Το χειμερινό ηλιοστάσιο

Σήμερα Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, αρχίζει και τυπικά ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, με τη μεγαλύτερη βραδιά του έτους.

Συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι, 22 Δεκεμβρίου, στις 12:44 ώρα Ελλάδος, ξεκίνησε και επίσημα η έναρξη του Χειμώνα (Χειμερινό Ηλιοστάσιο) κι έτσι σήμερα θα είναι η μικρότερη ημέρα του έτους (με διάρκεια 9 ώρες 31 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα) ενώ η μεγαλύτερη νύχτα του έτους θα έχει απόψε διάρκεια 14 ώρες 28 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο «πέφτει» συχνότερα στις 21, αλλά και τις 22 Δεκεμβρίου. Σπανιότερα, εμφανίζεται στις 20, ενώ την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο «έπεσε» στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903, κάτι που δεν θα ξανασυμβεί πριν από το 2303.
Οι ημερολογιακές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα στον δυτικό κόσμο, ενώ για όσους δεν συμπαθούν το σκοτάδι, μπορούν να σκέφτονται ότι από την Πέμπτη, σταδιακά η ημέρα θα αρχίσει να μεγαλώνει.
Το ηλιοστάσιο, πήρε το όνομά του από τον ήλιο και τη «στάση», επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος μοιάζει να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια, μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.
Σε πολλά μέρη του κόσμου, μεγάλες γιορτές λάμβαναν χώρα κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, το οποίο θεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου.
Προϊστορικά μνημεία, όπως το Στόουνχετζ στη Βρετανία, πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του Ήλιου στον ουρανό. Για τους Ρωμαίους, μεγάλη σημασία είχε η γιορτή του «αήττητου Ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν ο Ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό ως θριαμβευτής, για να ξαναφέρει τη ζέστη και τη ζωή στην παγωμένη φύση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις