Αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Αποτέλεσμα εικόνας για super league
Στις 21 Νοεμβρίου η Deloitte και η PwC παρουσίασαν μελέτη για την ανταγωνιστικότητα της Super League με τρεις προτάσεις, μία για πρωτάθλημα 16 ομάδων και δύο για πρωτάθλημα 14 συλλόγων.
Ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης Χρήστος Πανόπουλος είχε αποχωρήσει από την παρουσίαση υποστηρίζοντας ότι ανάλογες προτάσεις μπορούσαν να κάνουν και οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, προσθέτοντας ότι δεν έγινε καμία αναφορά για την αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων, που ήταν και είναι η «καυτή» πατάτα.
Η Ξάνθη λοιπόν, στις 14 Δεκεμβρίου παρουσίασε την δική της μελέτη η οποία - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή του πρωταθλήματος - είναι σχεδόν ίδια με αυτήν που έπειτα από την επεξεργασία του Βασίλη Γκαγκάτση θα πέσει στο τραπέζι στις 10 Φεβρουαρίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Super League πήρε τον πυρήνα της πρότασης της ακριτικής ομάδας, αγνοώντας την πρόταση της Deloitte και της PwC για την οποία ο συνεταιρισμός πλήρωσε ένα κάρο λεφτά (ακούστηκε το ποσό των 100.000 ευρώ) και πάνω σε αυτό το πλάνο οι 16 ΠΑΕ θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να ψηφίσουν την επόμενη ημέρα του πρωταθλήματος της Super League, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και απαιτούνται αλλαγές.
Οι ομοιότητες με την πρόταση της Ξάνθης αφορούν βασικούς τομείς όπως τα play offs, τα play out, και τον τρόπο με τον οποίο θα υποβιβάζονται οι ομάδες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν διαφορές σε ό,τι αφορά την αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων με μείωση του ποσοστού της "εμπορικότητας", ένας από τους τρεις τομείς με τους οποίους γίνεται η μοιρασιά των τηλεοπτικών εσόδων στις ομάδες (λεπτομέρειες για το τι σημαίνει αυτό στην παράγραφο 5).
Το Sport24.gr ακτινογραφεί τα εννέα σημεία των προτάσεων της Super League. Πλάνο που προτείνεται από την Super League να ισχύσει για μία τριετία προτού κριθεί. Να σημειωθεί ότι για να περάσουν οι συγκεκριμένες προτάσεις απαιτούνται 12 ψήφοι, απ'τις συνολικά 17 (16 ΠΑΕ Super League, συν μία ψήφος της ΕΠΟ). 
Αποτέλεσμα εικόνας για super league

1. ΜΕΙΩΣΗ ΟΜΑΔΩΝ

Η ανάγκη για μείωση των ομάδων στο πρωτάθλημα είναι ένα σημείο στο οποίο συμφωνούν άπαντες. Deloitte & PwC, NOVA, Ξάνθη θεωρούν ότι το πρωτάθλημα με λιγότερες από 16 ομάδες και συγκεκριμένα με 14, θα είναι πιο ανταγωνιστικό. Το συνδρομητικό μάλιστα, είχε ζητήσει η μείωση να τεθεί σε ισχύ από την περίοδο 2017-18, ένα χρόνο νωρίτερα δηλαδή από την αγωνιστική περίοδο από την οποία προβλέπεται να εφαρμοστεί σύμφωνα με την πρόταση της Super League, εφόσον αυτή βέβαια περάσει. Η NOVA είχε προτείνει οι ομάδες να μειωθούν σε 12, κάτι που δεν προβλέπεται στην πρόταση που θα τεθεί στο τραπέζι στις 10/2.

2. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΜΕΣΩ PLAY OFFS

«Οι φωνές που ακούγονται για μία νέα δομή στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι και πιο συχνές και πιο δυνατές». Με την φράση αυτή αρχίζει η εισήγηση της Super League για το πρωτάθλημα στην οποία υπάρχει πρόταση για play offs για τις θέσεις 1-4, διαδικασία στην οποία οι ομάδες θα μεταφέρουν χωρίς αλλαγές τους βαθμούς της κανονικής περιόδου. Να σημειωθεί ότι και η Ξάνθη είχε προτείνει play offs για τις θέσεις 1-4, με την διαφορά ότι ο πρωτοπόρος θα ξεκινά τους αγώνες κατάταξης με 4 βαθμούς, ο δεύτερος με δύο, ο τρίτος με 1 και ο τέταρτος  χωρίς βαθμό. Σχεδόν ίδια πρόταση δηλαδή…
Τα play offs για την ανάδειξη του πρωταθλητή είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Η πρόταση της Λίγκας όμως, περιέχει παγίδες σε ό,τι αφορά την ειδική βαθμολογία.  Στο περσινό πρωτάθλημα η διαφορά της πρώτης θέσης από την δεύτερη ήταν 30 βαθμοί, φέτος είναι στους 13. Αν οι βαθμοί μεταφερθούν αυτούσιοι υπάρχει το ενδεχόμενο οι αγώνες κατάταξης ως προς τον πρωταθλητή να είναι αδιάφοροι.
Από την άλλη... «με αυτό τον τρόπο, ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας θα χάνει την όποια διαφορά θα έχει κερδίσει στο πρωτάθλημα» υποστηρίζουν όσοι διαφωνούν με το ενδεχόμενο οι βαθμοί της κανονικής περιόδου να μην μεταφέρονται στα play offs και δεν έχουν άδικο. Το ζητούμενο λοιπόν, είναι να βρεθεί μία μέση λύση…

3. ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ 5-8

Οι αγώνες αυτοί θα έχουν έπαθλο μία θέση στην Ευρώπη μέσω της 5ης θέσης. Εφόσον όμως, ο Κυπελλούχος Ελλάδας δεν προέρχεται από τις θέσεις 1-4 (δεν συμβαίνει συχνά αλλά είναι μία πιθανότητα), τότε η 5η θέση δεν οδηγεί πουθενά.
© Παρέχεται από: 24 MediaΑυτός είναι και ο λόγος που στο συγκεκριμένο σενάριο, την περίοδο 2018-19 δεν προβλέπονται αγώνες κατάταξης! Και η πρόταση της ακριτικής ομάδας κάνει λόγο για αγώνες κατάταξης στις συγκεκριμένες θέσεις σημειώνοντας ότι ο 5ος στην βαθμολογία θα μπαίνει με 4 βαθμούς, ο 6ος με 2 βαθμούς, ο 7ος με 1 βαθμό, και ο 8ος χωρίς βαθμό
Στην πρόταση της Super League, προβλέπεται επίσης πριμοδότηση του 5ου με 260.000 ευρώ, του 6ου με 240.000 ευρώ, του 7ου με 220.000 ευρώ και του 8ου με 200.000 ευρώ από "ξεχωριστό basket ευρώ στην Super League το οποίο θα προέρχεται από extra bonus από τη NOVA, ύψους 920.000 €".

4. ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ FOOTBALL LEAGUE

Για να μειωθούν οι ομάδες σε 14 και η Super League (και η Ξάνθη) προτείνουν την περίοδο 2017-18 να υποβιβαστούν απευθείας οι τρεις τελευταίες ομάδες και η 13η να δώσει μπαράζ με την 2η της football league. Όσον αφορά την περίοδο 2018-19, προβλέπεται απευθείας υποβιβασμός για την 14η θέση και μπαράζ για την 13η με την 2η της Football League. Για την δεύτερη κατηγορία προβλέπεται επίσης μείωση των ομάδων από 18 που είναι τώρα σε 12 σε βάθος τριετίας.

5. ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

«Χωρίς τους 4 «μεγάλους» δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση, χωρίς κεντρική διαχείριση, δεν υπάρχει πρωτάθλημα. Από την άλλη, χωρίς τους «μικρούς» δεν υπάρχει επίσης πρωτάθλημα» αναφέρεται στην πρόταση της Λίγκας
Για τα τηλεοπτικά δικαιώματα προτείνεται λοιπόν, το ποσό που θα κατανέμεται ισομερώς από το 25% να ανέβει σε 40%, το ποσοστό με βάση τη βαθμολογική κατάταξη από το 25% σε 30% και παράλληλα το κριτήριο της εμπορικότητας να μειωθεί από το 50% στο 13% για τις τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ. Είναι τα τρία κριτήρια από τα οποία προκύπτουν τα λεφτά που παίρνουν οι ομάδες.
Ο συνδυασμός που προτείνεται από την Λίγκα σημαίνει ότι οι Big-4 (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ)  θα έχουν απώλειες και οι μικρομεσαίες αύξηση στα έσοδά τους. Η Ξάνθη είχε προτείνει ισομερή κατανομή των εσόδων, πρόταση που επίσης ισοδυναμεί με απώλειες των big-4 (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ,. ΑΕΚ) για τους οποίους μάλιστα, είχε προτείνει να αναλάβουν το 80% των εξόδων του συνεταιρισμού.
Επίσης, από την Super League προτείνεται και μπόνους 17% για διάφορους στόχους.

6. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Για να συμμετέχει μία ομάδα στη Super League από την περίοδο 2018-19 θα πρέπει να έχει πάρει άδεια από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ, από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και να έχει προϋπολογισμό από την οποία «θα υπάρχει εγγύηση για τη βιωσιμότητα των ομάδων». Τα δε έξοδα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 120% των εσόδων. Πρόταση που είναι προς την σωστή κατεύθυνση καθώς έτσι, θα μειωθεί ο… κίνδυνος να «σκάνε» οικονομικά, οι ομάδες κατά την διάρκεια της περιόδου και αφού προηγουμένως την μεταγραφική περίοδο έχουν κάνει οικονομική υπέρβαση. Δεν θα... διαγραφεί, όμως, ο κίνδυνος, δεδομένου ότι πολλοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι αυτή η αναλογία δεν διασφαλίζει βιωσιμότητα.

7. ΓΗΠΕΔΑ

Την σεζόν 2018-19, αναφέρεται ότι οι ομάδες θα πρέπει να έχουν ιδιόκτητο γήπεδο ή την αποκλειστική χρήση του γηπέδου. Επίσης, η έδρα της ομάδας θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά χωρητικότητας τουλάχιστον 5.000 θεατών με σύγχρονες εγκαταστάσεις (αποδυτήρια, αγωνιστικός χώρος, ηλεκτροφωτισμός κ.ο.κ.). Ειδικά για τον αγωνιστικό χώρο, τονίζεται ότι θα πρέπει να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Αν ένα από τα παραπάνω κριτήρια δεν τηρούνται, οι ομάδες δεν θα παίρνουν άδεια και δεν θα παίζουν στο πρωτάθλημα. Κριτήρια σωστά, αρκεί να εφαρμοστούν.

8. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Για τη διαιτησία, στην μετά FIFA εποχή  (όποτε αυτή λήξει), η πρόταση της Λίγκας αναφέρει ότι τα δύο από τα τρία μέλη της ΚΕΔ (ένα από τα οποία θα είναι ο πρόεδρος), θα εκλέγονται από τους διαιτητές, τους παρατηρητές και τους βοηθούς σε Α' και Β' Εθνική.
«Με τον τρόπο αυτό, ικανοποιείται σε μέγιστο βαθμό, η ανάγκη να φύγει η Διαιτησία από τον εναγκαλισμό της ΕΠΟ» τονίζεται στην πρόταση.
Στο σημείο αυτό πάντως, υπάρχει η συγκεκριμένη παράμετρος: οι διαιτητές θα επιλέγουν τους… προϊστάμενους τους που θα έχουν και την πλειοψηφία στην ΚΕΔ. Θα μπορούν για παράδειγμα (οι διαιτητές), να επιλέγουν δύο μέλη που δεν φημίζονται για την αυστηρότητα τους. Το ιδανικό θα ήταν το ένα μέλος να προτείνεται από τους διαιτητές, ένα από την ΕΠΟ και ένα μέλος από τις ομάδες. Η δημοσιοποίηση της βαθμολογίας των διαιτητών αλλά και οι ποινές διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν και ήταν επιτυχημένο μέτρο. Θα ζητηθεί ειδική άδεια από την UEFA για να εφαρμοστεί ξανά. Με την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία άλλωστε, η ΕΠΟ έχει υπογράψει συνθήκη διαιτησίας και δεν μπορεί να κάνει μονομερώς ό,τι θέλει.

9. ΕΠΟ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογικό σύστημα στην ΕΠΟ με αυξημένη εκπροσώπηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου προτείνει η Super League, πρόταση υπέρ της οποίας είχε ταχθεί και ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης στην πρόσφατη ΓΣ της Ομοσπονδίας.
H Λίγκα προτείνει σε πρωτάθλημα 14 ομάδων, η κάθε ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας να έχει τέσσερις ψήφους στις γενικές συνελεύσεις της ΕΠΟ αντί για μία. Η κάθε Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων να έχει από δύο ψήφους αντί για τρεις, η Super League ως Ενωση να έχει μία ψήφο (τώρα ως Ενωση δεν έχει), η Football League έξι (από τρεις), ο ΠΣΑΠ (Σύνδεσμος ποδοσφαιριστών) και η Ομοσπονδία προπονητών από μία.
Το εκλογικό σώμα της ΕΠΟ λοιπόν θα αποτελείται από 173 ψήφους και όχι από 181, μείωση μικρή σε ό,τι αφορά το εκλογικό σώμα. Η συμμετοχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πάντως, θα έχει αυξηθεί σε ποσοστό 33%. Μέτρο λογικό, που θα προκαλέσει τις αντιδράσεις των Ενώσεων, οι οποίες πλέον δεν θα έχουν την παντοδυναμία που είχαν τόσα χρόνια.
Παράλληλα, προτείνεται και αύξηση της εκπροσώπησης της Super League στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ με παράλληλη μείωση της εκπροσώπησης των Ενώσεων, αλλά και μείωση των Μελών Συμβουλίου που αντί για 21μελές θα αποτελείται από 15 μέλη. Κι εδώ θα υπάρξουν αντιδράσεις από της ΕΠΣ, που θα χάσουν την παντοδυναμία στα κέντρα αποφάσεων.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις