα εξής: * Να τα μουσκεύουμε πρώτα και μετά να τα μαγειρεύουμε * Να μη τρώμε μεγάλες ποσότητες (όχι γεμάτο το πιάτο) * Να μη ρίχνουμε πολύ λάδι (το λάδι δεν χωνεύει εύκολα). * Να μη τρώμε ψωμί μαζί με τα όσπρια. * Να τα μασάμε πολύ καλά. Αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να μας είναι βαριά, αυτό σημαίνει ότι έχουμε κουράσει πολύ το στομάχι και θα πρέπει λίγο να το ξεκουράσουμε.

4) Τα λαχανικά και οι βολβοί των λαχανικών. Τα λαχανικά είναι μιά πολύ ωφέλιμη τροφή και πρέπει να πάρουν μια πολύ καλή θέση στο τραπέζι μας. Πρώτα-πρώτα μια καλή σαλάτα αποτελούμενη απο λάχανο, μαρούλι ψιλοκομμένο καρότο, πατζάρι, λίγο μαϊδανό, άνιθο, λαδολέμονο χτυπημένο, ρίγανι κλπ, δεν πρέπει να λείπει απ’ το τραπέζι μας. Πολύ ωφέλιμο, είναι και οι βολβοί των λαχανικών όπως οι πατάτες, τα κρεμμύδια τα καρότα και τα πατζάρια. Πολύ νόστιμα γίνονται όταν μαγειρευτούν μαζί οι πατάτες τα κρεμμύδια και τα καρόττα με λίγη δάφνη, λίγη ντομάτα, μαϊδανό και ρίγανη. 2 γεύματα την εβδομάδα πρέπει να φτιάχνουμε μ’ αυτές τις τροφές.

Αυτές είναι οι κυριότερες κατηγορίες των υγιεινών τροφών.Οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα δημητριακά περιέχουν εκλεκτή ποιότητα πρωτεΐνης με όλα τ’ απαραίτητα αμινοξέα.

Για τα φρούτα δεν αναφέραμε τίποτε, γιατί λίγο-πολύ, όλοι τρώμε φρούτα. Όταν όμως ακολουθούμε την υγιεινή διατροφή, ή διαφορά είναι ότι τρώμε πολλά φρούτα. Μεταξύ των γευμάτων που νιώθουμε μια ελαφρά πείνα, ο καλύτερος τρόπος να ικανοποιήσουμε αυτή τη πείνα, είναι τα φρούτα. Βοηθούν στη χώνεψη του προηγούμενου γεύματος και προετοιμάζουν το στομάχι να δεχτεί το νέο γεύμα. Γι αυτό, αν αγαπάτε την υγεία σας, μη τρέχετε στα σουβλατζίδικα, στα χάμπουρκερ και στα «φαστ - φουντ» να ικανοποιήσετε την πείνα σας αλλά στα οπωροπωλεία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τροφή που τρώμε, επηρεάζει άμεσα τη σωματική και ψυχική υγεία μας.

ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις