Rock ντουέτα.

Πάντα η σύμπραξη και η συμμετοχή δύο τραγουδιστών στην ίδια σύνθεση αποτελεί ένα ενδιαφέρον γεγονός και όταν η ηχογράφηση ακούγεται συναρπαστική τότε το κοινό απλά παρακαλουθεί καθηλωμένο το μαγικό αποτέλεσμα!
Παρακάτω παραθέτουμε μερικά από τα πιο γνωστά ντουέτα ερμηνευτών που είτε γνώρισαν μεγάλη και τεράστια εμπορική επιτυχία είτε η συνεργασία τους έγραψε ιστορία λόγω του καλλιτεχνικού τους μεγέθους.
 

Lita Ford & Ozzy Osbourne: "Close My Eyes Forever
Αlbum: “Lita”  (1988)
Η τρίτη σόλο δισκογραφική δουλειά της ξανθιάς κιθαρίστριας των The Runaways, γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και ένα μεγάλος μέρος της, οφείλεται ότι προσέλαβε για μάνατζερ την πασίγνωστη Sharon Osbourne.  Το ντουέτο με τον “τρελαμένο” Ozzy ήταν ένα μεγάλο και εμπνευσμένο επικοινωνιακό κόλπο που δημιούργησε ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της μουσικής που αγαπάμε.
 

Peter Gabriel  &  Kate Bush: Don't Give Up
Αlbum: “So” (1986)
To τραγούδι αναφέρεται στην απελπισία, το άγχος και την απογοήτευση που βιώνουν οι άνεργοι πολίτες  και στην αρχή ήταν σχεδιασμένο να τραγουδηθεί από την Dolly Parton. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το φωτογραφικό άλμπουμ της Dorothea Lange με τίτλο "Migrant Mother" που αποτυπώνει αυτά τα συναισθήματα.


Run–D.M.C. & Aerosmith: "Walk This Way"
Αlbum: “Raising Hell” (1986)
Όταν κυκλοφόρησε η συγκεκριμένη διασκευή έκανε μεγάλο πάταγο και ειδικά το εκρηκτικό βίντεο κλιπ με την συμμετοχή των Steve Tyler και Joe Perry. Η πρωτότυπη εκτέλεση του κομματιού υπήρχε στο άλμπουμ “Toys in the Attic” (1975) και η επανεκτέλεση εκτόξευσε την δημοτικότητα και των δύο συγκροτημάτων φτάνοντας μέχρι το νο 4 του Billboard.

Gary Moore  & Phil Lynott: "Out in the Fields"  
Αlbum: “Run for Cover” (1985)
Η κορυφαία στιγμή δύο μεγάλων δημιουργών εκφράστηκε μέσω του συγκεκριμένου τραγουδιού και αναφέρεται στιχουργικά στην πολιτικοθρησκευτική σύγκρουση που επικρατούσε στην Ιρλανδία.
Εκπληκτικές ερμηνείες, τρομερά κιθαριστικά σόλα και μία σύνθεση που έγραψε ιστορία.


Stevie Nicks & Tom Petty: “Stop Draggin' My Heart Around”
Αlbum: “Bella Donna’ (1981)
Το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ της τραγουδίστριας των Fleetwood Mac, εκτός από το κλασσικό  “Edge of Seventeen"  περιλαμβάνει και το ντουέτο με τον Αμερικανό Tom Petty σε μία δικιά του σύνθεση μαζί με τον κιθαρίστα Mike Campbell από τους Heartbreakers. Αρχικά το κομμάτι ήταν να κυκλοφορήσει σε δίσκο του Tom Petty αλλά οι παραγωγοί του, ήθελαν και μία γυναικεία ερμηνεία οπότε έμεινε προσωρινά στο ράφι και έπειτα το είδαν να σκαρφαλώνει στο νο 3 των ΗΠΑ αυτή την φορά με την Stevie Nicks.

David Bowie & Mick Jagger: “Dancing In The Street”
Single (1985)
Οι φωνές που έχουν γράψει την δική τους ξεχωριστή ιστορία στην παγκόσμια μουσική σκηνή  διασκευάζουν ένα υπέροχο κομμάτι των Martha and the Vandellas από την δεκαετία του ’60. Τα έσοδα του σινγκλ πήγαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και το αντίστοιχο βίντεο κλιπ είναι από τα δημοφιλέστερα όλων των εποχών.


Sebastian Bach & Axl Rose: “Love is A Bitchslap”
Αlbum: “Angel Down” (2007)
Το 2007 η καριέρα των δύο ερμηνευτών βρισκόταν σε τέλμα, οπότε λίγο πριν ξαναπάρουν τα πάνω τους, ο πρώην τραγουδιστής των Skid Row καλεί τον frontman των Guns N' Roses, και αποδίδουν μαζί την διασκευή "Back in the Saddle" (Αerosmith), το "Stuck Inside" αλλά και το καταιγιστικό “Love is A Bitchslap” με τα λαρύγγια και των δύο να κλείνουν από το πάθος και την ένταση.

Mike Reno (Loverboy) & Ann Wilson (Heart): “Almost Paradise”
Αlbum:  “Footloose  Soundtrack” (1984)
Δύο μελωδικοί τραγουδιστές ενώνουν τις ερμηνευτικό τους ταλέντο και φτιάχνουν μία υπέροχη ερωτική μπαλάντα η οποία ακούγεται σε μία επιτυχημένη εφηβική ταινία της δεκαετίας του ΄80.

Bryan Adams & Tina Turner: “It’s Only Love” 
Αlbum:  “Reckless” (1984)
Το άλμπουμ που έκανε τον Καναδό ρόκερ γνωστό σε όλο τον πλανήτη, εκτός από τις γνωστές επιτυχίες περιλαμβάνει ένα δυναμικό ντουέτο με την εκρηκτική Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα. Ο ίδιος ομολογεί ότι ένιωθε δέος που συνεργάστηκε μαζί της αφού όταν ήταν πιο νεαρός πήγαινε στις συναυλίες της.


Queen & David Bowie: “Under Pressure”  
Αlbum: “Hot Space” (1982)
Η συνεργασία της θρυλικής μπάντας με τον χαμαιλέοντα της ροκ- ποπ μουσικής συνέπεσε όταν και οι δύο ηχογραφούσαν στα "Mountain Studios" στο Μοντρέ της Ελβετίας και αφού τζαμάρισαν μαζί έφερε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το "Under Pressure" (νο 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο)  βασισμένο κυρίως σε μία ιδέα του ντράμερ Roger Taylor.


Meat Loaf & Cher: “Dead Ringer For Love”  
Αlbum:  “Dead Ringer”(1981)
Η τρίτη στούντιο σόλο δουλειά του Αμερικανού καλλιτέχνη με την βοήθεια του σπουδαίου παραγωγού Jim Steinman περιλάμβανε και ένα εξαιρετικό ντουέτο με την γκλαμουράτη Cher. To τραγούδι όπως ανάφερε κι ένας κριτικός θυμίζει χαμένο track από το “Grease” ενώ στο αντίστοιχο βίντεο κλιπ, η σκηνή που και οι δύο καλλιτέχνες ανεβαίνουν πάνω στην μπάρα είναι όλα τα λεφτά!

Philip Bailey & Phil Collins: “Easy Lover”
Αlbum: "Chinese Wall (1984)
Το δυνατό τέμπο της συγκεκριμένης σύνθεσης και τα διπλά φωνητικά δύο εντελώς διαφορετικών τραγουδιστών. O Philip Bailey ήταν μέλος των  Earth, Wind & Fire (μπάντα με  soul-funk ύφος) μαζί με την ηγετική φιγούρα των  Genesis έκαναν το κομμάτι μεγάλη επιτυχία (νο 1 Αγγλία, νο 2, ΗΠΑ) και για άλλη μια φορά το βίντεο κλιπ βοήθησε ώστε το κομμάτι να αγαπηθεί ακόμη πιο πολύ.

Rob Halford and Bruce Dickinson: "The One You Love to Hate"
Αlbum: “Resurrection” (2000)
Δύο τιτάνες της heavy metal μουσικής συνεργάζονται σε ένα προσωπικό άλμπουμ του τραγουδιστή των Judas Priest που κυκλοφόρησε στις αρχές του αιώνα. Το να περιγράψεις τι ακριβώς τραγουδούν αυτοί οι δυο μεγάλοι ερμηνευτές είναι σαν να προσπαθείς να παίξεις μόνο σου άμυνα την εθνική Βραζιλίας.


Φώτης Μελέτης
http://rocktime.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις