Το ποδόσφαιρο είναι ισχυρό φάρμακο για τις γυναίκες

Στην ιστορία των ζευγαριών λέγεται ότι έχουν γίνει επικοί καυγάδες γύρω από την υπόθεση ποδόσφαιρο. Κατά κανόνα, τα μεν αρσενικά επιθυμούν να δουν όλους (μα όλους) τους αγώνες, τα δε θηλυκά αγανακτούν με αυτήν την κατάσταση. Τα συμπεράσματα νέας έρευνας ίσως είναι ό,τι χρειάζονταν τα ανδρόγυνα για να έρθουν πιο κοντά, όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα.
Ο λόγος για μία δανέζικη μελέτη, στα πλαίσια της οποίας διαπιστώθηκε πως το ποδόσφαιρο βοηθάει τις γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση, "το ίδιο αποτελεσματικά με τα εξειδικευμένα δισκία κατά της πάθησης", όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου και προτείνει την εγγραφή τους σε ομάδες.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Επιστημών της Υγείας και του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, Peter Krustrup και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Krustrup έχει αφιερώσει 14 χρόνια έρευνας ειδικά γύρω από το ποδόσφαιρο και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία των ανθρώπων και έχει αναπτύξει από το 2011 το Football Fitness, ένα ειδικό πρόγραμμα ποδοσφαιρικής προπόνησης, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Δανίας.
Το Football Fitness έχει στόχο την ενίσχυση της υγείας και της κοινωνικότητας των συμμετεχόντων και είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυσικής κατάστασης ή επιπέδου ποδοσφαιρικών ικανοτήτων, να μπορεί να ασκηθεί διασκεδαστικά στο ποδόσφαιρο.
Η νέα μελέτη είναι η πρώτη η οποία επιδεικνύει τα μακροπρόθεσμα οφέλη του προγράμματος σε γυναίκες ασθενείς.

Η μελέτη

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 31 απροπόνητες γυναίκες, ηλικίας 35 έως 50 ετών, με αρτηριακή υπέρταση, χωρισμένες τυχαία σε 2 ομάδες. Η πρώτη ομάδα συμμετείχε στο Football Fitness, ενώ η δεύτερη αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου για τη μελέτη. 
Έρευνα: το ποδόσφαιρο είναι ισχυρό φάρμακο για τις γυναίκες
Ειδικότερα, οι 19 γυναίκες συμμετείχαν για 1 χρόνο σε προπονήσεις ποδοσφαίρου, διάρκειας 1 ώρας, από έως 3 φορές την εβδομάδα. Συνολικά, στη διάρκεια του έτους, κάθε μία εξ αυτών συμμετείχε κατά μέσο όρο σε 128 προπονήσεις. Οι υπόλοιπες συμμετέχουσες, ως ομάδα ελέγχου, δεν συμμετείχαν σε προπονήσεις.
Με το τέλος της μελέτης, η σύγκριση των δύο ομάδων φανέρωσε ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ποδοσφαιρικών προπονήσεων όχι μόνο είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση (120% καλύτερη απόδοση στα τεστ αντοχής Yo-Yo IE1) και μειωμένη μάζα λίπους (κατά 3,1 κιλά), όπως ήταν το λογικό αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά και μία σειρά από άλλα σημαντικά οφέλη.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχουσες στις προπονήσεις ποδοσφαίρου είχαν χαμηλότερη πίεση κατά 9 mmHg, μειωμένα τριγλυκερίδια κατά 0,3 mmol/l και ισχυρότερα οστά (αυξημένη οστική μάζα κατά 70g), σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Το συμπέρασμα, δήλωσε ο καθηγητής Krustrup, είναι ότι το ποδόσφαιρο μπορεί δικαίως να χαρακτηριστεί ως αποτελεσματικό φάρμακο ευρέως φάσματος, ειδικά για τις απροπόνητες γυναίκες με υψηλή πίεση, καθώς έχει θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, το ποσοστό λίπους στο σώμα, την οστική πυκνότητα και τη γενικότερη φυσική κατάσταση.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, καθώς και όλων των προηγούμενων που εξέτασαν την επίδραση της ποδοσφαιρικής προπόνησης στην υγεία, δείχνουν ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση μίας σειράς παθήσεων όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2, ίσως καλύτερα και από φάρμακα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το Football Fitness έχει αγκαλιαστεί από τις κρατικές και ιδιωτικές δομές της Δανίας και είναι διαθέσιμο για το κοινό στις εγκαταστάσεις 275 ομάδων της χώρας, ως μέρος μίας γενικότερης πρωτοβουλίας με στόχο την ώθηση των Δανών να γυμναστούν περισσότερο. Μάλιστα, το πρόγραμμα έχει ήδη επεκταθεί και σε Αγγλία, Βραζιλία, Σερβία και άλλα κράτη. 
Μήπως να αρχίσουμε να βλέπουμε -κυρίως, οι γυναίκες- το ποδόσφαιρο με άλλο μάτι;

 http://www.pathfinder.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις