ΥΠΝΟΣ , ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Όποιο στόχο κι αν έχεις, το κλειδί για την επιτυχία είναι ένα 
 
Σύμφωνα με μία ειδικό, ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τόσους πολλούς τομείς της ζωής μας, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί το κλειδί για να πετύχουμε, πρακτικά, όλους τους στόχους βελτίωσης του εαυτού μας. Ωστόσο, οι περισσότεροι στερούμαστε τον καλό και επαρκή ύπνο, με αποτέλεσμα να σαμποτάρουμε τις προσπάθειές μας.
Η Δρ Cathy Goldstein, γιατρός εξειδικευμένη στις διαταραχές του ύπνου και καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, εξηγεί σε άρθρο στη σελίδα του Κέντρου Διαταραχών του Ύπνου του Πανεπιστημίου, πόσους διαφορετικούς τομείς της ζωής μας επηρεάζει ο χρόνος που περνάμε στην αγκαλιά του Μορφέα.
Όπως υποστηρίζει η Δρ Goldstein, ο ύπνος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τη ζωή μας, ώστε από την ποιότητά του να εξαρτάται η επιτυχία μας σε μία σειρά από πράγματα όπως η αποτελεσματική εκγύμναση του σώματος, η λήψη σωστών αποφάσεων, η διατήρηση θετικής διάθεσης, ακόμα και η βελτίωση των κοινωνικών μας συναναστροφών.
Ακόμα όμως και αν είναι γνωστά ορισμένα από τα σημαντικότερα οφέλη του, όπως για παράδειγμα η στενή σχέση της ποιότητας και του χρόνου του με την υγεία μας, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον ύπνο σαν πολυτέλεια, λέει η ειδικός. Και ως αποτέλεσμα, αγνοούν ότι σχεδόν κάθε προσπάθειά τους να βελτιωθούν πρέπει να ξεκινά από αυτόν.
Όποιο στόχο κι αν έχεις, το κλειδί για την επιτυχία είναι ένα
Η Δρ Goldstein σημειώνει ότι τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι απλά δεν γνωρίζουν ότι αυτό που τους λείπει είναι ο σωστός ύπνος. "Απλά συνηθίζουν στην απόδοση χαμηλού επιπέδου από το σώμα τους, θεωρώντας τη φυσιολογική". 
Τα πράγματα δεν είναι έτσι, τονίζει η γιατρός και απαριθμεί τους τομείς που μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, απολαμβάνοντας έναν ποιοτικό ύπνο σε καθημερινή βάση:

Διατροφή

Η Δρ Goldstein εξηγεί πως όσοι δεν πηγαίνουν για ύπνο νωρίς, είναι πιο πιθανό να κατευθυνθούν προς το ψυγείο τις νυχτερινές ώρες και όσοι τρώνε περισσότερο τα βράδια, τείνουν να βάζουν περισσότερο βάρος.
Όποιο στόχο κι αν έχεις, το κλειδί για την επιτυχία είναι ένα
Επιπλέον, ανεξαρτήτως της ώρας που πέφτουν για ύπνο, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από το προτεινόμενο (7-9 ώρες ημερησίως), έχει αποδειχθεί ότι τείνουν να κάνουν χειρότερες διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η αιτία είναι ότι η στέρηση ύπνου μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε πλήρεις, λεπτίνης και ενισχύει τα επίπεδα της ορμόνης η οποία αυξάνει την όρεξη, γκρελίνης.  και αλλάζει τις διατροφικές επιλογές με αρνητικό τρόπο.
Το πόσο κοιμόμαστε αλλάζει πραγματικά το διατροφικό μας προφίλ, σε ένα με περισσότερους υδατάνθρακες, άλατα και ζαχαρώδη σνακ, σύμφωνα με τη γιατρό.

Γυμναστική

Όταν δεν απολαμβάνουμε έναν καλό και ποιοτικό ύπνο, προφανώς τα σωματικά καύσιμα δεν είναι τα ίδια. Το ίδιο ισχύει και με τα ψυχικά κίνητρα, τα οποία είναι μειωμένα όταν στερούμαστε τον ύπνο μας, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανότερο να αμελήσουμε την ανάγκη του σώματός μας για άσκηση.
Όποιο στόχο κι αν έχεις, το κλειδί για την επιτυχία είναι ένα
Έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν το 2013 διαπίστωσε πως όσο πιο λίγο κοιμόμαστε, τόσο πιο λίγο ασκούμαστε την επομένη.
Επιπλέον, προσθέτει η Δρ Goldstein, έχει αποδειχθεί ότι ακόμα κι αν βρούμε το κουράγιο να πάμε στο γυμναστήριο άυπνοι, τα αποτελέσματα της άσκησης είναι μειωμένα, όταν η ρουτίνα του ύπνου μας είναι ακανόνιστη. Από την άλλη, έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο επαρκής, σωστός ύπνος αυξάνει τα οφέλη από τη γυμναστική όσο αφορά την ταχύτητα, τη δύναμη και την αντοχή.

Εργασία

Οι καλοί εργαζόμενοι είναι σε εγρήγορση, έχουν κίνητρα και είναι χαρούμενοι. Αυτές τις ιδιότητες, λέει η Goldstein, δεν τις έχει κάποιος που κοιμάται λίγο, ο οποίος είναι συν τοις άλλοις πιο πιθανό να ξοδεύει τον χρόνο του στο γραφείο, "χαμένος" σε άσκοπες δραστηριότητες.  
Όποιο στόχο κι αν έχεις, το κλειδί για την επιτυχία είναι ένα
Ο καλός ύπνος, όμως, δεν είναι απαραίτητος μόνο για όποιον θέλει να είναι ο καλύτερος στη δουλειά του ώστε, ενδεχομένως, να προαχθεί, αλλά και για τα διευθυντικά στελέχη και τα αφεντικά. Ένας ξεκούραστος διευθυντής είναι καλύτερος στα καθήκοντά του, ενώ παρομοίως διατηρεί καλύτερες σχέσεις με την ομάδα του. 
Η Δρ Goldstein σημειώνει ότι υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι όσοι έχουν διευθυντικές θέσεις και δεν κοιμούνται καλά, είναι λιγότερο ηθικοί και καλοί με τους συναδέλφους τους, θέτοντας το ομαδικό πνεύμα και επομένως, την παραγωγικότητα σε κίνδυνο.

Σχέσεις

Τα διαπροσωπικά ζητήματα είναι από μόνα τους δύσκολα θέματα. Όταν στερούμαστε τον ύπνο, γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, επειδή η κούραση παρεμποδίζει τη διαδικασία επούλωσης, ενώ προκαλεί πιο εύκολα εκρήξεις θυμού.
Όποιο στόχο κι αν έχεις, το κλειδί για την επιτυχία είναι ένα
“Η διάθεση μας πρόκειται να είναι χειρότερη, όταν δεν κοιμόμαστε. Όταν όμως βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου ενός ατόμου, παρατηρούμε ότι οι κοινωνικές του αλληλεπιδράσεις γίνονται αισθητά καλύτερες”, εξηγεί η εξειδικευμένη σε θέματα ύπνου γιατρός.

Κάπνισμα

Η στέρηση ύπνου συνδέεται ακόμη και με υψηλότερα ποσοστά εξάρτησης από τη νικοτίνη.
Όποιο στόχο κι αν έχεις, το κλειδί για την επιτυχία είναι ένα
Οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμα την ακριβή αιτία που συμβαίνει αυτό, αλλά η Δρ Goldstein υποψιάζεται είναι ευθύνεται η ιδιότητα της νικοτίνης να βοηθά τους καπνιστές να χαλαρώνουν.

Λήψη αποφάσεων

Αν για τη σχέση ύπνου και καπνίσματος η επιστημονική κοινότητα δεν είναι απολύτως βέβαιη, για τη σύνδεση της ώρας που κοιμόμαστε με την ικανότητά μας να αποφασίζουμε σωστά, είναι.
Όποιο στόχο κι αν έχεις, το κλειδί για την επιτυχία είναι ένα
Ο κακός αλλά και λίγος ύπνος επηρεάζει την ικανότητά μας να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να κάνουμε π.χ. χρήση προϊόντων, ακόμη και αν γνωρίζουμε τις αρνητικές τους επιπτώσεις.

Με ποιον τρόπο μπορούμε να “κερδίσουμε” τον ποιοτικό ύπνο;

Όσο αφορά τη διάρκεια του ύπνου, η ιδανική για έναν ενήλικα είναι 7 - 8 ώρες ανά ημέρα, ενώ καλό είναι να έχουμε μία ρουτίνα στην ώρα που ξαπλώνουμε. Η Goldstein εξηγεί πως σε αντίθετη περίπτωση είναι σαν να βάζουμε το σώμα μας σε ένα διαρκές jet lag.
Για να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου, η γιατρός προτείνει να διατηρούμε τον φωτισμό χαμηλό ή ακόμη καλύτερα κοιμόμαστε στο σκοτάδι, καθώς η φωτορύπανση μπορεί να καταστείλει την παραγωγή της μελατονίνης, ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου και στην εγρήγορσή μας.
Για τον ίδιο λόγο, αλλά και για να μην μπαίνουμε στον πειρασμό χρήσης τους, καλό είναι απομακρύνουμε τα smartphones και τα tablets από το κρεβάτι μας και να βάζουμε το κινητό στο αθόρυβο ή να το κλείνουμε, ώστε να μην διακόπτεται ο ύπνος μας από τηλεφωνήματα ή μηνύματα.

 http://www.pathfinder.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις