ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Ερευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε άτομα 15 έως 34 ετών έδειξε ότι η εύρεση εργασίας είναι σήμερα το βασικότερο πρόβλημα
Δυσαρεστημένοι από το επίπεδο σπουδών στην Ελλάδα δηλώνουν οι νέοι σήμερα, με αποτέλεσμα να αναζητούν διέξοδο είτε στην εργασία είτε στο εξωτερικό.
Σε έρευνα που διενήργησε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) σε άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών διαπιστώθηκε πως περίπου ένας στους πέντε ερωτωμένους εργάστηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ενώ ένας στους τρεις δήλωσε πως δεν θα συνέχιζε σε ανώτερο επίπεδο σπουδών.

Μάλιστα, στην ερώτηση γιατί δεν συνέχισαν τις σπουδές τους και προτίμησαν να ριχτούν στον εργασιακό στίβο, οι μισοί απάντησαν ότι δεν θεωρούσαν ικανοποιητικό το επίπεδο σπουδών τους.
Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τη νεολαία, καθώς για μια ικανοποιητική θέση εργασίας το 54,1% των ανέργων και το 42,8% των μη ενεργών νέων δηλώνουν διατεθειμένοι να αλλάξουν ακόμη και τον τόπο κατοικίας τους.
Αλλαξαν και σπίτι
Μάλιστα, προκειμένου να βρουν δουλειά, δεν δυσανασχετούν ούτε απέναντι στο ενδεχόμενο να μετακινηθούν εντός της Ελλάδας (28,6%) ή να μεταναστεύσουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (15,6%) ή και ακόμη πιο μακριά (9,9%).

Ηδη το 5,4% των απασχολουμένων δηλώνει ότι χρειάστηκε να αλλάξει τόπο κατοικίας για να αναλάβει την τωρινή εργασία του, ενώ περίπου 6% διανύει απόσταση που υπερβαίνει τη μία ώρα, προκειμένου να μεταβεί στη δουλειά του.

Είναι τόση η επιθυμία των νέων να εργαστούν -και ειδικά των ανέργων-, που θεωρούν πως ο χρόνος μετακίνησης περισσότερο από μία ώρα δεν είναι αποτρεπτικός για να αναλάβουν μία εργασία. Από τα άτομα που άρχισαν να εργάζονται τους τελευταίους 12 μήνες, μόλις το 6% αναφέρει ότι δέχτηκε κάποια υποστήριξη από τον ΟΑΕΔ ή κάποιο άλλο δημόσιο οργανισμό για να βρει δουλειά.

Ο κύριος τρόπος εύρεσης εργασίας είναι μέσω συγγενών, φίλων ή γνωστών (39,9%). Ακολουθεί η επαφή με τον εργοδότη (18%), είτε από πρωτοβουλία του απασχολουμένου είτε του εργοδότη. Οι αγγελίες έχουν μικρότερο ρόλο στην εύρεση εργασίας (14,5%), ενώ ο ΟΑΕΔ εμφανίζεται με πολύ μικρό ποσοστό (2,4%)
.
δημοκρατια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις