Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ.

 5 tips για να εκμεταλλεύεσαι τη δύναμη των χρωμάτων κάθε μέρα

Τα χρώματα τα οποία βλέπουμε, μας περιβάλλουν και φοράμε, επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Με ποιον τρόπο;
Σύμφωνα με σειρά ερευνών, οι οποίες εκτείνονται σε βάθος δεκαετιών, τα χρώματα μπορούν πράγματι να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μας και μεταξύ άλλων, να μας αγχώσουν ή να μας καθησυχάσουν.
Μάλιστα, η ειδικός στα χρώματα, ψυχολόγος και εκτελεστική διευθύντρια του Pantone Color Institute, Leatrice Eiseman, πιστεύει ότι ο τρόπος που τα χρώματα επηρεάζουν τους ανθρώπους, σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία του εκάστοτε χρώματος στη φύση. Αλλά πώς ακριβώς το κάνουν;
Η ίδια εξήγησε, μιλώντας στη συγγραφέα και ερευνήτρια ανθρώπινης συμπεριφοράς, Vanessa Van Edwards, ότι αν και δεν υπάρχουν απαντήσεις οι οποίες να καλύπτουν κάθε άνθρωπο, υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες, οι οποίοι προκύπτουν από τη μελέτη δεκάδων ερευνών και τις απαντήσεις χιλιάδων ανθρώπων.
Όπως είπε η Eiseman, είναι ξεκάθαρα ορισμένα μοτίβα στον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται για το κάθε χρώμα. Με άλλα λόγια, τα χρώματα δεν έχουν κάποιες "μαγικές ιδιότητες", αλλά είναι ο τρόπος που εμείς έχουμε μάθει να τα βλέπουμε, εκείνος που έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μας και προκαλεί αντιδράσεις στις επόμενες θεάσεις τους.
Για παράδειγμα, σχεδόν όλοι και σχεδόν πάντα, όταν σκεφτόμαστε ή βλέπουμε το χρώμα μπλε, αυτομάτως το συσχετίζουμε με καθαρούς, γαλανούς ουρανούς ή αλλιώς, με το αντίθετο της καταιγίδας. Για αυτό το μπλε μας προκαλεί αισθήματα ηρεμίας και σταθερότητας.
Παρομοίως, υπάρχουν μοτίβα και για άλλα χρώματα, τα οποία χρησιμοποιώντας, η Van Edwards και η Eiseman ετοίμασαν έναν "οδηγό", με βάση τον οποίο μπορούμε να εντάξουμε τα χρώματα στη ζωή μας, με τρόπο ευεργετικό για εμάς και τους γύρω μας.

Στον υπολογιστή διάλεξε το πράσινο

Το κυρίαρχο χρώμα στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μας ή την ιστοσελίδα μας, μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας γενικά και ειδικά την παραγωγικότητά μας, ειδικά αν η δουλειά μας επιβάλλει να είμαστε μπροστά από την οθόνη, πολλές ώρες.
Αν επιλέξουμε μία απόχρωση του πράσινου για το φόντο, θα έχουμε κάνει την καλύτερη επιλογή, εξηγούν οι δύο ειδικοί, επειδή το πράσινο είναι ένα από τα πιο ξεκούραστα χρώματα για τα μάτια, καθώς τα καταπονεί ελάχιστα σε σχέση με άλλα χρώματα.

Γυμνάζεσαι; Φόρα κάτι πορτοκαλί

Το πορτοκαλί χρώμα είναι το χρώμα της υπερδιέγερσης και του ενθουσιασμού. Είναι ένα μείγμα κόκκινου και κίτρινου ή με άλλα λόγια, ένα πάντρεμα του πάθους και της χαράς -υπάρχει καλύτερη ψυχολογία για να έχεις όταν γυμνάζεσαι;
5 tips για να εκμεταλλεύεσαι τη δύναμη των χρωμάτων κάθε μέρα
Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι όταν βλέπουμε πορτοκαλί χρώμα, αυξάνεται η οξυγόνωση του εγκεφάλου και διεγείρεται η δραστηριότητά του, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πιο ενεργητικοί.

Τα ραντεβού θέλουν... στερεότυπα

Μπορεί οι κοινωνίες μας να έχουν ξεπεράσει στερεότυπα του τύπου "το μπλε είναι για τα αγόρια και το κόκκινο/ροζ για τα κορίτσια", αλλά οι ειδικοί στα χρώματα λένε ότι ίσως είναι καλό να τα θυμόμαστε στα ραντεβού.
Ειδικότερα, με δεδομένο ότι το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους και στη θέα του το αίμα αρχίζει να κυλά πιο γρήγορα, οι ειδικοί προτείνουν στις γυναίκες να επιλέγουν ρούχα στις αποχρώσεις του, όταν βγαίνουν για ραντεβού, καθώς έτσι θα κερδίσουν την καρδιά των αρσενικών. 
Αντίστοιχα, για τους άνδρες προτείνεται το μπλε χρώμα για τα ρούχα των πρώτων ραντεβού, το οποίο όπως ειπώθηκε, συμβολίζει τη σταθερότητα και την ηρεμία. Για πολλές γυναίκες, ένας ήρεμος, σίγουρος για τον εαυτό του άνδρας, σύμβολο σταθερότητας είναι ό,τι ακριβώς ζητούν.

Το μαύρο στέλνει μηνύματα επιθετικότητας

Στα πλαίσια παλαιότερης μελέτης, ομάδα ερευνητών συγκέντρωσε στατιστικά στοιχεία από 52000 παιχνίδια χόκεϊ και διαπίστωσε πως οι ομάδες που τιμωρούνταν περισσότερο από τους διαιτητές, για παραβάσεις σχετικές με την επιθετικότητα (π.χ. ένα σκληρό φάουλ), ήταν εκείνες οι οποίες φορούσαν μαύρες εμφανίσεις.
5 tips για να εκμεταλλεύεσαι τη δύναμη των χρωμάτων κάθε μέρα
Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι ίδιες ομάδες, όταν άλλαζαν στολή και φορούσαν εμφανίσεις με κυρίαρχο το λευκό χρώμα, δέχονταν πολύ λιγότερες ποινές και τιμωρίες, για τις ίδιες παραβάσεις.
Το μήνυμα; Πριν φορέσεις το μαύρο σου κοστούμι ή το μαύρο σου φόρεμα, να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι το συνδέουν με αυξημένη επιθετικότητα και δεν αποκλείεται να σε αντιμετωπίσουν αμυντικά. Αν θέλεις να στείλεις μηνύματα κυριαρχίας και επιβολής, ντύσου στα μαύρα, ελεύθερα.

Δύο χρώματα ιδανικά για τη δουλειά κι ένα "απαγορευμένο"

Το 1999, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Creighton διαπίστωσαν πως τα χρώματα επηρεάζουν σημαντικά τόσο τα συναισθήματα όσο και την αποδοτικότητα των εργαζομένων, διαπιστώνοντας ότι οι εργαζόμενοι σε γραφεία όπου κυριαρχούσε το μπλε, αισθάνονταν πιο συγκεντρωμένοι, ήρεμοι και ελπιδοφόροι για την εργασία τους.
Στην παραπάνω παρατήρηση, η Eiseman προσθέτει ότι το πράσινο, ως χρώμα που μειώνει το άγχος, με παρόμοιο τρόπο που το μπλε χαλαρώνει τους χτύπους της καρδιάς, μπορεί να έχει το ίδιο ευεργετικά αποτελέσματα. Επομένως, για τον εργασιακό χώρο προτείνει έναν συνδυασμό μπλε και πράσινου για τους τοίχους -ή έστω για το προσωπικό μας γραφείο.
Προσοχή, όμως, γιατί όπως υπάρχουν "σωστά" χρώματα για τη δουλειά υπάρχει και ένα το οποίο οι δύο ειδικοί λένε ότι πρέπει να αποφεύγουμε, όταν ντυνόμαστε για να πάμε στο γραφείο: το γκρι. Το συγκεκριμένο είναι το χρώμα της παθητικότητας και σηματοδοτεί την έλλειψη ενέργειας και ενδιαφέροντος. 
Αν πρέπει οπωσδήποτε να φορέσουμε γκρι, επειδή τόσο πολύ το αγαπάμε, η πρόταση είναι να το παντρέψουμε τουλάχιστον με μία άλλη, φωτεινή απόχρωση, για να "σώσουμε" την κατάσταση.

 http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις