ΑΕΚ . ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ !

 
Απλά είναι τα πράγματα.
Αν κάτι σε διδάσκει η εμπειρία από τη συνεχή ενασχόληση σε επαγγελματικό επίπεδο με αυτή την ιστορία που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικά με την ΑΕΚ...
θα πρόσθετα, είναι πως αρνητικά σκηνικά σαν αυτό που διαμορφώθηκε με τις δηλώσεις του Μανόλο την Κυριακή, κατά κανόνα καταλήγουν σε βραδιές σαν την χθεσινή στο ΟΑΚΑ.
Φυσικά δεν μειώνω εδώ την σημασία της συγκυρίας. Δηλαδή την διαφορά που θα κάνει μια τεράστια ευκαιρία σαν του Μάνταλου για παράδειγμα. Αλλά η συγκυρία, είναι συγκυρία. Μπορεί να είναι υπέρ σου, μπορεί να είναι εναντίον σου.

Σημασία έχει το γενικότερο πλαίσιο.

Ποιο ήταν το γενικότερο πλαίσιο; Πως λίγα 24ωρα μετά την Μίλαν και μέσα σε κλίμα γενικού ενθουσιασμού, ξαφνικά από το απόγευμα και μετά, όλη η ΑΕΚ άρχισε να ασχολείται με το τι εννοούσε ο Μανόλο, με όσα είπε για τους δημοσιογράφους – «μαριονέτες» και την «κατευθυνόμενη κριτική».

Μετά από έναν ευρωπαϊκό θρίαμβο στην ουσία και παραμονή μιας μεγάλης ευκαιρίας για επιστροφή στην κορυφή, ξαφνικά η ατζέντα άλλαξε σε κάτι αρνητικό και ταυτόχρονα εντελώς άσχετο με τα ουσιαστικά άμεσα ζητούμενα για την ομάδα.

Πέρασε σε ένα προσωπικό ζήτημα του προπονητή, με αντίκτυπο όμως στην ομάδα, καθώς στην πραγματικότητα έθετε ζήτημα εσωτερικής ενότητας και κοινής προσπάθειας για τον κοινό στόχο.

Για να το κάνω και πιο συγκεκριμένο και μόνο πως όλες οι συζητήσεις που είχε ο Μανόλο στο περιθώριο της προπόνησης της Κυριακής με τους ανθρώπους της ομάδας και μεταξύ τους και τον ίδιο τον Μελισσανίδη ήταν γύρω από αυτό το θέμα, διαμόρφωσε ένα κλίμα. Έβαλε μπροστά μια λάθος προτεραιότητα.

Την έβαλε την Κυριακή για όλους τους υπόλοιπους. Γιατί το πιο σημαντικό ακόμη, είναι πως καταλάβαμε απότομα, ότι ο προπονητής της ΑΕΚ κουβαλάει μέσα του όλο αυτό το διάστημα, αυτές τις σκέψεις.

Πως κάποιοι τον πολεμούν, κάποιοι θέλουν να τον «φάνε», κάποια κέντρα κατευθύνουν μια πολεμική εναντίον του.

Και το γεγονός πως το ανέδειξε μέσα στο κλίμα ενθουσιασμού για την Μίλαν και παραμονή πολύ κρίσιμου ματς για το πρωτάθλημα, έδειξε πως όχι μόνο υπάρχουν και αυτές οι σκέψεις, αλλά αυτές είναι που κυριαρχούν στο μυαλό του το τελευταίο διάστημα.

Τι είδους επίπτωση μπορεί να έχει μια τέτοια κατάσταση, στον τρόπο που διαχειρίζεται την κατάσταση στη συγκεκριμένη περίπτωση ένας προπονητής, αλλά γενικότερα κι ένας άνθρωπος που έχει πόστο ευθύνης κάπου, δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς.

Πόση πίεση του προσθέτει, τι δεύτερες σκέψεις του φέρνει στο μυαλό πριν από κάθε του κίνηση. Όλα αυτά παίζουν, υπάρχουν. Και συμβάλλουν στη νευρικότητα που έχει χτυπήσει κόκκινο και στον πάγκο και περνάει και στην ομάδα.

Δυστυχώς για τον Μανόλο και κατ’ επέκταση για την ΑΕΚ, η κριτική δεν μπορεί να σταματήσει ποτέ.

Το ποδόσφαιρο είναι ποδόσφαιρο. Ο Ανέστης θα είναι «άγαλμα» την μια μέρα και «ήρωας» την άλλη. Ο Μάνταλος θα είναι «σωτήρας» και «αρχηγάρα»
τη μία και «μοιραίος» την άλλη.

Ο Μανόλο θα είναι ο «μεγάλος μαέστρος» των ματς με την Μπριζ, με τον Ολυμπιακό, με την Μίλαν και θα είναι μετά ο «φταίχτης» της Τρίπολης, της Ξάνθης, του Ατρόμητου.

Όλα αυτά έτσι είναι και δεν θα αλλάξουν ποτέ. Μη τρελαθούμε.

Αυτός που είτε είναι παίκτης, είτε είναι προπονητής, είτε είναι παράγοντας, ξέρει να τα παίρνει σαν δεδομένα και να τα διαχειρίζεται προς όφελος του, αυτός θα είναι ο πετυχημένος στο τέλος της ημέρας.

Αυτός που θα σταθεί όρθιος μέσα σε όλο αυτό το απόλυτα συνηθισμένο και συνυφασμένο με το ποδόσφαιρο σκηνικό, αυτός είναι που κάνει πάντα την διαφορά και ξεχωρίζει.

Αν αρχίσεις να γκρινιάζεις «γιατί μου κάνουν κριτική», «γιατί ο Ανέστης είναι χάλιας τη μια μέρα και ήρωας την άλλη», θα κερδίσεις πιθανά κάποια πρόσκαιρα «μπράβο» από κάποιους… με υπερευαισθησίες, αλλά στο τέλος κερδισμένος δεν θα βγεις.

Δεν μπορεί η ζωή της ΑΕΚ να περιστρέφεται τρεις εβδομάδες τώρα γύρω από το αν ήταν σωστή ή όχι η κριτική για τον Μανόλο στην Τρίπολη, αν είναι καλοί ή κακοί άνθρωποι όσοι είναι αυστηροί με τον Ανέστη και πάει λέγοντας…

Η ομάδα και οι άνθρωποι της, είναι υποχρεωμένοι να είναι πάνω από όλα αυτά. Να τα έχουν υπόψη τους, να μπορούν να τα διαχειρίζονται, αλλά να μην επιτρέπουν σε κανέναν και κυρίως στον ίδιο τους τον εαυτό, να γίνονται ρυθμιστικοί παράγοντες στην ζωή και στην πορεία της ομάδας.

Η ΑΕΚ πληρώνει αυτό το λάθος βασικά, από την επομένη του ματς στην Τρίπολη. Και πρωταγωνιστεί σε αυτό ο Μανόλο.

Το βασικό ερώτημα όλων είναι αν η ΑΕΚ μπορεί να συνέλθει από αυτά τα συνεχόμενα βαριά χτυπήματα στο πρωτάθλημα.

Η απάντηση η δική μου είναι «ναι». Πιστεύω πως έχει και το δυναμικό και τον προπονητή που είναι ικανοί και να αντιδράσουν και να χαράξουν μια σταθερή πορεία τίτλου από δω και πέρα, όσο βαριά και να ήταν τα χτυπήματα.

Το επιτρέπει και η πραγματικότητα που βλέπουμε στο φετινό πρωτάθλημα και η δυναμική της ίδιας της ΑΕΚ.

Αλλά αυτό δεν θα γίνει αν συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το τι γράφει ο τάδε και ο δείνα, αν η καθημερινότητα της ομάδας συνεχίζει να περιστρέφεται γύρω από τέτοιες ανοησίες, όπως δυστυχώς μας έδειξαν οι δηλώσεις του Μανόλο, πως περιστρέφεται το τελευταίο διάστημα.

Γιατί αυτό μας έδειξαν. Εξήγησαν πολλά. Και κυρίως, το λέω ξανά, την εμφανή – υπερβολική- νευρικότητα των τελευταίων εβδομάδων. Που δεν θα βγει στο ματς χωρίς άγχος με την Μίλαν, αλλά σε αυτά που η ομάδα χάνει τελευταία αβέρτα βαθμούς.
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις