Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΩΝ.




Κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι σκοτώνονται από ρύπους -από τον τοξικό αέρα μέχρι το μολυσμένο νερό- παρά από πολέμους, φυσικές καταστροφές και ασθένειες. Η ρύπανση είναι επίσης υπεύθυνη για περισσότερους θανάτους από το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία σε συνδυασμό. Αυτή η ανησυχητική αποκάλυψη έγινε γνωστή μέσα από μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet.
perierga.gr - Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από τη ρύπανση παρά από πολέμους και φυσικές καταστροφές!
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας στους έξι πρόωρους θανάτους (περίπου 9 εκατομμύρια το 2015) προέρχεται από τη ρύπανση. Και ενώ η ζωή είναι πιο σημαντική από τα χρήματα, αυτοί οι θάνατοι προκαλούν ετήσιες απώλειες 4,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή περίπου 6,2% της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο επιδημιολόγος Philip Landrigan, επικεφαλής συγγραφέας και κοσμήτορας στην Ιατρική Σχολή του Icahn στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Έχουν γίνει πολλές μελέτες για τη ρύπανση, αλλά δεν έχουν ληφθεί ποτέ μέτρα ή το επίπεδο προσοχής, όπως έχει γίνει γενικά για το AIDS ή το κλίμα. Η ρύπανση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που λίγοι πραγματικά κατανοούν, καθώς ό,τι βλέπουν είναι… διάσπαρτα κομμάτια”. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους αυτού που λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα για όλες τις ασθένειες και το θάνατο από τη ρύπανση.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κάτοικοι στις αναπτυσσόμενες χώρες -κυρίως στην Ασία και την Αφρική- κινδυνεύουν περισσότερο εξαιτίας της έλλειψης συστημάτων παρακολούθησης της ρύπανσης του αέρα και του εδάφους. Το 2015, ένας στους τέσσερις (2,5 εκατομμύρια) πρόωρους θανάτους στην Ινδία και ένας στους πέντε (1,8 εκατομμύρια) στην Κίνα προκλήθηκαν από ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση. Στο Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα, το Νότιο Σουδάν και την Αϊτή, σχεδόν το ένα πέμπτο των πρόωρων θανάτων σχετίζονται με τη ρύπανση.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι φτωχότερες χώρες υποφέρουν περισσότερο από ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση. Το 92% των ασθενειών που προκαλούνται από την περιβαλλοντική τοξικότητα εμφανίζεται στις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα.
perierga.gr - Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από τη ρύπανση παρά από πολέμους και φυσικές καταστροφές!
«Οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί στις χώρες αυτές τείνουν να είναι πιο αδύναμοι και οι βιομηχανίες να βασίζονται σε ξεπερασμένες τεχνολογίες», αναφέρουν οι επιστήμονες και συμπληρώνουν: “Αυτό που οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η ρύπανση βλάπτει τις οικονομίες. Τα άτομα που είναι άρρωστα αλλά και όσοι έχουν πεθάνει δεν μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομία”.
Για τον προσδιορισμό που έχει το αντίκτυπο της ρύπανσης σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν μεθόδους που περιγράφονται από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ. Παρόλο που 9 εκατομμύρια θάνατοι που σχετίζονται με τη ρύπανση είναι μια “συντηρητική” εκτίμηση, εξακολουθεί να είναι 15 φορές μεγαλύτερος αυτός ο αριθμός από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε πόλεμο ή από άλλες μορφές βίας και έξι φορές ο αριθμός των θανάτων σε οδικά ατυχήματα. «Η σχέση μεταξύ ρύπανσης και φτώχειας είναι πολύ σαφής. Και ο έλεγχος της ρύπανσης θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε πολλά άλλα προβλήματα, από την κλιματική αλλαγή μέχρι τον υποσιτισμό”, αναφέρεται στην έρευνα.

http://perierga.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις