Η αϋπνία είναι ένα συχνό πρόβλημα

Ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα και μερικές φορές δεν έχετε καταφέρει να κοιμηθείτε καθόλου; Σας συμβαίνει συχνά να διακόπτεται ο ύπνος σας στις 3:00 μετά τα μεσάνυχτα και από τότε να μη μπορείτε να κοιμηθείτε ξανά; Όποιο και αν είναι το πρόβλημα σας, δεν είστε μόνοι. Η αϋπνία είναι ένα συχνό πρόβλημα. Αποκωδικοποιήστε την, ανάλογα με την ώρα που εκδηλώνεται και αντιμετωπίστε την άμεσα.

Μεσάνυχτα

  • Το πρόβλημα: Είστε ακόμα ξύπνιοι.
  • Η αιτία: Ο πιο πιθανός λόγος είναι ότι δεν έχει ακόμη «καθαρίσει» αρκετά ο εγκέφαλος από τις σκέψεις ώστε να μπορέσετε να κοιμηθείτε, γι αυτό χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να χαλαρώσετε από ό, τι θα θέλατε.
  • Η λύση: "Μην ανησυχείτε για το γεγονός ότι είστε ξύπνιοι τέτοια ώρα, καθώς αυτό θα επιτείνει το πρόβλημα σας επειδή σας δημιουργεί πιο έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα", λέει ο ειδικός σε θέματα ύπνου δρ Νιλ Στάνλεϊ.  Αντ 'αυτού, δοκιμάστε αυτή την άσκηση για να ηρεμήσετε: εστιάστε σε ένα μέρος του σώματός σας - για παράδειγμα, το αριστερό χέρι σας - και νιώστε πώς ακριβώς το αισθάνεστε. Είναι θερμότερο ή ψυχρότερο από το δεξί; Πόσο βαρύ είναι το πάπλωμα πάνω του; Μην κάνετε τίποτα για αυτές τις σκέψεις σας, απλά αφήστε τις να έρχονται και να παρέρχονται. Ακούγεται απλοϊκό, αλλά αποσπάει το μυαλό σας και με αυτόν τον τρόπο θα ηρεμήσει ο εγκέφαλος σας, βοηθώντας σας να αποκοιμηθείτε.

Στις 3 μετά τα μεσάνυχτα

  • Το πρόβλημα: Έχετε ξυπνήσει.
  • Η αιτία: Στην πραγματικότητα, το ξύπνημα τη νύχτα είναι φυσιολογικό, το πρόβλημα είναι αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ξανά, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, όπως π.χ. ότι είχατε πιει πολλά υγρά και αναγκάζεστε να επισκεφτείτε την τουαλέτα για να κάνετε την ανάγκη σας ή ένας εφιάλτης που διατάραξε τον ύπνο σας.
  • Η λύση:Προσπαθήστε να αντιμετωπίστε την αιτία που σας κάνει να ξυπνάτε, λένε οι ερευνητές. Μην πίνετε πολύ νερό ή υγρά κάποιες ώρες πριν πέσετε για ύπνο ώστε να μην ξυπνάτε συχνά για να πάτε στην τουαλέτα. Ένα άλλο πρόβλημα που σας ξυπνάει μέσα στο βράδυ θα μπορούσε να είναι οι κράμπες τις νυκτερινές ώρες. Στην περίπτωση αυτή φροντίστε να μην λείπουν από τον οργανισμό σας το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο θα το βρείτε στα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς, το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά και το κάλιο στα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, από τη στιγμή που έχετε ξυπνήσει, ακολουθήστε την άσκηση για να ηρεμίσετε και να κοιμηθείτε ξανά περιορίζοντας το αίσθημα άγχους, το οποίο προκαλεί αϋπνία. Φροντίστε τέλος να μην τρώτε βαριά ή λιπαρά γεύματα αργά το βράδυ γιατί σύμφωνα με μελέτες μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας και να σας κάνουν να βλέπετε εφιάλτες. Ακόμη μπορεί να σας προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Τι σας κρατάει ξύπνιους στις 5 το πρωί;

Στις 5 το πρωί

  • Το πρόβλημα: Ξυπνάτε νωρίτερα
  • Η αιτία: Ορισμένες ανεπαίσθητες μορφές θορύβου όπως είναι ο ήχος του ρολογιού που βρίσκεται δίπλα σας ή οι ήχοι που παράγουν οι διάφορες ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας με αποτέλεσμα να ξυπνάτε πιο νωρίς από ο,τι θα έπρεπε, λένε οι ειδικοί.
  • Η λύση: Κοιμηθείτε με έναν ανεμιστήρα για να δημιουργήσετε λευκό θόρυβο - αυτό μειώνει τη διαφορά ανάμεσα στους υπόλοιπους επαναλαμβανόμενους ήχους που υπάρχουν γύρω σας με αποτέλεσμα να μην διαταράσσεται ο ύπνος σας καθώς γίνεται πιο ευχάριστα αντιληπτός από τον εγκέφαλό σας λόγω της «ομοιομορφίας» του. Εναλλακτικά μπορείτε να κοιμηθείτε με μουσική χαμηλής έντασης ρυθμίζοντας το ραδιόφωνο στον αγαπημένο σας σταθμό. Εάν ο θόρυβος δεν είναι το πρόβλημα, απλά να σηκωθείτε και να κάντε κάτι ευχάριστο, μην προσπαθήσετε να πιέσετε τον εαυτό σας να κοιμηθεί αν δεν μπορείτε. Μια καλή ιδέα είναι να αναπληρώσετε τις ώρες ύπνου που χάσατε με μια σύντομη σιέστα αργότερα μέσα στην ημέρα.
 http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις