“μαγεία” στην Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Η τελευταία μέρα του χρόνου είναι η καλύτερη!


Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους ο κόσμος είναι χαρούμενος κατά τη διάρκεια των εορτών. Παντού γύρω μας υπάρχουν...
στολίδια, φωτάκια, δέντρα. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι κόσμο ανεξαρτήτως θερμοκρασίας. Ο ίδιος κόσμος θα γεμίσει μαγαζιά και πλατείες για πάρτυ και εκδηλώσεις. Έχουμε παράλληλα τα κάλαντα, τα μελομακάρονα, τα έθιμα. Τα οικογενειακά τραπέζια. Τους φίλους από το εξωτερικό που έρχονται έστω και για λίγες ημέρες.
Δε χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη φαντασία για να αποδείξουμε ότι η εορταστική περίοδος, και δη η Παραμονή, είναι μία πολύ όμορφη περίοδος.
Δεν αρκεί όμως το κλίμα για να αιτιολογήσουμε την ευφορία(την καλή, μην πάει ο νους σας στην άλλη) της Παραμονής.
Άλλωστε ζούμε σε εποχή συνεχιζόμενης κρίσης και για πολλούς συμπολίτες μας, δυστυχώς, δεν υπάρχει ιδιαίτερη όρεξη για εορτασμούς, όσο σκληρό κι αν ακούγεται.

Ο πραγματικός λόγος που η τελευταία ημέρα του χρόνου είναι η καλύτερη λέγεται προσμονή.
Πέραν του απολογισμού που κάνει ο καθένας (τόσο για τον εαυτό του όσο και για τον κόσμο) ή των “resolutions” που κάθε χρόνο θέτουμε, υπάρχει κάτι βαθύτερο που προσδίδει μία “μαγεία” στην Παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Παρά το γεγονός πως γνωρίζουμε ότι η αλλαγή του χρόνου είναι απλώς μία συμβατική μέτρηση των ημερών που η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο προσδοκούμε την αλλαγή. Υπάρχει η αίσθηση ότι αφήνουμε πίσω μας τα παλιά και τα άσχημα. Προχωράμε μπροστά. Κάτι καινούριο θα ξεκινήσει. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε επανεκκίνηση.

Η γλυκιά προσμονή της αλλαγής, του νέου, του αδοκίμαστου είναι που ενδόμυχα μας συναρπάζει και αυτός, κατ’ εμέ, είναι ο βαθύτερος λόγος για την χαρά και τον ενθουσιασμό που επικρατεί τις ημέρες των εορτών.

Η προσμονή συχνά, είναι πιο σημαντική από το γεγονός αυτό καθαυτό. Όταν περιμένεις, έχεις ελπίδα, κάνεις όνειρα τα οποία μπορεί να μη βγούνε αληθινά μεν, σε μεταφέρουν σε έναν πιο όμορφο, ιδανικό κόσμο δε.
Για παράδειγμα, ένας σημαντικός αγώνας ποδοσφαίρου θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες. Μερικά χρόνια μετά θα θυμάσαι μόνο λίγα λεπτά από αυτόν. Σίγουρα όμως θα θυμάσαι με ποιους ήσουν, τι συζητούσατε και τι σκεφτόσασταν τις ώρες ή τις μέρες ολόκληρες πριν τον μεγάλο αγώνα.
Παρομοίως, η προσμονή της κατάκτησης του πρώτου φιλιού είναι πιο σημαντική μερικές φορές από την ίδια την εμπειρία.

Για όλους αυτούς τους λόγους αφήστε τις δυσκολίες των καιρών για λίγο στην άκρη και περάστε καλά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!


Τάσος Μπανιώρας
Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις