Πόσο ακόμα θα κάνουμε υπομονή;

Το χρέος έφτασε το 179,6% μετά από επτά χρόνια πείνας και αίματος - Πόσο ακόμα θα κάνουμε υπομονή;

Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ «ΦΟΡΤΩΝΕΙ» ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ «ΠΛΑΤΗ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Μετά από επτά χρόνια Μνημονίων στα οποία μπήκαμε με 125% και μετά από ένα "κούρεμα" χρέους που βούλιαξε τα ταμεία της χώρας, το χρέος
σκαρφάλωσε σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ καταδεικνύοντας πανηγυρικά την απόλυτη αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής όλων των κυβερνήσεων με κύριο υπεήυθυνο της καταστροφής, φυσικά, τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ που έφεραν τα Μνημόνια στην χώρα το 2010 και όσους
τους στήριξαν.

Κάπου 15.000 Ελληνας αυτοκτόνησαν αυτό το χρονικό διάστημα και πολλά εκατομμύρια Ελλήνων έχασαν την εργασία τους και την ψυχική τους υγεία από το 2010 μέχρι σήμερα.

Ετσι, ενώ το χρέος της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 90,1% του ΑΕΠ ή στα 9,61 τρισ. ευρώ κατά το γ' τρίμηνο του 2016, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό από το 2012, η Ελλάδα  κατέγραψε την χειρότερη αναλογία χρέους - ΑΕΠ καθώς το ελληνικό δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 179,6% του ΑΕΠ και ανήλθε σε 311,16 δισεκατομμύρια ευρώ!

Το ελληνικό χρέος ήταν ελαφρά μειωμένο κατά 2,9 μονάδες σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, αλλά αυξημένο κατά 4,4 μονάδες συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2015, όταν δηλαδή ολοκληρωνόταν η διαπραγμάτευση για το νέο Μνημόνιο.

Τι σημαίνει αυτό επί του πρακτέου: Ότι οι δανειστές έβαλαν και άλλα βάρη στην «πλάτη» του ελληνικού και καθίσταται επιτακτική η ανάγκη σημαντικής απομείωσης του χρέους.

Για αρχή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι μια «ασπιρίνη» αλλά δεν αρκούν. Χρείαζεται να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία, όπου το χρέος έφτασε στο 133,4% του ΑΕΠ. Στην τρίτη θέση έμεινε η Ιταλία, όπου το χρέος έχει ελαφρά καθοδική τάση και «έπεσε» στο 132,7% του ΑΕΠ.

Η Ιταλία όμως εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο χρέος σε απόλυτους αριθμούς, ήτοι 2,21 τρισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας το χρέος ακόμα και των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Σημειώνεται πως σχεδόν το 80% του ελληνικού χρέους αντιστοιχεί σε δάνεια, λόγω της στήριξης που έχει λάβει από τους εταίρους της, ενώ αντίθετα μόλις το 19% αναλογεί σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Συνολικά στην ευρωζώνη, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο γ' τρίμηνο στο 90.1%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, έναντι 91,5% την ίδια περίοδο πέρυσι και 91,2% το β' τρίμηνο του 2016.

Σε ό,τι αφορά το εποχικά προσαρμοσμένο έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 1,7% του ΑΕΠ, από 1,8% την ίδια περίοδο πέρυσι.


pronews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις