Ποδόσφαιρο και στοίχημα

Πως το στοίχημα κατέστρεψε το ποδόσφαιρο.

Τον τελευταίο χρόνο περισσότερες από δώδεκα χώρες έχουν κλυδωνιστεί από τις αποκαλύψεις για στημένους αγώνες. Οι περισσότεροι από αυτούς σχετίζονται με γραφεία στοιχημάτων της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που ενεπλάκη σε σκάνδαλο στημένων αγώνων. Πέρυσι στην Κίνα ο επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο αναπληρωτής του, 20 υπαλλήλουι και αρκετοί παίκτες από το Χονγκ Κονγκ συνελήφθησαν για στήσιμο αγώνων. Στη Νότια Κορέα συνελλήφθησαν αρκετοί παικτες για συμμετοχή σε στήσιμο αγώνων, ενώ δέκα από αυτούς τους παίκτες τιμωρήθηκαν με ισόβια τιμωρία.  Μάλιστα ένας παίκτης αυτοκτόνησε.
Παρόμοια σκάνδαλα έχουν ξεσπάσει στο Ισραήλ, την Φινλανδία, την Ιταλία. Το πρόβλημα έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που η FIFA έχει δημιουργήσει μια ειδική μονάδα στο πλαίσιο της Interpol για την καταπολέμηση αυτού που  θεωρεί ως τη μεγαλύτερη απειλή για το ποδόσφαιρο.
“Δεν νομίζω ότι ταιριάζει η λέξη ‘σοκ’ ” δηλώνει στο CNN ο  Chris Eaton,  πρώην αξιωματικός της Ιντερπόλ ο οποίος έχει διοριστεί επικεφαλής της ασφάλειας από την FIFA . «Αυτό που με εξέπληξε ήταν η αφέλεια που επικρατούσε στους κύκλους του ποδοσφαίρου.”
“Έχουμε να αντιμετωπίσουμε  επαγγελματίες μαφιόζους που έχουν στήσει ένα παράνομο δίκτυο που λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο”, εξήγησε όταν ρωτήθηκε ποιοι στήνουν τους αγώνες. “Έχουν κερδίσει πάρα πολλά χρήματα με τις παράνομες ενέργειες, μία εκ των οποίων είναι το στήσιμο αγώνων. Θέλουμε να τους διώξουμε από τον χώρο του  ποδοσφαίρου και είμαι αφοσιωμένος σε αυτήν την προσπάθεια.”
Σύμφωνα με την Eaton,  οι μαφιόζοι στην προσπάθεια τους να καθορίσουν την έκβαση των παιχνιδιών, στοχεύουν κυρίως στις φτωχότερες χώρες σε ‘ευάλωτους’ παίκτες και υπαλλήλους.
Το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στο  Φινλανδικό ποδόσφαιρο αποκάλυψε ποδοσφαιριστές της πρωταθλήτριας ομάδας (Τάμπερε) να έχουν λάβει περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια από μια εταιρεία της Σιγκαπούρης που συνδέεται  με Ασιατική εταιρεία στοιχήματος. Επτά παίκτες από τη Ζάμπια και δύο από τη Γεωργία που έπαιζαν στο φινλανδικό πρωτάθλημα συνελήφθησαν επειδή δωροδοκήθησαν.
Αλλά πώς φτάνει ένας παίκτης στο σημείο να αποδεχτεί την δωροδοκία;
Οι μαφιόζοι προσεταιρίζονται τους παίκτες από νεαρή ηλικία. Πείθουν τους γονείς του ότι μπορούν να αναλάβουν την προώθηση του παιδιού τους. Αυτό το επιτυγχάνουν συνήθως με την βοήθεια ενός γνωστού παίκτη της συγκεκριμένης χώρας, ο οποίος λειτουργεί σαν καθοδηγητής και αρχηγός της ομάδας. Ετσι ο νεαρός παίκτης γίνεται μέλος της ‘οικογένειας’ και κατά συνέπεια και υποχείριο τους.
Ο Declan Hill, συγγραφέας του βιβλίου “The Fix”, ο οποίος πέρασε πολύ χρόνο σε Ασιατικές εταιρείες στοιχημάτων, πιστεύει ότι η διάδοση της τεχνολογίας έχει ως αποτέλεσμα το στήσιμο αγώνων να είναι πλέον απίστευτα εύκολο και σχεδόν αδύνατο να αποκαλυφτεί.
“Στη  FIFA ακόμα μιλάνε για οργανωμένο έγκλημα. Όμως λόγω της τεχνολογίας ο καθένας μπορεί να στήσει ένα αγώνα. Κάποιοι παίκτες της δεύτερης κατηγορίας μιας οποιασδήποτε χώρας, δυσαρεστημένοι με  την αμοιβή τους, θα μπορούσαν να στήσουν εύκολα έναν αγώνα. “
“Για πάρα πολλά παιχνίδια υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι στημένα . Και αυτά είναι μόνο τα παιχνίδια για τα οποία υπάρχουν αποδείξεις, όπως τα 19 παιχνίδια στην Τουρκία.”
Όμως οι χαμηλές αμοιβές δεν είναι ο πραγματικός λόγος. Το στήσιμο αγώνων εξαπλώνεται σε όλο και πιο σημαντικά πρωταθλήματα όπου το πρόβλημα δεν είναι  οι χαμηλοί μισθοί. Παραδείγματα είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία, χώρες όπου το στήσιμο των αγώνων έχει αποδειχτεί.
Στην FIFA πια το παραδέχονται. “Μέχρι τώρα το στήσιμο αφορούσε αγώνες μικρής σημασίας σε μικρά πρωταθλήματα.  Τώρα επεκτάθηκε σε μικρές ομάδες σε σημαντικά πρωταθλήματα. Και η αλυσίδα της διαφθοράς επεκτείνεται συνέχεια“.
Το αποτέλεσμα είναι η ομορφιά και η γοητεία του ποδοσφαίρου να έχει χαθεί , και οι φίλαθλοι δικαίως να απομακρύνονται.

Δεδομένα από CNN
by Αντικλείδι , http://www.antikleidi.wordpress.com

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις