Πόσο μπορεί να αντέξει ένα έθνος;

FT: Ελληνική τραγωδία - Πόσο μπορεί να αντέξει ένα έθνος;
«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει εξαφανιστεί από τα μυαλά πολλών στην Ευρώπη, ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας ο πόνος γίνεται όλο και χειρότερος», αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times που φέρει τον τίτλο «Ελληνική τραγωδία-Πόσο μπορεί να αντέξει ένα έθνος;».

Σε ένα οδοιπορικό της εφημερίδας σε χωριά του νομού Ηλείας, ο δημοσιογράφος Henry Foy καταγράφει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι λόγω της οικονομικής κρίσης. «Κινδυνεύουμε. Όλα χειροτερεύουν. Του χρόνου θα είναι ακόμη χειρότερα. Οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν. Οι νέοι δεν μένουν εδώ. Χρειαζόμαστε βοήθεια», δηλώσει στη βρετανική εφημερίδα ο δήμαρχος και αρτοποιός Άγγελος Πετρόπουλος.

«Πρόκειται για μία έκκληση που ακούγεται ολοένα και περισσότερο σε όλη την Ελλάδα, μετά από περισσότερα από οκτώ χρόνια οικονομικής καταστροφής. Σήμερα η χώρα έχει γίνει συνώνυμο των βάναυσων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιπτώσεων που ακολούθησαν την κρίση του 2008. Η οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν στο ένα τρίτο στα χρόνια που ακολούθησαν και η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά σε πτώχευση χωρίς εξωτερική υποστήριξη: χρωστάει περίπου 320 δισεκατομμύρια ευρώ- ποσό που δεν απέχει πολύ από το διπλάσιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που είναι στα 181 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει το ρεπορτάζ των Financial Times και προσθέτει:

«οι συνέπειες μιας τέτοιας οικονομικής δυσπραγίας είναι πλέον αισθητές σε ολόκληρη τη χώρα. Η ανεργία είναι στο 23% και στο 44% στα άτομα ηλικίας 15-24 ετών. Περισσότεροι από το ένα πέμπτο των Ελλήνων ζουν χωρίς τα βασικά, όπως είναι η τηλεφωνική σύνδεση ή η θέρμανσης».

«Παρά το γεγονός πως η χώρα είναι αναμφισβήτητα σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό, τι ήταν πριν από δύο χρόνια, η κοινωνική κρίση έχει ενταθεί. Σε αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης, οι δανειστές απαίτησαν περισσότερα μέτρα λιτότητας. Οι δαπάνες για τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας έχουν μειωθεί, αφήνοντας το πιο ευάλωτο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού χωρίς υποστήριξη», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα των Financial Times και συμπληρώνεται:

«μπορεί οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαίρονται με τα σημάδια που δείχνουν πως η οικονομία στην Ελλάδα ενδεχομένως βελτιώνεται- η χώρα κατάφερε να καταγράψει δύο συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης κατά το περασμένο έτος και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,7% φέτος- ωστόσο μία σημαντική καμπή φαίνεται απίθανη. Για πολλούς λόγους, η ανάκαμψη αποτελεί σχέδιο επί χάρτου: η φτώχεια αυξάνεται και η ανεργία εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη».

enikonomia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις