Τι άλλαξε στη Γη μέσα σε 30 χρόνια

Η NASA δημοσίευσε μια νέα σειρά φωτογραφιών, που δείχνουν τον αξιοσημείωτο τρόπο, με τον οποίο έχει αλλάξει ο κόσμος μας τα τελευταία 30 χρόνια. Για καιρό χρησιμοποιούνταν οι εικόνες από δορυφόρους, για να αναλυθούν οι κλιματικές αλλαγές και σήμερα οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν οπτικά τεκμήρια.
Η NASA αναφέρει

O Πλανήτης μας αλλάζει συνεχώς και χρησιμοποιούμε τη πλεονεκτική μας θέση από το διάστημα για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τη Γη, να βελτιώσουμε τη ζωή και να διασφαλίσουμε το μέλλον μας.
Εξάπλωση ποταμών
Ο τυφώνας Νari προκάλεσε υπερχείλιση των ποταμών Mekong και Tonle στην Cambodia τον Οκτώβριο του 2013. Η υπερχείλιση επηρέασε περισσότερους από μισό εκατ. ανθρώπους και οι εκτάσεις ρυζιού της περιοχής έχουν καταστραφεί.

Λίμνες εξαφανίζονται
H λίμνη Poopo, η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Boliavia, έχει αρχίσει να εξατμίζεται εξαιτίας της ξηρασίας. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1994 και χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να επιστρέψει νερό στη λίμνη και να επανέλθει το οικοσύστημα.

Παγετώνες λιώνουν
Ο παγετώνας Qori Κalis είναι ο μεγαλύτερος παγετώνας του κόσμου και βρίσκεται ψηλά στις Άνδεις στο Περού. Το 1979, ο παγετώνας εξακολουθούσε να αυξάνεται. Μέχρι το 2011 όμως, η έκταση του πάγου είχε υποχωρήσει δραματικά.

Δημιουργίες Νήσων
Ένα ηφαίστειο που εξερράγη στην Κόκκινη Θάλασσα τον Δεκέμβριο του 2011, ήταν η αιτία να δημιουργηθεί ένα νέο νησί.

Αστική Επέκταση
Το Νέο Δελχί, στην Ινδία, από 9,4 εκατ. πληθυσμό που είχε το 1991, έφτασε το 2016 να έχει 25 εκατ. Ο αριθμός αυτός την κάνει την δεύτερη πιο πολυπληθής πόλη στο κόσμο. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι μέχρι το 2030 οι κάτοικοι στο Νέο Δελχί θα φτάσουν τους 37 εκατ.

Φως
Η φωτογραφίες του Μιλάνου που λήφθηκαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δείχνουν την αλλαγή όταν η πόλη αντικαθιστά τις παλιές λάμπες της με λάμπες LED. H δεύτερη φωτογραφία δείχνει τη πόλη σαφώς πιο φωτεινή.


Image Credits: NASA
http://www.dailystories.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις