ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.




Μπορεί ο πρόεδρος Τραμπ να θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι απάτη, ωστόσο οι επιστήμονες εξηγούν ότι έχει αλλάξει τόσο τις κλιματολογικές συνθήκες ώστε ο χειμώνας να διαρκεί στις ΗΠΑ -και γενικότερα στη Βόρεια Αμερική- ένα μήνα αργότερα από ό,τι συνέβαινε πριν από 100 χρόνια.

Οι μετρήσεις από 700 μετεωρολογικούς σταθμούς στις ΗΠΑ τον 20ό αιώνα δείχνουν ότι από τη δεκαετία του 1980 και μετά, οι πρώτες παγωνιές του χρόνου έρχονται στη χώρα όλο και πιο αργά.

Ειδικότερα τη δεκαετία 2007-2016 η πρώτη παγωνιά έφτασε στις νοτιότερες πολιτείες μία εβδομάδα αργότερα από ό,τι συνέβαινε την περίοδο 1971-1980.

Φέτος, στο 40% των νοτιότερων πολιτειών το πρώτο κρύο έφτασε γύρω στις 23 Οκτωβρίου, ενώ το «φυσιολογικό» βάσει των στοιχείων των μετεωρολικών υπηρεσίων στη δεκαετία 1981-1990 ήταν 19 Οκτωβρίου.

Πέρυσι, στην Οτάβα η πρώτη παγωνιά ήρθε 12 Νοεμβρίου. Το 2016, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν μια χρονιά που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Όπως δήλωσε ο Κεν Κένκελ, μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής και Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, ο χειμώνς πέρυσι ήταν ένα μήνα μικρότερος από τον αντίστοιχο του 1916, ταυτόχρονα ο παγετός ήταν πολλύ ισχυρότερος από συνήθως, ειδικά στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ. Στο Όρεγκον δε ο χειμώνας κράτησε δύο μήνες λιγότερο.

Όπως εξηγεί ο Κένκελ, η υπερθέρμανση του πλανήτη, που οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση, προκάλεσε τη μετατόπιση του χειμώνα προς τα πίσω, άλλαξε την κυκλοφορία των αέριων μαζών.

Αυτή η μικρότερη χειμερινή περίοδος έχει βοηθήσει στη μικρότερη κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση, λένε οι επιστήμονες, αλλά ταυτόχρονα βλάπτει την εξέλιξη πολλών φυτών και ευνοεί την ανάπτυξη βλαπτικών για τη χλωρίδα παρασίτων.

Ταυτόχρονα, σε περιοχές όπως η Νέα Αγγλία έχει αλλάξει και ο χρωματισμός των φύλλων των δέντρων, που πια δεν είναι τόσο ζωηρά όσο στο παρελθόν και αυτό οφείλεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας που έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν, λέει ο καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης Ρίτσαρντ Πρίμακ.

Ο Πρίμακ τονίζει ότι σε βάθος χρόνου, οι αρνητικές συνέπειες της κλιματική αλλαγής θα γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές, με τα καλοκαίρια να γίνονται μεγαλύτερα και τους χειμώνες μικρότερους, τη άνοδο της στάθμης των υδάτων και την αύξησης των πλημμυρών εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων.


Πηγή: efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις